Μετέωρα: Ντούμπιανη-μετόχι μονής Βαρλαάμ

Τα μονοπάτια των Μετεώρων

Διαδρομή Ντούμπιανη-μετόχι μονής Βαρλαάμ

Μετέωρα topoguide
Διαδρομή Ντούμπιανη-μετόχι μονής Βαρλαάμ
Ατενίζοντας την Πίνδο από το ηρώο του Βλαχάβα

Η διαδρομή Ντούμπιανη-μετόχι μονής Βαρλαάμ ακολουθεί μια πορεία ανάμεσα στους πύργους της δυτικής πλευράς του συγκροτήματος των Μετεώρων, από τη Ντούμπιανη μέχρι και κάτω από τη μονή Υπαπαντής για να συνεχίσει μέχρι το μετόχι της μονής Βαρλαάμ.

Σε μεγάλο μέρος της πορείας θα ακολουθήσετε τη σήμανση από τον αγώνα Meteora Trail Run με κόκκινα σημάδια.

Η διαδρομή Ντούμπιανη-μετόχι μονής Βαρλαάμ ξεκινά από το βράχο της Ντούμπιανης και ακολουθεί μια πορεία ανάμεσα στους πύργους της δυτικής πλευράς του συγκροτήματος των Μετεώρων μέχρι κάτω από τη μονή Υπαπαντής. Λίγο μετά το έρημο πλέον αλλά πάντα πολύ εντυπωσιακό μοναστήρι φτάνουμε στο ηρώο του θεσσαλού ήρωα Παπαθύμιου Βλαχάβα και συνεχίζουμε σε πολύ καλό μονοπάτι μέχρι το μετόχι της μονής Βαρλαάμ.

Μετέωρα topoguide
Διαδρομή Ντούμπιανη-μετόχι μονής Βαρλαάμ
Το συγκρότημα στο μετόχι της μονής Βαρλαάμ

Επισημάνσεις και χρήσιμα

Πρακτικά θέματα

Μετέωρα, διαδρομή Νούμπιανη-Μετόχι μονής Βαρλαάμ: Το εικονοστάσι στη θέση Σταυρός, πάνω στην πορεία επιστροφής από το χωματόδρομο
Η επιστροφή μπορεί να γίνει με ένα συνδυασμό άλλων διαδρομών.

Μπορεί κανείς να γυρίσει από την ίδια πορεία, κάνοντας μια αποτελεσματική συντόμευση, αν ακολουθήσει το δρόμο από το Μετόχι προς τη Ντούμπιανη. Λίγο μετά τη θέση Σταυρός (μεγάλο εικονοστάσι και μεταλλικός σταυρός, φωτογραφία) να συναντήσει την όδευση ανόδου και θα την ακολουθήσει μέχρι την αφετηρία.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Σήμανση στη διαδρομή Νούμπιανη-Μετόχι μονής Βαρλαάμ
Μεγάλο μέρος της διαδρομής Νούμπιανη-Μετόχι μονής Βαρλαάμ ταυτίζεται με την όδευση του αγώνα Meteora Trail Run (MTR).

Κατά συνέπεια θα συναντήσουμε τα τετράγωνα πλακίδια με την επισήμανση του MTR, καρφωμένα στα δέντρα.

Μονές των Μετεώρων

Η μονή Υπαπαντής

Μετέωρα topoguide
Η Μονή της Υπαπαντής ή της Αναλήψεως του Χριστού βρίσκεται στη δυτική όψη ενός μεγάλου συγκροτήματος κροκαλοπαγών βράχων, στη δυτική πλευρά του οποίου βρίσκονται τα ερείπια της μονής Αγίου Δημητρίου.

Η μονή είναι κτισμένη μέσα σε μια επιμήκη βραχοσκεπή. Το συγκρότημα αποτελείται από το καθολικό και δύο βοηθητικά κτίρια και είναι πλήρως αναστηλωμένο, ενώ ένα απομονωμένο τμήμα του σώζεται ερειπωμένο σε άλλο ζωνάρι, λίγο χαμηλότερα. Η σημερινή προσπέλαση της μονής με λαξευτή σκάλα έγινε το 1930, ενώ παλαιότερα οι μοναχοί επικοινωνούσαν μόνο μέσω ανεμόσκαλας με 60 σκαλιά.

Το καθολικό είναι μονόκλιτη σταυρεπίστεγη βασιλική του 14ου αιώνα και φέρει τοιχογραφίες του 1366.

Σήμερα η μονή είναι έρημη και αποτελεί μετόχι της μονής Μεγάλου Μετεώρου.