Νικήτη-Ίταμος-Συκιά

Διαδρομές στη Σιθωνία
Περιήγηση Νικήτη-Ίταμος-Συκιά

Περιήγηση Νικήτη-Ίταμος-Συκιά
Διαδρομές στη Σιθωνία: Περιήγηση Νικήτη-Ίταμος-Συκιά
(πατήστε για μεγέθυνση).

Μια διαδρομή που δεν πρέπει να παραλείψουν οι επισκέπτες της Σιθωνίας που ενδιαφέρονται για τις Off-Road εξορμήσεις ή την ορεινή ποδηλασία, είναι η διάσχιση της κορυφογραμμής της Σιθωνίας, πάνω στην όδευση Νικήτη-Ίταμος-Συκιά.

Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 40 χλμ και διατρέχει όλη την κορυφογραμμή, ξεκινώντας από το ύψος της Νικήτης και φτάνοντας στο χωριό Συκιά, αξιοποιώντας τον πλατύ και καλής βατότητας χωματόδρομο της κορυφογραμμής, που μόνο κατά τόπους παρουσιάζει κάποια προβλήματα λόγω των διαβρώσεων.

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Μελισσοκομμείο στην κορυφογραμμή της Σιθωνίας

Από τα ψηλότερα σημεία της διαδρομής, η θέα προς τα ανατολικά είναι μοναδική καθώς μπορεί κανείς να αγναντέψει τα νησάκια του Διάπορου, τη λιμνοθάλασσα και τον Άθω, ενώ από τα δυτικά, φαίνεται η χερσόνησος της Κασσάνδρας και πιο μακριά, τα βουνά της Πιερίας. Ένα ψηλό δάσος Κουκουναριάς (Pinus pinea), Τραχείας πεύκης (Pinus bruttia) και Μαύρης πεύκης (Pinus nigra) περιβάλλει τη διαδρομή μας.
Στα ανοίγματα θα συναντήσουμε μεγάλα μελισσοκομεία, με κυψέλες με ευφάνταστους συνδυασμούς χρωμάτων. Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιοτητας, χάρη στην ποικίλη βλάστηση, που περιλαμβάνει πολλά μελισσοκομικά φυτά, όπως το φθινοπωρινό ρείκι, γνωστό στους ντόπιους ως «σουσούρα», λαδανιές και σπάρτα, αλλα και πεύκα, που δίνουν πλούσιο μελίτωμα.

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Η πηγή Ψαριά

Η διαδρομή Νικήτη-Ίταμος-Συκιά ξεκινά από το δρόμο Νικήτης - Όρμος Παναγιάς, στον κόμβο προς Νέο Μαρμαρά. Στα αριστερά μας βλέπουμε το εργοστάσιο Σίθων, από όπου και στρίβουμε για να ακολουθήσουμε το χωματόδρομο. Ανηφορίζουμε και φτάνουμε στην τοποθεσία Λιβάδια και στην εκκλησία του Αγίου Χριστόφορου.

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Η εκκλησία του Αγίου Χριστόφορου στα Λιβάδια
Μέχρι εδώ κινούμαστε σε δάσος Τραχείας πεύκης και ξηρανθεκτικών θάμνων. Αυτό το σημείο είναι το ιδανικότερο της διαδρομής προκειμένου να αγναντέψουμε το Διάπορο στα αριστερά μας.
Συνεχίζουμε στον ίδιο κεντρικό χωματόδρομο και περνάμε από την τοποθεσία Ασκαμνιά. Αφήνουμε για λίγο την πορεία μας, για να επισκεφτούμε το χώρο δασικής αναψυχής, που βρίσκεται κάτω από ψηλά μαυρόπευκα. Το επόμενο χαρακτηριστικό σημείο είναι η θέση Ψαριά, όπου υπάρχει παλιά κρήνη.
Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Το πυροφυλάκιο στην ψηλότερη κορυφή της Σιθωνίας
(Προφήτης Ηλίας, 817 μ.) είναι λίγα χιλιόμετρα εκτός διαδρομής
Αφήνουμε τις διασταυρώσεις, δεξιά και αριστερά μας, οι οποίες εξυπηρετούν την κάθοδο στους παραθαλάσσιους οικισμούς, και φτάνουμε στο λιβάδι Ίταμος. Εντυπωσιακοί ογκόλιθοι γρανίτη απλώνονται γύρω από τον οργανωμένο χώρο, που υπάρχουν πάγκοι και κρήνη. Η τοποθεσία έχει πάρει το όνομά της από τον Ίταμο (Taxus baccata), ηλικίας 2000 ετών, που βλέπουμε μπροστά μας. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίερο δέντρο, που όλα τα μέρη του είναι τοξικά - εκτός από τους όμορφους κοκκινωπούς καρπούς !

Χερσόνησος Σιθωνίας
Χερσόνησος Σιθωνίας
Ο αιωνόβιος ίταμος (Taxus baccata)
στην ομώνυμη τοποθεσία
Περνάμε δίπλα από την κορυφή Δραγουντέλι (688μ.) και κατηφορίζουμε στη θέση Κερασιά, όπου συναντάμε τους πλατιούς χωματόδρομους που οδηγούν στην Τορώνη και στην Αγία Κυριακή.

Φτάνοντας πάνω από τη Συκιά, βλέπουμε αριστερά μας τον ιδιόμορφο γρανιτικό λόφο Καψοκαλύβα, όπου έχουμε αποτυπώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή. Σε όσους θέλουν να πεζοπορήσουν στις παράξενες αυτές γεωμορφές, με θέα στη θάλασσα και με συντροφιά τη μεσογειακή βλάστηση αρωματικών φυτών, προτείνουμε να διαβάσουν την περιγραφή της διαδρομής στη σελίδα Κύκλος στη Συκιά.

Συνεχίζουμε πλέον έντονα κατηφορικά σε χωματόδρομο με πολλά νεροφαγώματα και καταλήγουμε στο ρέμα του χωριού της Συκιάς. Από τον άσφαλτο, φτάνουμε στο κέντρο του οικισμού.

Κείμενο: Κατετερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος