Πεζοπορία στην Αμοργό

Πεζοπορία στην Αμοργό

Η Αμοργός πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού, από το οποίο φτιάχνονταν στην αρχαιότητα οι χιτώνες της Αμοργού («άλικοι αμοργίδες»). Έχει έκταση 121 τ.χλμ., με μακρόστενο σχήμα, που ακολουθεί την βραχώδη κορυφογραμμή του μοναδικό ορεογραφικού άξονα του νησιού. Δύο σχετικά προφυλαγμένοι κόλποι αποτελούν τα λιμάνια της Αμοργού, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη. Πρωτεύουσα είναι η τραγουδισμένη από τους ποιητές Χώρα Αμοργού, ένας κατάλευκος, σφιχτός οικισμός, χτισμένος σε οχυρή θέση μακριά από την ακτή.

Αμοργός: η μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας

Από το πλούσιο πλέγμα μονοπατιών του νησιού, έχει επιλεχθεί και σηματοδοτηθεί ένα δίκτυο που διασυνδέει τις τρεις μεγάλες ενότητές του: τη Χώρα και το λιμάνι, με την Αρσινόη και την Αιγιάλη.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Αμοργό είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.