Γεωγραφία των Σπετσών
Γεωγραφία των Σπετσών
Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος
Γεωγραφία των Σπετσών
Οι Σπέτσες είναι νησί του Αργολικού κόλπου και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της εισόδου του, κοντά στο Πόρτο Χέλι Ερμιονίδας. Το νησί έχει σχήμα καμπύλο ελλειψοειδές στον άξονα ΒΔ-ΝΑ, με πλατύτερη πλευρά την ΝΑ. Αν και συνήθως παρομοιάζουν το σχήμα του με καβούκι χελώνας, η κάτοψή του μοιάζει περισσότερο με απολιθωμένο τριλοβίτη.

Πατήστε για μεγέθυνση

Η έκταση του νησιού είναι περίπου 20 τετ. χλμ (19.978 στρέμματα), οι διαστάσεις του είναι 7,6x4,5 χλμ και η ακτογραμμή του έχει μήκος 43.3 χλμ.
Ο διαμελισμός της ακτογραμμής είναι έντονος: Ο λόγος του μήκους της πραγματικής ακτογραμμής προς αυτό της περιμέτρου που ορίζεται από τα ακρότατα των ακρωτηρίων (convex hull) είναι σχεδόν 2. Η βόρεια πλευρά είναι λιγότερο διαμελισμένη και οι κύριες εντομές είναι η σειρά ορμίσκων του λιμενικού συστήματος του οικισμού των Σπετσών και ο όρμος της Ζογεριάς. Στην ανατολική και νότια πλευρές αποτέμνονται διαδοχικά οι όρμοι της Αγίας Μαρίνας, του Κουζουνού, της Ξυλοκέριζας, των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Παρασκευής και της Τσάκωνας.



Πατήστε για μεγέθυνση

Πέραν του κύριου οικισμού, υπάρχουν μερικές διάσπαρτες κατοικημένες ζώνες, στις περισσότερες περιπτώσεις συγκροτήματα ιδιωτικών κατοικιών ή συσπειρώσεις εξοχικών οικιών, όπως στους Αγίους Αναργύρους και το Λιγονέρι. Στις Σπέτσες λειτουργούν 2 μοναστήρια, η μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου και η μονή Αγίων Πάντων.


Από τις αρχές του 19ου έως και τα μέσα του 20ού αιώνα, οι Σπέτσες είχαν μια μικτή οικονομία πρωτογενούς τομέα και θαλάσσιων μεταφορών και εμπορίου. Ο πρωτογενής αφορούσε κύρια τη γεωργία (με βασικά προϊόντα τις ελιές, το λάδι, τα δημητριακά, τα σταφύλια και τα αμύγδαλα) και σε μικρότερο βαθμό την κτηνοτροφία. Παλιά χωράφια και λείψανα ανεμόμυλων και αλωνιών μαρτυρούν τη διασπορά των αγροτικών δραστηριοτήτων στο νησί. Από τη δεκαετία του 1960 η οικονομία των Σπετσών προσανατολίστηκε στον τριτογενή τομέα και ειδικότερα στον τουρισμό.
