Εκκλησίες του Μαίναλου
Εκκλησίες του Μαίναλου
Οι εκκλησίες που συναντάμε στο Μαίναλο ανήκουν σε δύο μεγάλες ομάδες, τις εκκλησίες των χωριών και τα μεμονωμένα ξωκλήσια.
Οι εκκλησίες των οικισμών είναι μεγάλες, συχνά τρίκλιτες, βασιλικές, με εμφανείς περιποιημένες τοιχοποΐες και πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο: είναι οι θρησκευτικοί πόλοι των μικρών ορεινών κοινωνιών και ταυτόχρονα τα σύμβολα της τρέχουσας συνθήκης ευμάρειας του χωριού. Το πλήθος των μεγάλων εκκλησιών σε έναν οικισμό δηλώνει την δημογραφική και οικονομική σφριγηλότητα των επιμέρους κοινωνικών - συχνά οικογενειακών - συσπειρώσεων, που διεκδικούν δική τους ενορία.

Ο ενοριακός ναός της Ελάτης, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στις μεγάλες εκκλησίες της Δημητσάνας, όπως οι Ταξιάρχες, ο Άγιος Χαράλαμπος και η Αγία Κυριακή, που είτε με τον όγκο, είτε με τα εξωτερικά οικοδομικά χαρακτηριστικά τους, επιβάλλονται στον περιβάλλοντα κατοικημένο χώρο, αναδιοργανώνοντας τον ιστό του οικισμού.
Ανάμεσα στις εκκλησίες των παλαιότερων οικισμών θα συναντήσουμε περιπτώσεις πρώιμων υστεροβυζαντινών ναών, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως ο Άγιος Νικόλαος και η Παναγία του Καρέα στη Στεμνίτσα και η Μεταμόρφωση Σωτήρος στη Δημητσάνα.
Τα αγροτικά ξωκλήσια είναι είτε τοπόσημα - σαν μικροί στεριανοί φάροι μέσα στο πέλαγος από ράχες και λαγκάδια - είτε κέντρα παλιών αγροτικών συνοικήσεων. Τα περισσότερα είναι μονόχωροι, ορθογώνιοι ναοί με δίρριχτη στέγη και ελάχιστο διάκοσμο εσωτερικά.
Βυζαντινές εκκλησίες
Οι ναοί του Αγίου Ανδρέα και Αγίου Βλασίου στη Γόρτυνα είναι ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία της Γορτυνίας. Ο ναός του Αγίου Ανδρέα έχει διασωθεί χάρη στην απομονωμένη θέση του, στη δυτική όχθη του Λούσιου. Στην ίδια όχθη της κοίτης του ποταμού ανασκάφθηκε πρόσφατα μεσοβυζαντινός ναός του Αγίου Βλασίου.
Το σημαντικότερο γνωστό εκκλησιαστικό μνημείο στο Βόρειο Μαίναλο είναι ο σταυρεπίστεγος ναός της Παναγίας στο Λεβίδι είναι κτίσμα του 11ου αιώνα και καταλαμβάνει τη θέση αρχαίου ιερού της Υμνίας Αρτέμιδας. Στη γειτονική Βλαχέρνα, ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας Καταφυγιώτισας είναι μάλλον αχρονολόγητος.

