Πεζοπορία στις Σπέτσες

Πεζοπορία στις Σπέτσες

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Πεζοπορία στις Σπέτσες

Πηγή: topoguide.gr

διαδρομές - χιλιόμετρα

Πεζοπορία στις Σπέτσες

Από τις αεροφωτογραφίες του Κτηματολογίου και τις πληροφορίες συνεργατών και ντόπιων, εντοπίσαμε στο νησί 21 διαδρομές, που τις περπατήσαμε στη διάρκεια εργασιών πεδίου έξι ημερών. Συνολικά, οι 21 αυτές διαδρομές αθροίζουν 67.5 χλμ.

Το ανάγλυφο του κύριου όγκου του νησιού χαρακτηρίζεται από επάλληλες ράχες, που συγκλίνουν στις κύριες κορυφές του βουνού. Οι περισσότερες διαδρομές ακολουθούν αυτές τις ράχες και έτσι οι διαδρομές διαρθρώνονται γύρω από 4 πόλους: το Κτήμα Χαρά, το διάσελο στη Συνάντηση Κυνηγών, τον Προφήτη Ηλία και το Ριγάνι (όπου η κεραία του Cosmote). Αντίστοιχα, οι αφετηρίες των διαδρομών βρίσκονται είτε στον οικισμό των Σπετσών ή στον περιμετρικό άσφαλτο του νησιού.

Σπέτσες: Διατρέχοντας τον όρμο της Ζογεριάς
Σπέτσες: Διατρέχοντας τον όρμο της Ζογεριάς
Πατήστε για μεγέθυνση
Σπέτσες: Διατρέχοντας τον όρμο της Ζογεριάς
Σπέτσες: Διατρέχοντας τον όρμο της Ζογεριάς

Τρεις ακόμα διαδρομές, δηλαδή ένας διασκελισμός, μια διάσχιση του νησιού και μια ανάβαση, είναι κατάλληλες κυρίως για MTB και βόλτα με άλογα. Οι διαδρομές αυτές έχουν μικρό ενδιαφέρον για τον πεζοπόρο, γιατί η εναλλαγή του τοπίου είναι φτωχή και το περπάτημα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και τον άνεμο. Οι διαδρομές αυτές έχουν μήκος 15 χλμ.

Chirostasio-Ktima Chara Sykia spring-Ktima Chara Elona-Ktima Chara Spetses-Monasteries-Ktima Chara Makria Rachi-Ktima Chara Vromokrothi-Ktima Chara Spetses-Kontos Cave-Synantisi Kynigon Boubouli-Profitis Ilias Anargyrios Scholi-Profitis Ilias Vrellos-Rigani Agii Anargyri-Rigani via Kakorema Rigani via Botassi ridge Spetses-Asteroskopio-Profitis Ilias Zogeria-Mandeika Mandeika-Profitis Ilias Zogeria via the ridge Spetses 245m Zogeria Ktima Chara Spetses-Louviara-Synantisi Kynigon Synantisi Kynigon Profitis Ilias Ligoneri Agii Anargyri Rigani Modi ridge-Ktima Chara Zogeria via the ridge 1 Zogeria-Mandeika 2 Vrellos-Rigani 3 Agii Anargyri-Rigani via Botassi ridge 4 Agii Anargyri-Rigani via Kakorema 5 Anargyrios Scholi-Profitis Ilias 6 Spetses-Asteroskopio-Profitis Ilias 7 Boubouli-Profitis Ilias 9 Mandeika-Profitis Ilias 8 Spetses-Louviara-Synantisi Kynigon 10 Spetses-Kontos Cave-Synantisi Kynigon 11 Sykia spring-Ktima Chara 13 Modi ridge-Ktima Chara 12 Spetses-Monasteries-Ktima Chara 14 Vromokrothi-Ktima Chara 15 Chirostasio-Ktima Chara 18 Elona-Ktima Chara 17 Makria Rachi-Ktima Chara 16
Διαδραστικός πλοηγός στα μονοπάτια των Σπετσών
Επιλέξτε διαδρομή με κλικ πάνω στη γραμμή ή τον αριθμό
1. Σπέτσες-Ζογεριά από τη ράχη 10. Σπέτσες-Λουβιάρα-Συνάντηση Κυνηγών
2. Σπέτσες-Ζογεριά από τα Μανταίικα 11. Σπέτσες-Σπηλιά Κοντού-Συνάντηση Κυνηγών
3. Βρέλλος-Ριγάνι 12. Ράχη Μόδι-Κτήμα Χαρά
4. Άγιοι Ανάργυροι-Ριγάνι από ράχη Μποτάση 13. Πηγή Συκιά-Κτήμα Χαρά
5. Άγιοι Ανάργυροι-Ριγάνι από Κακόρεμα 14. Σπέτσες-Μοναστήρια-Κτήμα Χαρά
6. Αναργύριος Σχολή-Προφήτης Ηλίας 15. Βρωμοκρόθι-Κτήμα Χαρά
7. Σπέτσες-Αστεροσκοπείο-Προφήτης Ηλίας 16. Μακριά Ράχη-Κτήμα Χαρά
8. Μανταίικα-Προφήτης Ηλίας 17. Παναγία Έλωνα-Κτήμα Χαρά
9. Μπούμπουλη-Προφήτης Ηλίας 18. Χοιροστάσιο-Κτήμα Χαρά

