Μετέωρα: Μονή Μεγάλου Μετεώρου-Επ. Οδός Βλαχάβας

Τα μονοπάτια των Μετεώρων

Διαδρομή
Μονή Μεγάλου Μετεώρου
Επ. Οδός Βλαχάβας

Μετέωρα topoguide
Διαδρομή Μονή Μεγάλου Μετεώρου-Επ. Οδός Βλαχάβας
Στο δρυοδάσος

Ξεκινώντας από το χώρο στάθμευσης της μονής Μεγάλου Μετεώρου, κατηφορίζουμε έντονα στον κοινό κορμό των διαδρομών Μονή Μεγάλου Μετεώρου-Επαρχιακή Οδός Βλαχάβας (η παρούσα διαδρομή), Μικρό κύκλο στη μονή Μεγάλου Μετεώρου και Μεγάλος κύκλος των Μετεώρων μέχρι σταυροδρόμι, όπου αποκλίνουμε προς τα δεξιά.

Το μονοπάτι είναι πατημένο και καθαρό και διατρέχει μια σαφή ράχη με αραιές βελανιδιές. Το τμήμα αυτό έχει ωραία θέα τόσο προς τα νότια, δηλαδή τα Μετέωρα, όσο και προς τα Αντιχάσια.

Συναντάμε χωματόδρομο που εξυπηρετεί 2-3 παλιές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τον ακολουθούμε προς τα ΒΑ. Η δενδρώδης βλάστηση αραιώνει, ως αποτέλεσμα της επίδρασης της βόσκησης. Σύντομα φτάνουμε σε λιβάδι και αμέσως στον άσφαλτο Καλαμπάκας-Βλαχάβας.

Τα πουλιά των Μετεώρων

Η Κίσσα (Garulus glandarius)

Μετέωρα topoguide
Όπως σε όλα τα ανοιχτά δρυοδάση, έτσι και στα δάση των Μετεώρων θα ακούσουμε (κυρίως) και θα δούμε (φευγαλέα) αρκετές κίσσες.

Η Κίσσα (Garulus glandarius) είναι (και αυτή !) ένα μέλος της σκληροτράχηλης οικογένειας των Κορακοειδών και μάλιστα το πιο πετυχημένο. Πουλί πανέξυπνο, πολύ προσεκτικό, κρυπτικό όταν υπάρχει όχληση, θορυβώδες και θρασύ όπου υπάρχει ευκαιρία, έχει κατακτήσει όλους τους βιοτόπους, με προτίμηση τα περιβάλλοντα όπου υπάρχουν καλύτερες προοπτικές διατροφής. Στα Μετέωρα κινείται στα όρια του δρυοδάσους (όπου τρέφεται με βελανίδια), των λιβαδιών (μεγάλη διαθεσιμότητα εντόμων από τα περιττώματα των βοοειδών) και των παλιών κτημάτων (άφθονα ημιάγρια καρποφόρα, οι καρποί των οποίων είναι αγαπημένη της λιχουδιά).

Διαβάστε περισσότερα για τη βιολογία και το ρόλο της Κίσσας στα ημιορεινά οικοσυστήματα στο κεφάλαιο Η Κίσσα.

Διαβάστε περισσότερα για την ορνιθοπανίδα της περιοχής στο κεφάλαιο Τα πουλιά των Μετεώρων.