Ο Άγιος Γεώργιος στο Ροεινό (αρχική μορφή στα τέλη του 12ου αι.)
Ανάμεσα στις εκκλησίες των οικισμών εντοπίζονται αρκετοί μεσοβυζαντινοί και υστεροβυζαντινοί ναοί ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως ο Άγιος Γεώργιος (σώζονται σπαράγματα από την πρώτη φάση, τέλη 12ου αι.), ο Άγιος Δημήτριος (αρχές 13ου αι.) και η Παναγία (ανακαινίσθηκε το 1592) στο Ροεινό, ο Άγιος Νικόλαος, η Παναγία Μπαφέρω και η Παναγία Καρέα στη συνοικία Κάστρο της Στεμνίτσας, όπως και η Μεταμόρφωση Σωτήρος στο Κάστρο της Δημητσάνας. Στην Καρύταινα, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ναός της Παναγίας του Κάστρου (11ος ή 12ος αι.), η Ζωοδόχος Πηγή (15ος αι.), ο τρίκλιτος Άγιος Νικόλαος (13ος αι.) και το εκκλησάκι της Γένεσης της Θεοτόκου, ενσωματωμένο στη βυζαντινή γέφυρα του Αλφειού (15ος αι.).
Τέλος, ο μεσοβυζαντινός ναός της Παναγίας στο Γκορτσούλι (πιθανόν του 12ου αι.) είναι κτισμένος μέσα στην ακρόπολη του αρχαίου πολίσματος Πτόλις και από αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη τύμβου της Πηνελόπης.
Μεταβυζαντινές εκκλησίες
Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές εκκλησίες της περιοχής του Μαίναλου είναι οι μεγάλες εκκλησίες της Δημητσάνας, όπως οι Ταξιάρχες (1635), ο Άγιος Γεώργιος (παλιότερος του 1723), ο Άγιος Χαράλαμπος (1832) και η Αγία Κυριακή (1834), που είτε με τον όγκο, είτε με τα εξωτερικά οικοδομικά χαρακτηριστικά τους, επιβάλλονται στον περιβάλλοντα κατοικημένο χώρο, αναδιοργανώνοντας τον ιστό του οικισμού.

Ο Άγιος Νικόλαος στην Καρύταινα
Σημαντικές μεταβυζαντινές εκκλησίες βρίσκουμε στην Καρύταινα (Ευαγγελίστρια, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Γεώργιος, Καρβουνιαρέικη Παναγία), στα Λαγκάδια (ναός των Ταξιαρχών του 1805, ναός Τιμίου Προδρόμου του 1808, ναός Αγίων Αποστόλων του 1853, Παναγία του Γούναρη του 1862), στην Παλιά Βυτίνα (Άγιοι Απόστολοι, 1836) και στο Βαλτεσινίκο (Άγιοι Θεόδωροι του 1848, Άγιος Γεώργιος του 1830, με πολλά περίτεχνα κοσμητικά στοιχεία και οκταγωνικό τρούλο, Ταξιάρχες του 1824), στη Δαβιά (Παναγία, 1891), την Αλωνίσταινα (Αγία Παρασκευή, 1742), Σιλίμνα (ναός του Ευαγγελισμού), το Χρυσοβίτσι (ναός της Παναγίας, ανακαινίσθηκε το 1818) και τη Λάστα (ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου). Πολλές άλλες εκκλησίες του 18ου ή του 19ου αιώνα είναι αξιόλογες αρχιτεκτονικά ή αγιογραφικά, όπως ο ενοριακός ναός της Αγίας Τριάδας στη Νυμφασία, η μονόκλιτη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Ζυγοβίστι, οι Άγιοι Θεόδωροι βόρεια της Καρύταινας, η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Παλαμάρι κλπ.
Εκκλησίες της Καρύταινας