Κτήμα Χαρά

Οι επτά διαδρομές που συγκλίνουν στο Κτήμα Χαρά μπορούν να συνδυαστούν και να συνθέσουν ποικίλους διασκελισμούς του ανατολικού τμήματος του νησιού. Στην περιοχή αυτή συναντάμε τα περισσότερα παλιά αγροτικά πεδία των Σπετσών. Οι διαδρομές έχουν συνολικό μήκος 15.750 μ.

Συνάντηση Κυνηγών

Η μία από τις δύο διαδρομές που ξεκινούν από τον οικισμό των Σπετσών και καταλήγουν στη Συνάντηση Κυνηγών περνά από τη ράχη Λουβιάρα και το ξωκλήσι της Παναγίας Δασκαλάκη, θέση εξαιρετικής θέας. Η άλλη περνά από τη Σπηλιά του Κοντού. Οι διαδρομές έχουν συνολικό μήκος 6.020 μ.

Προφήτης Ηλίας

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στέκεται δίπλα στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Εδώ συγκλίνουν 4 διαδρομές συνολικού μήκους 12.730 μ. Πρόκειται για τρεις αναβάσεις από τη βόρεια πλευρά και συγκεκριμένα τις πορείες Ντάπια-Αστεροσκοπείο-Προφήτης Ηλίας, Αναργύρειος Σχολή-Θέατρο Αναργυρείου-Προφήτης Ηλίας, Ντάπια-Μανταίικα-Προφήτης Ηλίας και μία ανάβαση από τα νότια, την πορεία Μπούμπουλη-Προφήτης Ηλίας.

Οι διαδρομές από τη βόρεια πλευρά περνούν από το παλιό Αστεροσκοπείο της Αναργυρείου Σχολής.

Κορυφή Ριγάνι (κεραία Cosmote)

Οι τρεις διαδρομές που ανηφορίζουν από τα βόρεια και τα νότια προς το Ριγάνι, μικρή κορυφή που ξεχωρίζει κυρίως λόγω της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που φέρει, ακολουθούν ισάριθμες ράχες και έχουν ωραία θέα στην ακτή και τα γύρω νησιά. Οι διαδρομές που συγκλίνουν εδώ είναι η απ'ευθείας ανάβαση Άγιοι Ανάργυροι-Ριγάνι, η ανάβαση Άγιοι Ανάργυροι-Ριγάνι μέσω της Ράχη Μπόταση και η μεγαλύτερη πορεία Βρέλλος-Φραγκιάς-Ριγάνι.

Οι διαδρομές έχουν συνολικό μήκος 7.120 μ.

Σπέτσες-Ζογεριά

Οι δύο μεγάλες διασχίσεις των Σπετσών εκκινούν από το λιμάνι και καταλήγουν στη Μικρή Ζογεριά ή Λαζαρέτο. Οι 2 διαδρομές είναι η Ντάπια-Ζογεριά από Μανταίικα και Ντάπια-Ζογεριά από Ριγάνι και μπορούν να συνδυαστούν σε μια μεγάλη κυκλική πορεία μήκους 20 χλμ.

Συνδέσεις

Η σύνδεση ανάμεσα στους 4 πυρήνες γίνεται με μια μεγάλη πορεία κατά μήκος του χωματόδρομου της κορυφογραμμής. Η πορεία Κτήμα Χαρά-Συνάντηση Κυνηγών-Προφήτης Ηλίας-Ριγάνι είναι εύκολη, ακολουθεί κυρίως χωματόδρομο και έχει μήκος 3320 μ. Μπορεί να γίνει σε 1h15.

Βατότητα - σήμανση

Όλα τα πιο πάνω μονοπάτια είναι βατά, με ελάχιστα τοπικά προβλήματα λόγω της βλάστησης ή απότομων περασμάτων. Οι εργασίες σήμανσης των 20 διαδρομών βρίσκονται σε εξέλιξη.