Με campervan στον Κάτω Όλυμπο

Με campervan στον Κάτω Όλυμπο

Παλαιός Παντελεήμονας-Λίμνη Κατή-Καλλιπεύκη

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Το δασικό οδικό δίκτυο του Κάτω Ολύμπου διατηρείται σε καλή κατάσταση, καθότι εξυπηρετεί κυρίως διαδρομές αναψυχής. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι ο διασκελισμός από τον Παλαιό Παντελεήμονα προς την Καλλιπεύκη, περνώντας από τη λίμνη και τη βρύση Κατή.

Κάτω Όλυμπος
Κάτω Όλυμπος
Το χειμώνα, ένα λάστιχο ΑΤ βοηθάει ...

Η διαδρομή ξεκινά από την είσοδο του Παλαιού Παντελεήμονα. Το ίδιο το χωριό παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθότι φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Ο Παλιός Παντελεήμονας εγκαταλείφθηκε κατά τη δεκαετία του 1950, καθώς με την ανάπτυξη της εθνικής οδού, του παράκτιου τουρισμού και των συνοδών ευκαιριών, οι κάτοικοι του ορεινού χωριού άρχισαν να μετακινούνται προς τον παρόδιο Νέο Παντελεήμονα. Με την κήρυξη του παλιού χωριού ως παραδοσιακό οικισμό και την ανακατασκευή των κτισμάτων, άρχισε σταδιακά η επαναποίκιση του χωριού. Στην ανάδειξή του βοήθησε και η προβολή που έγινε μέσω των ταινιών "Μεγαλέξαντρος" του Θ. Αγγελόπουλου, "Αλαλούμ" του Χάρρυ Κλυνν και "Ματωμένα Χώματα" από το βιβλίο της Διδούς Σωτηρίου, που γυρίστηκαν εδώ.

Πέραν του πολιτισμικού στοιχείου, το χωριό προσφέρει και πολλές προτάσεις εστίασης και διαμονής, που ανάλογα το πρόγραμμά μας μπορούν να ενταχθούν ως προοίμιο ή επιδόρπιο στην διαδρομή μας.

Κάτω Όλυμπος
Κάτω Όλυμπος
Η λίμνη Κατή
Μετά από 5.1 χλμ σε άσφαλτο, μπαίνουμε στο δασικό δίκτυο, ακολουθώντας τη σήμανση προς τη λίμνη Κατή. Ο δρόμος ανηφορίζει με μεγάλους ελιγμούς, έχει σταθερό κατάστρωμα και μικρή κλίση, οπότε δεν αποτελεί πρόβλημα, ακόμα και για ένα μεσαίο campervan (πχ Ducato). Σε 8.5 χλμ φτάνουμε στο πλάτωμα της λίμνης Κατή και εντοπίζουμε το μικρό, στεγασμένο χώρο ανάπαυσης (κιόσκι, διευκόλυνση για ψήσιμο, δεν υπάρχει νερό). Περισσότερα για τη λίμνη στο σχετικό κεφάλαιο Πηγές και λίμνες του Κάτω Ολύμπου.
Κάτω Όλυμπος
Κάτω Όλυμπος
Στη βρύση Κατή
Συνεχίζουμε σε ομαλή ανηφόρα, περνάμε την ωραία Βρύση Κατή και φτάνουμε στο λεγόμενο Διεθνές (1.5 χλμ.), μια θέση που βρισκόταν κοντά στη γραμμή των συνόρων Ελλάδας-Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι το τέλος των Βαλκανικών πολέμων. Ο αριστερός δρόμος οδηγεί στη θέση Δέση, ενώ εμείς θα ανηφορίσουμε στα δεξιά, μέχρι το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης. Από εδώ, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή πεζοπορία, προς το Λιβαδάκι, ωραίο οροπέδιο με δύο ποτίστρες και μεγάλα λιβάδια. Αυτή η διαδρομή και άλλες πεζοπορικές προτάσεις παρουσιάζονται στη σελίδα Πεζοπορία στον Κάτω Όλυμπο. Πεζοπορία στο Λιβαδάκι
Κάτω Όλυμπος
Πεζοπορία στο Λιβαδάκι (πατήστε για μεγέθυνση).
Συνεχίζουμε, εντοπίζοντας τις ποικίλες πεζοπορικές προτάσεις δεξιά (προς λίμνη Κατή) και αριστερά (προς Καλλιπεύκη) και φτάνουμε σε διασταύρωση (3.4 χλμ.), στο διάσελο Παλιοσταθμός. Εδώ μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρχε συνοριακό φυλάκειο, ενώ άλλες εγκαταστάσεις υπήρχαν στη θέση Νοσοκομείο, στα δεξιά. Εμείς θα συνεχίσουμε λίγο ακόμα (350 μ.), προς τον ωραίο ώμο, όπου και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη και η θέση όπου θα κατασκηνώσουμε. Αν και η θέση δεν έχει νερό, προσφέρει άνετο χώρο για 4-5 αυτοκίνητα, καλή σκιά και ωραία θέα.
Κάτω Όλυμπος
Κάτω Όλυμπος
Κάποιοι άφησαν λίγη υποδομή στο πιο ωραίο μπαλκόνι της περιοχής
Την επαύριο, κατηφορίζουμε τον καλό χωματόδρομο και περνώντας από το χώρο αναψυχής της Πατωμένης (δύο κρήνες, μεγάλη εκκλησία της Παναγίας), καταλήγουμε στην Καλλιπεύκη.
Η Καλλιπεύκη είναι το μόνο πραγματικά ορεινό χωριό του Κάτω Ολύμπου. Είναι κτισμένη στην άκρη ενός μεγάλου, επίπεδου οροπεδίου, παρόμοιας γεωμορφολογίας με την διπλανή πόλγη του Νεζερού.

Από την Καλλιπεύκη, μπορούμε να συνεχίσουμε προς τα χωριά του Νεζερού: το πιο ορεινό από τα χωριά αυτά είναι η Καρυά, φωλιασμένη στην αγκαλιά του κυρίως Ολύμπου. Το καλοκαίρι, το χωριό προσφέρει αρκετές προτάσεις εστίασης και διαμονής, το χειμώνα ωστόσο πρέπει να βασιστούμε στο campervan μας. Η διαδρομή campervan στον Κάτω Όλυμπο
Κάτω Όλυμπος
Η διαδρομή campervan στον Κάτω Όλυμπο (πατήστε για μεγέθυνση).
Η διαδρομή έχει μηκος μόλις 25 χλμ. Εκτός της περιόδου του χιονιού, δεν παρουσιάζει δυσκολίες για συμβατικά οχήματα: ένα καλό λάστιχο είναι χρήσιμο τη ζεστή περίοδο και ένα λάστιχο ΑΤ είναι μάλλον αναγκαίο την εποχή της λάσπης, ειδικά για τα εμπροσθοκίνητα και βαριά οχήματα.

Η περιοχή είναι πλήρως καλυμένη από δάση μαυρόπευκων, ελάτης και οξιάς. Μανιτάρια και λουλούδια είναι στο πρόγραμμα την κατάλληλη εποχή: η εξερεύνηση και η αφομοίωση στον τόπο είναι άλλωστε ο σκοπός των μικρών αυτών περιηγήσεων.