Η Παναγία του Κάστρου της Καρύταινας
Χάρη στο μακρύτατο και βαρυσήμαντο παρελθόν της από το μέσο Βυζάντιο έως και τα νεότερα χρόνια, η Καρύταινα απέκτησε κα ιδιατήρησε πολλά και σημαντικά θησκευτικά κτήρια, κυρίως εκκλησίες.
Οι πιο σημαντικές εκκλησίες της περιοχής είναι το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου στη μεσαιωνική γέφυρα του Αλφειού, η Παναγία του Κάστρου, ο ναός του Αγίου Νικολάου, η παλιά κοιμητηριακή εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, ο ναός της Ευαγγελίστριας, που αποτελεί και τη μητρόπολη της κώμης και η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως. Μια δεκάδα άλλοι μικρότεροι και νεότεροι ναοί συμπληρώνουν τον εκκλησιαστικό εξοπλισμό του ιδιαίτερου αυτού τόπου.
Διαβάστε περισσότερα για τις εκκλησίες της κώμης στο κεφάλαιο Οι εκκλησίες της Καρύταινας.
Κοιλάδα Λούσιου και περιοχή Γόρτυνας
Ο ναός του Αγίου Ανδρέα στη Γόρτυνα είναι ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία της Γορτυνίας και έχει διασωθεί χάρη στην απομονωμένη θέση του, στη δυτική όχθη του Λούσιου και πολύ κοντά στο Ασκληπιείο της αρχαίας Γόρτυνας. Μετά από πολλές ανακατασκευές και ανακαινίσεις, ο Άγιος Ανδρέας έφτασε στις μέρες μας ως τρουλαία βασιλική του σταυροειδούς τύπου με μικρές διαστάσεις (3,30x4,75μ.) και υπερμεγέθη κυλινδρικό τρούλο. Εσωτερικά διακρίνονται ίχνη παλαιών τοιχογραφιών.
Στην ίδια όχθη της κοίτης του ποταμού ανασκάφθηκε πρόσφατα μεσοβυζαντινός ναός του Αγίου Βλασίου. Η θέση αποτελούσε μετόχι της μονής Καλαμίου και περιλάμβανε πετρόχτιστο θολωτό ληνό.
Διαβάστε περισσότερα για τους δύο πιο πάνω βυζαντινούς ναούς στο κεφάλαιο Οι ναοί του Αγίου Ανδρέα και Αγίου Βλασίου στην αρχαία Γόρτυνα.

Το ξωκλήσι της Υπαπαντής στη χαράδρα του Λούσιου

Το ξωκλήσι της Σωτήρας στη χαράδρα του Λούσιου
Εκκλησίες της Δημητσάνας

Ο μητροπολιτικός ναός της Δημητσάνας, αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή

Ο ναός των Ταξιαρχών στη Δημητσάνα

Ο ναός του Αγίου Ευθυμίου, στην Πλάτσα της Δημητσάνας

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, στην Πλάτσα της Δημητσάνας

Ο ναός της Μεταμόρφωσης Σωτήρα, στο Κάστρο της Δημητσάνας

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, χαμηλά στη Δημητσάνα

Η Αγία Παρασκευή, πάνω από τη Δημητσάνα

Το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, στα ΒΑ της Δημητσάνας

Η Παναγία του Σαβαλά, στα νότια της Δημητσάνας

Ο Προφήτης Ηλίας, στο ψηλότερο σημείο του ομώνυνου βουνού, βόρεια της Δημητσάνας
Εκκλησίες στο Παλιοχώρι Δημητσάνας

Οι Άγιοι Απόστολοι, ενοριακός και κοιμητηριακός ναός του Παλιοχωρίου

Οι Άγιοι Ανάργυροι Παλιοχωρίου
Εκκλησίες της Ζάτουνας

Ο επιβλητικός ενοριακός ναός της Ζάτουνας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου

Το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους στα νότια της Ζάτουνας
Εκκλησίες της Στεμνίτσας
Η Στεμνίτσα στολίζεται από πολλές και μεγάλες εκκλησίες, όλες παλαιότερες του 20ού αιώνα. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο Άγιος Γεώργιος, μεγάλη βασιλική με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.
Η ενοριακή εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή, ενώ άλλες σημαντικές εκκλησίες είναι η Παναγία η Μπαφέρω, η Παναγία Καρέα και ο Άγιος Νικόλαος στο φυσικά οχυρό παλιότερο τμήμα και ο Καταγιώργης στην κάτω συνοικία.
Διαβάστε περισσότερα για τις εκκλησίες της κώμης στο κεφάλαιο Οι εκκλησίες της Στεμνίτσας.
Εκκλησίες του Βαλτεσινίκου

Ο ενοριακός ναός του Βαλτεσινίκου, αφιερωμένος στους Αγίους Θεοδώρους
Εκκλησίες των Μαγούλιανων

Η εκκλησία της Κοίμησης Θεοτόκου, ενοριακός ναός των Μαγούλιανων

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στη νότια είσοδο των Μαγούλιανων

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Αργυρόκαστρο Μαγούλιανων

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μαγούλιανων
Εκκλησίες της Πιάνας

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Πιάνα
Εκκλησίες του Τσελεπάκου

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Τσελεπάκο
Εκκλησίες της Αλωνίσταινας
Η Αλωνίσταινα αρθρώνεται γύρω από την μεγάλη ενοριακή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Μια δεκάδα άλλες εκκλησίες διατάσσονται στην περίμετρο του οικισμού ή σε αγροτικές τοποθεσίες της κοιλάδας του Ελισσώνα ποταμού.
Διαβάστε περισσότερα για τις εκκλησίες και ξωκλήσια της Αλωνίσταινας στο σχετικό κεφάλαιο του topoguide.gr.
Εκκλησίες της Ελάτης

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ελάτη
Ο κεντρικός ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία) χτίστηκε το 1841-42, με πρωτομάστορα το Λαγκαδινό Αναγνώστη Λαδόπουλο. Ο περίβολος υποδέχθηκε το νεκροταφείο του χωριού, μέχρι το 1910, οπότε και μετακινήθηκε στη σημερινή θέση του. Το κωδωνοστάσιο και οι αναλημματικοί τοίχοι είναι έργο του 1917.
Εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου, μέσα στο χωριό υπάρχουν εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Βαρβάρας. Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αναργύρων και είναι γνωστές οι θέσεις των ναών του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Ανδρέα, του Αγίου Χριστοφόρου και της Αγίας Παρασκευής, που σήμερα είναι ερειπωμένοι.
Τέλος στην περιοχή της Ελάτης ανήκει και ο ανακατασκευασμένος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Παλαιοχώρι, για τον οποίο αξίζει να διαβάσετε περισσότερα στο κεφάλαιο Εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής στο Παλαιοχώρι Ελάτης.
Εκκλησίες του Ζυγοβιστίου

Ο Άγιος Γεώργιος, στο Χωράφι Παπά

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, στην κάτω συνοικία του Ζυγοβιστίου
Εκκλησίες της Βυτίνας

Οι Άγιοι Απόστολοι, στην Παλιά Βυτίνα

Η Αγία Παρασκευή, κοντά στη βρύση Αρτότση

Ο Άγιος Νικόλαος στο Ζαρζί της Βυτίνας

Η εκκλησία του Αγίου Βλασίου στα νότια της Βυτίνας

Το ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου στις πλαγιές του Μαίναλου

Η εκκλησία της Σωτήρας στη βάση του Μαίναλου
Εκκλησίες στα Μαγούλιανα

Ο Άγιος Ιωάννης κοντά στο Μυλάοντα
Εκκλησίες της Νυμφασίας

Ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Τριάδας στη Νυμφασία

Ο Άγιος Ιωάννης στη Νυμφασία

Ο Άγιος Αθανάσιος στη Νυμφασία

Ο Άγιος Κωνσταντίνος στη Νυμφασία
Εκκλησίες των Λαγκαδιών

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στα Λαγκάδια

Η Παναγία του Γούναρη στα Λαγκάδια
Εκκλησίες της Καρκαλούς

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Καρκαλού
Εκκλησίες του Μεθυδρίου

Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο Μεθύδριο

Ο κοιμητηριακός ναός του Μεθυδρίου
Εκκλησίες της Σιλίμνας

Ο ναός της Ευαγγελίστριας, ενοριακή εκκλησία της Σιλίμνας
Εκκλησίες γύρω από το Περιθώρι

Ο ενοριακός και κοιμητηριακός ναός του Περιθωρίου, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στο ψηλότερο σημείο του Περιθωρίου

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, στην αγροτική ζώνη του Περιθωρίου

Το ξωκλήσι του Αη-Δημητράκου, σε περίοπτη κορυφή πάνω από το οροπέδιο της Τρίπολης

Το ξωκλήσι της Ανάληψης στην ομώνυμη κορυφή ανάμεσα στην Τρίπολη και το Περιθώρι
Εκκλησίες του Ατσίχολου

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου, ενοριακή εκκλησία του Ατσίχολου
Εκκλησίες του Ελληνικού

Η ενοριακή εκκλησία του Ελληνικού, Προφήτης Ηλίας

Ο Άγιος Αθανάσιος στο Ελληνικό

Ο Άγιος Ιωάννης στο Ελληνικό
Εκκλησίες του Χρυσοβιτσίου

Ο ναός της Παναγίας, ενοριακή εκκλησία του Χρυσοβιτσίου
Ο ναός της Παναγίας στο Χρυσοβίτσι ανακαινίσθηκε το 1818.
Εκκλησίες στο Παλαμάρι

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενοριακή εκκλησία του Παλαμαρίου

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας, στη δυτική είσοδο του Παλαμαρίου
Εκκλησίες του Βάγγου

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενοριακή εκκλησία του Βάγγου

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία κοντά στου Βάγγου
Εκκλησίες του Καράτουλα

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ενοριακή εκκλησία του Κατάτουλα

Το ξωκλήσι του Γενεθλίου τους Θροτόκου κοντά στου Καράτουλα

Το ξωκλήσι της Σωτήρας κοντά στου Καράτουλα
Εκκλησίες στα Λυκόχια

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, ενοριακή εκκλησία στα Λυκόχια
Εκκλησίες του Τσελεπάκου

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενοριακή εκκλησία του Τσελεπάκου

Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, στο λόφο του βυζαντινού κάστρου του Τσελεπάκου
Εκκλησίες της Βλαχέρνας

Ο Προφήτης Ηλίας στο όρος Καστανιά, κοντά στη μονή Παναγίας Βλαχέρνας

Η σπηλαιοεκκλησία της Παναγίας Καταφυγιώτισσας κοντά στη μονή Ελεούσας, πάνω από τη Βλαχέρνα
Εκκλησίες του Λεβιδίου

Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας στο Λεβίδι

Η Αγία Παρασκευή, στη χαμηλότερη συνοικία του Λεβιδίου

Το ξωκλήσι της Ανάληψης στο λόφο Ελληνίτσα, πάνω από το Λεβίδι

Η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα έξω από το Λεβίδι
Εκκλησίες στη Μαλάσοβα και τον Αρτοζήνο

Ο Άγιος Αθανάσιος στη Μαλάσοβα (Μπραβαίικα)

Ο Άγιος Κωνσταντίνος στον Αρτοζήνο
Το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου κατασκευάστηκε το 1999, στη θέση όπου υπήρχε παλιότερη εκκλησία, που καταστράφηκε επί Τουρσκοκρατίας. Το κτίσμα είναι μικρός μονόχωρος ναός με τσιμεντένια δίρριχτη στέγη.

Ο Άγιος Δημήτριος στον Αρτοζήνο
Εκκλησίες του Σέρβου
Το Σέρβου φιλοξενεί 7 εκκλησίες, ανάμεσα στις οποίες το μονόκλιτο ναό του Αγίου Ιωάννου στην είσοδο του χωριού, τον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο κέντρο του οικισμού, την Ζωοδόχο Πηγή, κτίσμα του 1872, αξιόλογης αρχιτεκτονικής με οκτάγωνο τρούλο, την Αγία Παρασκευή του 1870 και τον Άγιο Αθανάσιο σε περίοπτη θέση στα ανατολικά.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενοριακός ναός του Σέρβου
Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη στη θέση παλαιότερης και μικρότερης εκκλησίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1964, ενώ οι εργασίες αγιογράφησης συνεχίστηκαν και πολύ αργότερα.

Ο Άγιος Αθανάσιος στου Σέρβου

Η Αγία Παρασκευή στου Σέρβου
Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

topoguide Greece
Οδηγός του Μαίναλου

Ο οδηγός Μαίναλο topoguide είναι διαθέσιμος για συσκευές Android ως μία απο τις δεκάδες διαθέσιμες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στη γενική εφαρμογή topoguide Greece. Το Menalon Trail περιλαμβάνεται στην ομάδα της Πελοποννήσου. Αποκτήστε τον οδηγό του Μαίναλου ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.
Ο οδηγός Μαίναλο topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τον οδηγό του Μαίναλου ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή, κάνοντας τη σχετική αγορά από την ομάδα της Πελοποννήσου.