Πανίδα της Τήνου

Τήνου

Πανίδα της Τήνου

Τα μεγάλα θηλαστικά λείπουν και από την Τήνο. Ο Ασβός, που πιθανώς είχε εισαχθεί στο νησί από την αρχαιότητα, θεωρείται ότι επιβιώνει ακόμα στο νησί. Λαγοί, σκαντζόχοιροι και κουνάβια απαντώνται συχνότερα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο θαλάσσιος περίγυρος του νησιού, με τακτική παρουσία της Μεσογειακής Φώκιας, Ζωνοδέλφινων και Κοινών Δελφινιών.

Ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) είναι ίσως η πιο αξιόλογη παρουσία στο νησί, με αρκετές δεκάδες ζευγαρια να φωλιάζουν κατά μήκος της βραχώδους ανατολικής ακτής και στις μικρές δορυφορικές ακατοίκητες νησίδες. Εκτιμάται, επίσης, οτι φωλιάζουν λίγα ζευγάρια Πέτρίτη (Falco peregrinus), ένα ζευγάρι Σπιζαετών (Aquila fasciata) και λίγες Γερακίνες (Buteo buteo). Έντονη είναι η παρουσία των Κορακοειδών, με μεγάλο πληθυσμό από Κουρούνες (Corvus corone), λίγους Κόρακες (Corvus corax) και μικρά σμήνη από - τις ασυνηθιστες για τις Κυκλάδες - Κάργιες (Corvus monedula).
Οι μικροί υγρότοποι του νησιού, συμπεριλαμβανομένων δύο μικρών τεχνητών λιμνών, έχουν ιδιαίτερη σημασία για υδρόβια και παρυδάτια κατά τη μετανάστευση, αλλά πιθανώς και τη διαχείμαση - πολυ ενδιαφέρουσες είναι οι ανοιξιάτικες καταγραφές Μαυροκέφαλης Πάπιας (Aythya fuligula) και Βαλτόπαπιας (Aythia nyroca). Η πολυνησία, επίσης, των Β. Κυκλάδων κάνει τον περίγυρο της Τήνου περιοχή αναπαράγωγής και τροφοληψίας πολλών θαλασσοπουλιών, όπως ο Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis, αναπαράγεται στις νησίδες Καλόγερος και Δρακονήσι), ο Αρτέμης (Calonectris diomedea), ο Μύχος (Puffinus yelkouan).

Η πανίδα των αμφιβίων και ερπετών της Τήνου παρουσιάζει αξιόλογη ποικιλία για το μικρό μέγεθος του νησιού - το αρχαίο προσωνύμιο Οφιούσα θα πρέπει να σχετίζεται με την αφθονία της ερπετοπανίδας. Παρόντες στο νησί είναι ο Δενδροβάτραχος και ο Ελληνικός Βαλτοβάτραχος. Στους μικρους αλλά θαλερούς υγρότοπους του νησιού διαβιούν Πρασινόφρυνοι, Γραμμωτές Νεροχελώνες, Νερόφιδα και Λιμνόφιδα. Οι άνυδροι θαμνώνες του νησιού φιλοξενούν αρκετά είδη από σαύρες (Σιλιβούτι, Κροκοδειλάκι, Τρανόσαυρα) και φίδια (Έφιος, Έρυξ, Λαφιάτης, Αγιόφιδο, Σπιτόφιδο, Οχιά).

Πεζοπορία στην Τήνο Πεζοπορία στην Τήνο Πεζοπορία στην Τήνο Πεζοπορία στην Τήνο Πεζοπορία στην Τήνο Πεζοπορία στην Τήνο Πεζοπορία στην Τήνο

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών πανίδας της Τήνου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Τήνος topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού με απόλυτη ακρίβεια.