Γράμμος-Πρέσπα: Κοτύλη-Νεστόριο

Μεγάλη Διαδρομή Γράμμος-Πρέσπα

Σκέλος 4:

Κοτύλη-Νεστόριο

Ο παλιός μουλαρόδρομος από την Παλαιά Κοτύλη (και όλα τα χωριά της άνω λεκάνης του Σαραντάπορου) προς το Νεστόριο ανηφόριζε στον Αυχένα Κοτύλης και από εκεί ακολουθούσε μια πορεία παράλληλη με τον σημερινό άσφαλτο μέχρι τη θέση Σούτκο. Από εκεί και πέρα, επέλεγε τη συντομότερη όδευση και βυθιζόταν στην κοιλάδα ανάμεσα στο Σκαφίδι και το Κοντάρι, για να φτάσει πάνω από τις όχθες του Αλιάκμονα και να καταλήξει στη γέφυρα της Κοτύλης. Η όδευση αυτή έχει υποστεί ποικίλες παρεμβάσεις, παραμένει ωστόσο βατή και σαφής και είχε σημανθεί παλιότερα ως διαδρομή του δικτύου πεζοποριών του Νεστορίου. Τη διαδρομή αυτή ακολουθεί το σκέλος Κοτύλη-Νεστόριο της Μεγάλης Διαδρομής Γράμμος-Πρέσπα.

Ξεκινώντας από την πλατεία της Νέας Κοτύλης, ακολουθούμε δρομάκι μέχρι τη βάση του λόφου του Προφήτη Ηλία. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο που εξυπηρετεί την εκκλησία και τον αφήνουμε στην τελευταία καμπή.

Από εδώ ξεκινά μονοπάτι, που είναι αλλού αρκετά φανερό και αλλού λιγότερο. Το μονοπάτι ακολουθεί τη δεξιά πλευρά της ράχης, την τέμνει και επανέρχεται πάνω στην ακμή της, παρακολουθώντας κάπως τον άξονα του ηλεκτρικού δικτύου (ξύλινες κολώνες). Σύντομα φτάνουμε σε ομαλή, γυμνή ράχη που κατηφορίζει ομαλά προς το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Στο κατηφορικό αυτό τμήμα θα συναντήσουμε ένα μεγάλο αριθμό από κατεστραμένες αμυντικές κατασκευές του Εμφυλίου, που πιθανότατα ανήκαν στη γραμμή πολυβολείων του ΔΣΕ.

Στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου υπάρχει καλοφτιαγμένο κιόσκι και ποτίστρα με καλό νερό.

Ακολουθούμε για λίγο τον άσφαλτο και τον αφήνουμε για να μπούμε σε παλιό δρομάκι, που εξυπηρέτησε την τοποθέτηση των στύλων του ρεύματος. Το δρομάκι ακολουθεί την ακμή της ράχης, περνά νότια της κορυφής 1295 και συναντώνας άλλο δρομάκι και συνεχίζει πάλι στη ράχη. Τελικά, σβήνει σε μεγάλο λιβάδι, στην περιοχή Σούτκος.

Διασχίζουμε συστάδες δρυών και αμέσως συναντάμε το ίχνος πλατιού μονοπατιού, που καταλήγει στο δασικό δρόμο που εξυπηρετεί το ξωκλήσι του Αγίου Νικήτα. Ακολουθούμε το δρόμο αυτόν επί 350 μ. προς τα αριστερά, μέχρι παλιό αλλά εμφανές φρεάτιο. Μπαίνουμε στο δρομάκι που ξεκινά από το φρεάτιο: πρόκειται για την υποδομή ενός ανενεργού πλέον υδραγωγείου.

Το δρομάκι του υδραγωγείου είναι σαφές και βατό και κατά διαστήματα σημασμένο με μεταλλικούς στύλους και πινακίδες ενός παλιότερου προγράμματος πεζοπορικών δικτύων. Μετά από ένα ενδιάμεσο φρεάτιο και αφού διανύσουμε 2.1 χλμ πάνω στο δρομάκι, συναντάμε το τρίτο φρεάτιο του υδραγωγείου. Εδώ ξεκινά το παλιό μονοπάτι, που κατηφορίζει έντονα προς το Νεστόριο, ενώ το δρομάκι συνεχίζει οριζόντια και συναντά τον άσφαλτο στην κορυφή του αντερείσματος Κοντάρι.

Μπαίνουμε στο μονοπάτι, που είναι αρκετά καθαρό, με μικρά τοπικά προβλήματα βλάστησης ή ασάφειας στην όδευση. Η βλάστηση είναι ένα μίγμα από κέδρα, βελανιδιές, οστρυές, λεύκες και άλλα φυλλοβόλα. Περνάμε μεγάλη ρεματιά και συνεχίζουμε απέναντι, τραβερσάροντας το Κοντάρι, σε ξερές πλαγιές ντυμένες κυρίως με κέδρα και φρύγανα. Το μονοπάτι είναι πλέον πιο στενό, αλλά πάντα αρκετά σαφές και στρίβοντας προς τα βόρεια μας φέρνει σε ομαλό ώμο. Μπροστά μας είναι ένα μεγάλο ξύλινο κιόσκι: είναι η καθευατό θέση Κοντάρι. Χαρακτηριστική βλάστηση του ώμου είναι οι αγκαθωτές τσαπουρνιές, το φθινόπωρο κατάμεστες από τα βαθυκύανα τσάπουρνα.

Από το κιόσκι έχουμε ωραία θέα του Αλιάκμονα (στο ύψος του φράγματος, που είναι σήμερα υπό κατασκευή). Από εδώ μπορούμε να κατέβουμε προς το χώρο του River Party, με καλό μονοπάτι.

Η διαδρομή μας ωστόσο γυρίζει προς τα ανατολικά, σε πλατύ μονοπάτι που σύντομα φτάνει σε πηγή με πετρόχτιστη κρήνη (η κρήνη δεν έχει νερό). Συνεχίζουμε οριζόντια και μετά ομαλά κατηφορικά μέχρι ξύλινη γέφυρα που περνά ρεματιά και σύντομα καταλήγουμε στον άσφαλτο, λίγο ψηλότερα από τη γέφυρα της Κοτύλης. Με τοπικούς ασφάλτους ανεβαίνουμε στην πλατεία του Κάτω Νεστορίου και από εκεί στην πλατεία του Πάνω Νεστορίου, όπου και οι περισσότερες εξυπηρετήσεις.