Τα μονοπάτια της Κιμώλου

Τα μονοπάτια της Κιμώλου

Όπως όλα τα Κυκλαδονήσια, η Κίμωλος διατρέχεται από ένα πανάρχαιο πλέγμα μονοπατιών, που συνέδεαν τη μικρή Χώρα με τους διάσπαρτους, φτωχικούς φυσικούς πόρους του άνυδρου νησιού. Λόγω ακριβώς του περιορισμένου ενδιαφέροντος των αγροτικών αυτών πόρων, και από μια ευτυχή συνηγορία του αναγλύφου, το ελάχιστο οδικό δίκτυο του νησιού άφησε αλώβητες αυτές τις παλιές αρτηρίες και επικεντρώθηκε κυρίως στους επίσης μικρούς αλλά πιο εύκολα εμπορεύσιμους τουριστικούς πόρους - τις παραλίες. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των μονοπατιών της Κιμώλου είναι άθικτα.

Κίμωλος
Κίμωλος: Στο μονοπάτι Σελάδι-Σκιάδι-Μαυροσπηλιά

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι να αφήσει κανείς τις παραλίες και τα καφέ του Χωριού και να χαθεί στα μονοπάτια του νησιού: πρώτον, αξίζει να δει κανείς τα τοπία των άγριων βορεινών και δυτικών κοιλάδων, με τις απρόσμενες γεωλογικές εκπλήξεις, όπως το Σκιάδι.
Από την άλλη, το αγροτικό τοπίο της Κιμώλου δεν έχει δεχτεί ακόμα την επίθεση του τουρισμού και των συνοδών αλλοιώσεων: συγκροτήματα κατοικιών, πισίνες και άλλες αταίριαστες πινελιές που λεκιάζουν τον πίνακα της Σίφνου, της Τήνου και των άλλων νησιών των Κυκλάδων. Εδώ οι πεζούλες είναι αφημένες στη φθορά του χρόνου και όχι της μπουλντόζας, τα καλύβια πέφτουν σταδιακά και όχι βίαια και τα αλώνια, οι στέρνες και τα αμπελάκια μιλούν ακόμα για μια πραγματική οικονομία του ελαχίστου, σε μια τόσο κοντινή εποχή. Έτσι, τα μονοπάτια της Κιμώλου είναι μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς το αρχέγονο τοπίο των Κυκλάδων και να μυηθεί στις λεπτομέριες του κόσμου της επιβίωσης.

Κίμωλος
Κίμωλος: Στο μονοπάτι Χωριό-Σελάδι-Ελληνικά

Χάρη στις προσπάθειες της τοπικής εθελοντικής ομάδας "Κιμωλίστες" και πιο πρόσφατα την συνέργεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ένα μέρος από τα μονοπάτια της Κιμώλου καθαρίστηκαν, σηματοδοτήθηκαν και οργανώθηκαν σε ένα δίκτυο 7 πεζοπορικών διαδρομών. Οι διαδρομές είναι όλες εύκολες, με κάποιες μόνο τοπικές δυσκολίες, και μπορούν να συνδυαστούν - εκτός από μια - ανά δύο σε κάπως μεγάλες κυκλικές πορείες.

Κίμωλος
Κίμωλος: Η συγκεντρωτική πινακίδα του πεζοπορικού δικτύου στην βόρεια έξοδο του Χωριού
Αρίθμηση
διαδρομή
Όνομα Μήκος (km) Χρόνος Συνδυάζεται με
0 Χωριό-Σελάδι 3 1ω30 Κοινός κορμός διαδρομών 1, 2, 3, 6
1 Σελάδι-Ελληνικά 3.4 1ω30 Διαδρομή 2
2 Σελάδι-Σκιάδι-Μαυροσπηλιά-Ελληνικά 5.5 2ω00 Διαδρομή 1
3 Σελάδι-Αγιόκλημα 4.4 1ω45 Διαδρομή 5
4 Χωριό-Πέρου-Μοναστήρια 6 2ω30 Διαδρομή 7
5 Χωριό-Πέρου-Αγιόκλημα 6.6 2ω45 Διαδρομή 3
6 Σελάδι-Μακρυπούντα 4.5 -
7 Χωριό-Ρούπα-Μοναστήρια 4.8 Διαδρομή 43

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Κίμωλο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλες οι πιο πάνω πεζοπορικές διαδρομές, καθώς και δεκάδες χιλιόμετρα άλλων μονοπατιών του νησιού περιλαμβάνονται στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.