Πανίδα του Πάρνωνα

Πανίδα του Πάρνωνα

Πάρνωνας topoguide
Πάρνωνας topoguide: Αγριογούρουνο (Sus scrofa)

Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, από το Πάρνωνα λείπουν τα τυπικά μεγάλα θηλαστικά της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας (καφέ αρκούδα, λύκος, ζαρκάδι κ.α.). Το τσακάλι (Canis aureus) επιβιώνει σε μικρούς αριθμούς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Πελοποννήσου, ενώ τα αγριογούρουνα (Sus scrofa) είναι πλέον κοινό θέαμα στην περιοχή του Πάρνωνα. Μικρότερα θηλαστικά, όπως οι αλεπούδες, οι λαγοί, οι σκαντζόχοιροι, τα κουνάβια, οι ασβοί, οι τυφλοπόντικες και άλλα τρωκτικά είναι αρκετά κοινά στη μεγάλη ποικιλία βιοτόπων που προσφέρει το βουνό. Αξιοπρόσεκτος είναι και ο αριθμός των 22 ειδών νυχτερίδων που έχει καταγραφεί στην περιοχή.

Πάρνωνας topoguide
Πάρνωνας topoguide: Τυφλοπόντικας (Talpa stankovici)

Καθώς ο Πάρνωνας διακρίνεται για την έκταση και ποικιλία των δασών του, αποτελεί ιδανικό βιότοπο για τα τυπικά δασόβια στρουθιόμορφα, όπως οι Αιγίθαλοι, οι Δενδροτσοπανάκοι, οι Πυροβασιλίσκοι, οι Δεντροσταρήθρες, δρυοκολάπτες όπως ο Μεσαίος και ο Πράσινος Δρυοκολάπτης, αρπακτικά όπως η Γερακίνα και ο Σφηκιάρης κ.α. Η ανωδασική ζώνη είναι σχετικά περιορισμένη, ωστόσο κάποια τυπικά είδη της ζώνης αυτής, όπως οι Κιτρινοκαλιακούδες, οι Χιονάδες, αλλά και ο Χρυσαετός έχουν σχετικά τακτική παρουσία.

Πάρνωνας topoguide
Πάρνωνας topoguide: Πυροβασιλίσκος (Regulus ignicapilla)

Άλλη ομάδα πουλιών με αξιόλογη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτά που σχετίζονται με βραχώδεις βιοτόπους, εκμεταλλευόμενα την διάσπαρτη παρουσία φαραγγιών, εκτεταμένων κρημνών και άλλων βραχωδών σχηματισμών. Στα πιο χαρακτηριστικά είδη ανήκουν ο Κόρακας, ο Γαλαζοκότσυφας, η Ασπροκωλίνα, το Αγριοπερίστερο, το Βραχοκιρκίνεζο, ο Πετρίτης, το Βραχοχελίδονο, η Βουνοσταχτάρα κ.α. Η περιοχή, επίσης, της ΝΑ Πελοποννήσου είναι σημαντική για την αναπαραγωγή του Σπιζαετού. Κοντά στις ακτές, την άνοιξη και το φθινόπωρο έχει κανείς την ευκαιρία να παρατηρήσει αρκετά μεταναστευτικά πτηνά, που ακολουθούν την ακτογραμμή της ανατολικής Πελοποννήσου ή επιλέγουν τον σημαντικό υγρότοπο του Μούστου, ΒΑ του Πάρνωνα, για μία σύντομη στάση ανάπαυσης.

Πάρνωνας topoguide
Πάρνωνας topoguide: Κονάκι (Anguis graeca)

Η πανίδα των Ερπετών και Αμφίβιων του Πάρνωνα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Θα συναντήσουμε –μεταξύ άλλων - τις πελοποννησιακές ενδημικές Ελληνική Σαύρα (Hellenolacerta graeca) και Γουστέρα της Πελοποννήσου (Podarcis peloponnesiacus), τη Σαύρα του Μοριά (Algyroides moreoticus) με λίγο ευρύτερη εξάπλωση, αλλά και τον Οφιόμορο (Ophiomorus punctatissimus), μία άποδη σαύρα που συγχέεται με μικρό φίδι και με περιορισμένη εξάπλωση. Από τα φίδια ξεχωρίζει η Οχιά (Vipera ammodytes), ενώ σχετικά κοινά είναι ο Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata), ο Σαπίτης (Malpolon insignitus), το Σπιτόφιδο (Zamenis situla), η Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis) κ.α. Κοινές είναι οι χερσαίες Κρασπεδωτή Χελώνα και Μεσογειακή Χελώνα, ενώ από την πανίδα των Αμφιβίων ξεχωρίζει η παρουσία του Πρασινόφρυνου (Bufotes viridis) και των πιο δασόβιων Δεντροβάτραχου (Hyla arborea), Ευκίνητου Βάτραχου (Rana dalmatina) και Ελληνικού Βάτραχου (Rana graeca).

Φωτογραφίες και περιγραφές πολλών ειδών πανίδας του Πάρνωνα περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Πάρνωνας topoGuide, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone and iPad).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει μια χαρακτηριστική θέση για κάθε ζωϊκό είδος.