Τα μονοπάτια της Σαλαμίνας

Τα μονοπάτια της Σαλαμίνας

Στη ζώνη του ορεινού αναγλύφου της Σαλαμίνας και κυρίως στο δασωμένο νότιο λοφώδες σύμπλεγμα, ανάμεσα στο Αιάντειο, τα Κανάκια και την ανατολική ακτή, εκπτύσσεται ένα παλιό πλέγμα μονοπατιών που εξυπηρετούσε τις παραδοσιακές δραστηριότητες. Το δίκτυο αυτό έχει συντηρηθεί και επεκταθεί, κυρίως χάρη την ορεινή ποδηλασία (ΜΤΒ).

Στο χώρο αυτόν υλοποιείται από το 2020 ένα τοπικό πρόγραμμα πεζοπορικών διαδρομών, που ενσωματώνουν και αναδεικνύουν τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία του τόπου.

Μικρή Αττική topoguide
Τα μονοπάτια της Σαλαμίνας: Από τις εργασίες προσήμανσης του πεζοπορικού δικτύου

Πάνω στο πλέγμα των μονοπατιών των νότιων αναγλύφων, χαράχθηκε μια μεγάλη κυκλική πεζοπορία, με επίκεντρο την ορεινή θέση Σταυρός. Καθότι η πορεία είναι ερκετά μεγάλη (18 χλμ) για να γίνει ενιαία, μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις κλάδους, οι αφετηρίες/προορισμοί των οποίων έχουν εύκολη πρόσβαση με όχημα.
Οι κλάδοι είναι: Σταυρός-Κανάκια, Κανάκια-Σατερλί, Σατερλί-Σταυρός.

Μικρή Αττική topoguide
Τα μονοπάτια της Σαλαμίνας: Η πολιτιστική διαδρομή στην Κυνόσουρα

Ο χώρος του αρχαίου λιμανιού της Σαλαμίνας, όπου έλαβε χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), έχει βεβηλωθεί από βιομηχανικές χρήσεις και υποδομές. Παρόλα αυτά, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο τόπος όπου συντελέστηκε η σημαντική για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο σύγκρουση, χαράχθηκε μια μικρή (4 χλμ.) διαδρομή ιστορικού ενδιαφέροντος, που ακολουθεί κατά το δυνατόν, φυσικές γραμμές και περιτρέχει τον κόλπο, καταλήγοντας στην άκρα Κυνόσουρα.

Μικρή Αττική topoguide
Τα μονοπάτια της Σαλαμίνας: Οι τρεις διαδρομές στα νότια Σαλαμίνα συνθέτουν μια μεγάλη κυκλική πορεία

Στη νότια ακτή, στην παραλία του οικισμού Κανάκια, έχει σχεδιαστεί μια μικρή κυκλική διαδρομή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που περιτρέχει το βραχώδη λόφο της μυκηναϊκής ακρόπολης της περιοχής. Η διαδρομή είναι πολύ σύντομη και μπορεί να γίνει από όλη την οικογένεια. Ο χώρος του μυκηναϊκού οικισμού και της ακρόπολης έχει ανασκαφεί και αναδειχθεί πρόσφατα.

Μικρή Αττική topoguide
Τα μονοπάτια της Σαλαμίνας: Η κυκλική πολιτιστική διαδρομή στη μυκηναϊκή ακρόπολη, στα Κανάκια

Η διαδρομές αυτές πρόκειται να σηματοδοτηθούν, με τη συνεργασία του δήμου Σαλαμίνας και της οικείας Εφορίας Αρχαιοτήτων. Προς το παρόν, έγινε μια πλήρης προσήμανση με ξύλινους πασσαλίσκους διαστάσεων 3.5x3.5x25 εκ. που τοποθετήθηκαν ανά 20-40 μ. απόσταση.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Οδηγός της Σαλαμίνας

Μικρή Αττική topoguide

Φωτογραφίες και περιγραφές όλων των πεζοπορικών διαδρομών της Σαλαμίνας περιλαμβάνονται στον οδηγό Μικρή Αττική topoguide.

Η Μικρή Αττική topoguide είναι έτοιμη να σας οδηγήσει σε όλη την Αττική μέσα από 65 πεζοπορικές διαδρομές και με τη βοήθεια περισσότερων από 1000 Σημείων Ενδιαφέροντος.

Μαζί με έναν εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη και ενημερωμένο χάρτη, η Μικρή Αττική topoguide περιλαμβάνει ένα ψηφιακό βιβλίο 50 σελίδων παρουσιάζει όλες τις πτυχές της γεωγραφίας, της φύσης και του πολιτισμού της μοναδικής αυτής περιοχής.

Ταξιδέψτε με το Android smartphone σας μαζί με τη Μικρή Αττική topoguide, που περιλαμβάνεται ως τοπικός οδηγός στην εφαρμογή topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Αν πάλι έχετε iPhone ή iPad, κατεβάστε τη Μικρή Αττική topoguide μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Ο οδηγός Μικρή Αττική topoguide προσφέρει off-line λεπτομερείς χάρτες με όλα τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον πεζοπόρο. Πάνω στο μονοπάτι, κάνει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντάς τον να διατηρεί την πορεία του, ενώ προβάλλει τα Σημεία Ενδιαφέροντος του άμεσου περιβάλλοντός του.