Πανίδα της Σαλαμίνας

Πανίδα της Σαλαμίνας

Θηλαστικά

Μικρή Αττική topoguide
Σαλαμίνα: Rhinolophus hipposideros

Σε ένα πολυάνθρωπο και ασφυκτικά οριοθετημένο χώρο, όπως η Σαλαμίνα, είναι θαύμα που ζούν ακόμα μεσαία σαρκοφάγα, όπως η αλεπού, το πετροκούναβο και η νυφίτσα. Την πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνουν τα ευρείας εξάπλωσης χειρόπτερα, τρωκτικά και εντομοφάγα, όπως ο Σκαντζόχοιρος και οι μυγαλές.

Πουλιά

Η ορνιθοπανίδα της Σαλαμίνας αναπαράγει το τυπικό τρίπτυχο των μικρών νησιών: ενώ τα πουλιά της ενδοχώρας αντιπροσωπεύονται από τα συνήθη είδη του πεδινού δάσους και των θαμνώνων, ο συνολικός αριθμός των ειδών αυξάνεται σημαντικά χάρη στην παρουσία των μικρών παράκτιων υγροτόπων και των πουλιών της ακτής και της ανοιχτής θάλασσας.

Έτσι, στις περιπλανήσεις μας στο πευκοδάσος και θα δούμε - και θα ακούσουμε - κοκκινολαίμηδες, γαλαζοπαπαδίτσες, καρδερίνες, φλώρους και σκαρθάκια, ενώ στα ψηλά φρύγανα και το θαμνώνα θα συναντήσουμε καρβουνιάρηδες, μαυροτσιροβάκους, φανέτα και σιρλοτσίχλονα.

Στις ανοιχτές πετροπλαγιές παραμονεύουν σταχτομυγοχάφτες, αετομάχοι και κοκκινοκεφαλάδες και τριγυρνάνε κορυδαλλοί και λιβαδοκελάδες.

Στις ποικίλες ευκαιρίες του περιαστικού χώρου πετούν σταβλοχελίδονα, σπιτοχελίδονα και σταχτάρες και κυκλοφορούν θρασύτατες κιτρινοσουσουράδες.

Μικρή Αττική topoguide
Σαλαμίνα: Σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe)
Στα ξερά λιβάδια των οροπεδίων και τις πετροπλαγιές θα δούμε νησιώτικες πέρδικες, σταχτοπετροκλήδες, ασπροκώλες, μαυρολαίμηδες και μαυροσκούφηδες και την άνοιξη τσαλαπετεινούς.

Στη μετανάστευση οι χερσαίοι οικότοποι δέχονται μεγαλύτερα ή μικρότερα, ανάλογα τη χρονιά, κύμματα από τρυγόνια, τσίχλες και ορτύκια.

Κατά μήκος της ακτογραμμής θα δούμε αλκυόνες και κορμοράνους, ενώ στα λιμάνια συχνάζουν κοινοί και καστανοκέφαλοι γλάροι. Στους παράκτιους βράχους στέκονται σαν θαμπές φιγούρες οι διακριτικοί γαλαζοκότσυφες.

Παρόλη την υποβάθμιση και τη συνεχή όχληση των στους υγροτόπων, τα παρυδάτια που περνάνε κατά τη μετανάστευση σταματούν για να τραφούν ή να ξεκουραστούν. Λόγω της γειτνίασης με τον αστικό χώρο, το κυνήγι δεν επιτρέπεται στις ζώνες αυτές και συχνά τα πουλιά παραμένουν για μεγάλα διαστήματα. Έτσι είναι εύκολο να δούμε λασποσκαλίδρες, αργυροπούλια, καλαμοκανάδες, μαυροβουτηχτάρια, πρασινοσκέληδες, ποταμοσφυριχτές, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες και κοκκινοσκέληδες.
Μικρή Αττική topoguide
Σαλαμίνα: Κουκουβάγια (Athene noctua)
Τα αρπακτικά πουλιά αντιπροσωπεύονται από τις συνήθεις γερακίνες και βραχοκιρκίνεζα, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζονται περιστασιακά φιδαετοί. Λίγα ζευγάρια πετρίτες και μερικά ξεφτέρια στο δάσος συμπληρώνουν τα ημερόβια αρπακτικά, ενώ τα νυκτόβια εκπροσωπούνται από την Κουκουβάγια και το Γκιώνη.

Μικρή Αττική topoguide
Σαλαμίνα: Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis)

Ερπετά και αμφίβια

Λόγω του μικρού μεγέθους και της μικρής ποικιλίας βιοτόπων, η Σαλαμίνα δεν έχει μεγάλο πλούτο σε αμφίβια και σαύρες. Αντίθετα, θα συναντήσουμε όλα τα συνήθη φίδια της ζώνης.

Τα αμφίβια περιορίζονται στον Ελληνικό Βαλτοβάτραχο (Pelophylax kurtmuelleri) και στον Ελληνικό Βάτραχο (Rana graeca).

Στο νησί θα δούμε ακόμα την Ελληνική Χελώνα (Testudo graeca), τα πανταχού παρόντα Σαμιαμίδια (Hemidactylus turcicus) και Κυρτοδάκυλους (Mediodactylus kotschyi), καθώς και Τρανόσαυρες (Lacerta trilineata) και Αβλέφαρους (Ablepharus kitaibelii).

Τα φίδια αντιπροσωπεύονται από τη Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis), το Αγιόφιδο (Telescopus fallax), τη Σαΐτα (Platyceps najadum), το Σαπίτη (Malpolon insignitus) και την Οχιά (Vipera ammodytes).

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Οδηγός της Σαλαμίνας

Μικρή Αττική topoguide

Φωτογραφίες και περιγραφές χαρακτηριστικών ειδών πανίδας της Σαλαμίνας περιλαμβάνονται στον οδηγό Μικρή Αττική topoguide.

Η Μικρή Αττική topoguide είναι έτοιμη να σας οδηγήσει σε όλη την Αττική μέσα από 65 πεζοπορικές διαδρομές και με τη βοήθεια περισσότερων από 1000 Σημείων Ενδιαφέροντος.

Μαζί με έναν εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη και ενημερωμένο χάρτη, η Μικρή Αττική topoguide περιλαμβάνει ένα βιβλίο 50 σελίδων παρουσιάζει όλες τις πτυχές της γεωγραφίας, της φύσης και του πολιτισμού της μοναδικής αυτής περιοχής.

Ταξιδέψτε με το Android smartphone σας μαζί με τη Μικρή Αττική topoguide, που περιλαμβάνεται ως τοπικός οδηγός στην εφαρμογή topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Αν πάλι έχετε iPhone ή iPad, κατεβάστε τη Μικρή Αττική topoguide μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Ο οδηγός Μικρή Αττική topoguide προσφέρει off-line λεπτομερείς χάρτες με όλα τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον πεζοπόρο. Πάνω στο μονοπάτι, κάνει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντάς τον να διατηρεί την πορεία του, ενώ προβάλλει τα Σημεία Ενδιαφέροντος του άμεσου περιβάλλοντός του.