Διαδρομή στο ακρωτήρι Ποσείδι
Διαδρομές στην Κασσάνδρα
Διαδρομή στο ακρωτήρι Ποσείδι

(πατήστε για μεγέθυνση).
Εάν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την χερσόνησο της Κασσάνδρας αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο το χερσαίο τοπίο ενώνεται, φυσικά και χρωματικά, με τη θάλασσα. Στην περιοχή του Ποσειδίου, τα δυνατά θαλάσσια ρεύματα αποθέτουν τα αμμώδη ιζήματα σε διαφορετικές κατευθύνσεις, σχηματίζοντας μια εντυπωσιακή «αμμόγλωσσα». Το αμμώδες αυτό ακρωτήρι του Ποσειδίου, με τον καλαίσθητο φάρο του, είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία της χερσονήσου.
Η επιβλητική ατμόσφαιρα της τοποθεσίας, εξαιτίας της αγριεμένης, σχεδόν πάντα, θάλασσας, δεν άφησε ούτε το θεό Ποσειδώνα ασυγκίνητο. Η περιοχή στην αρχαιότητα αποικίστηκε από Ερετριείς, που ίδρυσαν την αρχαία πόλη Μένδη και ίδρυσαν εδώ ένα μεγάλο ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Σήμερα, εκτός από τον περίπατο στην ακτογραμμή, όπου θα αισθανθούμε την ισχύ του θαλάσσιου στοιχείου που διαβρώνει την ακτή, μπορούμε να βαδίσουμε ανάμεσα στα λείψανα του ιερού του θεού της θάλασσας.

Περπατώντας στην κόψη του νερού
Η πορεία μας στην ακτή και μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο ξεκινά από τις Πανεπιστημιακές Κατασκηνώσεις. Ακολουθούμε το χωματόδρομο και στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την περίφραξη των κατασκηνώσεων.
Περνάμε μπροστά από την είσοδο του περίβολου του - μη επισκέψιμου - φάρου Κασσάνδρας, τον οποίο μπορούμε να δούμε από καλύτερη οπτική γωνία από την μπροστινή του πλευρά.

Ο φάρος στο ακρωτήριο Ποσείδι κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων

Τυπική εικόνα των αλοφυτικών κοινωνιών των αμμοθινών στο Ποσείδι
Το Κρίταμο (Crithmum maritimum) αφθονεί στα πιο σταθερά σημεία

Τα λείψανα του ναού του Ποσειδώνα στο Ποσείδι
Ολοκληρώνουμε την πορεία μας στην άσφαλτο και επιστρέφουμε στην αφετηρία μας.