Σταυρός-σπήλαιο Ευριπίδη-Κολώνες

Πεζοπορία στη Σαλαμίνα

Σταυρός-σπήλαιο Ευριπίδη-Κολώνες

Η διαδρομή Σταυρός-σπηλιά Ευριπίδη συνιστά μια σχεδόν πλήρη διάσχιση του ορεινού κορμού της νότιας Σαλαμίνας. Αν ο πεζοπόρος συνδυάσει την μεγάλη και ωραία αυτή διαδρομή με τη διαδρομή Αιάντειο-Σταυρός, συνθέτει έναν ολοκληρωμένο διασκελισμό της νότιας Σαλαμίνας, στη διεύθυνση Β-Ν.

Πέραν της φυσικής ικανοποίησης του να διασχίσει ολόκληρο το νησί, ο πεζοπόρος θα συναντήσει στο δρόμο του δύο μείζονα πολιτισμικά στοιχεία του νησιού, το μεσαιωνικό οικισμό στο οροπέδιο Γκίνανη με το βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και τη σπηλιά του Ευριπίδη.

Αν και γενικά κατηφορική, η πορεία έχει μεγάλη διάρκεια και συνεπώς απαιτεί μια ανάλογη διαχείριση των ωραρίων και των εφοδίων (μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, δεν συναντάμε καθόλου πηγές ή άλλη τροφοδοσία νερού).

Μικρή Αττική topoguide
Σαλαμίνα: Ξεκινώντας την κατάβαση από το Κτήμα Σολωμού προς τη σπηλιά Ευριπίδη

Η διαδρομή Σταυρός-σπηλιά Ευριπίδη ξεκινά από το Σταυρό, το πιο γνωστό ορεινό τοπόσημο της νότιας Σαλαμίνας. Ακολουθούμε την - αποθαρρυντικά απότομη στην αρχή - μεγάλη αντιπυρική λουρίδα της ράχης, μέχρι πριν αρχίσει να κατηφορίζει. Εκεί μπαίνουμε αριστερά σε μεγάλο, καλοπατημένο μονοπάτι. Σύντομα συναντάμε και αγνοούμε ένα εξίσου μεγάλο παρακλάδι στα αριστερά μας και κατευθυνόμαστε νότια.

Το μονοπάτι είναι καθαρό και καλοπατημένο και ακολουθεί μια ασαφή ράχη. Οι παλιοί ρετσινόλακκοι που συναντάμε εξηγούν την ποιότητα του μονοπατιού. Μετά τη ράχη, η κλίση μεγαλώνει, η όδευση κάνει στενούς ελιγμούς στην πλαγιά και βυθίζεται σταδιακά σε μια μεγάλη χαράδρωση. Τελικά καταλήγει σε χωματόδρομο, κοντά σε πέτρινο γεφυράκι.

Γυρίζουμε δεξιά στο χωματόδρομο και μπαίνουμε στο οροπέδιο Γκίνανη. Ο χωματόδρομος μας φέρνει σε μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, μπροστά από την οποία περνάμε μέσα από παλιό χωράφι και φτάνουμε στην καρδιά του οροπεδίου Γκίνανι, στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Από εδώ συνεχίζουμε νότια, σε πολύ καλό μονοπάτι πάνω σε ράχη, που μας φέρνει στην είσοδο του κτήματος Σολωμού.

Από το ανατολικό άκρο του κτήματος, μπαίνουμε σε σαφές μονοπάτι που μας φέρνει σε δασωμένη ράχη, από όπου έχουμε άπλετη θέα της ανατολικής ακτής και των παράκτιων οικισμών Μαρούδι, Κολώνες και Περιστέρια. Το μονοπάτι μας οδηγεί σε παλιό δρομάκι, που το κατηφορίζουμε εύκολα, για να το αφήσουμε χαμηλότερα και να μπούμε σε μονοπάτι στα δεξιά, το οποίο φτάνει αμέσως σε ξηρό πετρολίβαδο.

Μικρή Αττική topoguide
Σαλαμίνα: Το σπήλαιο του Ευριπίδη

Από εδώ και μέχρι τη σπηλιά του Ευριπίδη θα ακολουθήσουμε το πρόσφατα διανοιχθέν από την τοπική ομάδα πεζοπόρων μονοπάτι, που κατηφορίζει σε κάπως απότομο πεδίο και μας φέρνει άμεσα στην είσοδο του σπηλαίου του Ευριπίδη.
Η σπηλιά συνδέεται με τον οικισμό Κολώνες με διαμορφωμένο μονοπάτι.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

topoguide Greece

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

topoguide Greece
Η αναλυτική παρουσίαση της διαδρομής Σταυρός-σπήλαιο Ευριπίδη-Κολώνες, με περιγραφές, φωτογραφίες και μετρητικά στοιχεία, περιλαμβάνεται στον οδηγό Μικρή Αττική topoguide της AnaDigit.

Η Μικρή Αττική topoguide είναι έτοιμη να σας οδηγήσει σε όλη την Αττική μέσα από 65 πεζοπορικές διαδρομές και με τη βοήθεια περισσότερων από 1000 Σημείων Ενδιαφέροντος.

Μαζί με έναν εξαιρετικά λεπτομερή χάρτη και ενημερωμένο χάρτη, η Μικρή Αττική topoguide περιλαμβάνει ένα ψηφιακό βιβλίο 50 σελίδων παρουσιάζει όλες τις πτυχές της γεωγραφίας, της φύσης και του πολιτισμού της μοναδικής αυτής περιοχής.

Ταξιδέψτε με το Android smartphone σας μαζί με τη Μικρή Αττική topoguide, που περιλαμβάνεται ως τοπικός οδηγός στην εφαρμογή topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Αν πάλι έχετε iPhone ή iPad, κατεβάστε τη Μικρή Αττική topoguide μέσα από τη γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τη Μικρή Αττική ως αγορά εντός της εφαρμογής (in app purchase): θα τη βρείτε στην ομάδα της Αττικής.

Ο οδηγός Μικρή Αττική topoguide προσφέρει off-line λεπτομερείς χάρτες με όλα τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον πεζοπόρο. Πάνω στο μονοπάτι, κάνει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, βοηθώντάς τον να διατηρεί την πορεία του, ενώ προβάλλει τα Σημεία Ενδιαφέροντος του άμεσου περιβάλλοντός του.