Το νερό στην Κίμωλο

Το νερό στην Κίμωλο

Κίμωλος
Κίμωλος: Στέρνα στην τοποθεσία Αμάραντος

Η Κίμωλος είναι εντελώς άνυδρος τόπος. Εκτός από κάποιες παράκτιες αναβλύσεις, που οι περισσότερες είναι θεούχες, δεν υπάρχει καμία πηγή πάνω στο νησί. Έτσι, από την αρχή της ιστορίας, το πόσιμο νερό για τους ανθρώπους και τα ζώα προέρχεται από τη συλλογή των ομβρίων, είτε με τη μορφή πηγαδιών, είτε - πολύ συχνότερα - με τη μορφή στερνών.

Κίμωλος
Κίμωλος: Ο Πήγαδος, το μεγαλύτερο πηγάδι της Κιμώλου

Τα πραγματικά πηγάδια, που συγκεντρώνουν δηλαδή το νερό ενός υπόγειου υδροφορέα, είνα ιλιγοστά και εντοπίζονται όλα σις εκβολές των ρεματιών, κοντά στην ακτή. Το πιο γνωστό από υα πηγάδια αυτά είναι ο Πήγαδος, ένα παλιό μεγάλο πηγάδι, που τώρα συνοδεύεται από δύο νεώτερα.

Κίμωλος
Κίμωλος: Η μεγάλη στέρνα στον επάνω Προφήτη Ηλία

Το πόσιμο νερό εξασφαλίζεται από τις αναρίθμητες, συνήθως μικρές, στέρνες κοντά στα σπίτια ή διάσπαρτες στον αγροτικό χώρο. Στο Χωριό το πόσιμο νερό προέρχεται από μερικές δεκάδες παλιές στέρνες. Αντίστοιχα, σε κάθε κτήμα υπάρχει μαι μικρή δεξαμενή, που μέχρι πρόσφατα παρείχε και το πόσιμο νερό για τους ανθρώπους. Ωστόσο, παρόλη την απόλυτη εξάρτηση των Κιμωλιατών από τα όμβρια, δεν θα δούμε στο νησί κάποιο συλλέκτη μεγάλου μεγέθους.

Κίμωλος
Κίμωλος: Ο "Μπουρδέκτης" των Αγίων Αναργύρων

Μοναδική ιδιαιτερότητα της Κιμώλου, σε σχέση με άλλα κοντινά νησιά, είναι η παρουσία τεχνητών ανοιχτών δεξαμενών, λαξεμένων σε αδιαπέραστα πλουτώνια πετρώματα, που οι ντόπιοι ονομάζουν "μπουρδέκτες", δηλαδή "ομβροδέκτες" και είναι ολόιδιοι με τις "σουβάλες" της Αίγινας - και τα δύο νησιά ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Οι μπουρδέκτες της Κιμώλου είναι σχετικά μεγάλοι και κρατάνε νερό όλο το χρόνο.

Ένας οδηγός topoguide για την πεζοπορία και τη φύση της Κιμώλου είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, ένας λεπτομερής χάρτης με δεκάδες θέσεις πηγαδιών και στερνών περιλαμβάνεται στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.