Κύθνος: Στα μεταλλεία του Κακόβολου

Διαδρομή στα μεταλλεία του Κακόβολου

Η διαδρομή στα μεταλλεία του Κακόβολου διατρέχει μια απο τις πλέον σημαίνουσες περιοχές του νησιού, σε ότι αφορά την ένταση και την οικονομική σημασία της παραγωγής.

Kythnos Mediodactylus kotschyi Kythnos Kythnos

Η πορεία ξεκινά από τη Χώρα στο ίχνος της Διαδρομής 1a. Στη μεγάλη διασταύρωση του χωματόδρομου, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο για 3.5 χλμ. Στην πορεία αυτή περνάμε δίπλα από το ξωκλήσι της Παναγίας στον Κόλυμπο. Η τοποθεσία παίρνει το όνομά της από τη μεγάλη λούτσα που έχει δημιουργηθεί πίσω από την εκκλησία. Ο δρόμος περνά κοντά από τον εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το μονοπάτι ξεκινά ακριβώς πριν μεταλλική πόρτα, που φράζει το χώρο όπου είναι εγκατεστημένη κεραία τηλεφωνίας.

Το μονοπάτι είναι ασαφές στην αρχή, αλλά σταδιακά βελτιώνεται. Περνάμε κοντά από διάφορα μεγάλα ορύγματα των μεταλλείων και μετά από μία μικρή ρεματιά, σύντομα βρίσκουμε τα λείψανα του δρόμου μεταφοράς των βαγονέτων των μεταλλείων. Ο παλιός αυτός δρομάκος μας φέρνει στα μεγάλα κτήρια γραφείων και εργαστηρίων του παλιού εργοταξίου.

Από εδώ και πέρα, το ίχνος του μονοπατιού δεν είναι σαφές, ο προσανατολισμός είναι ωστόσο σχετικά εύκολος, καθότι το τοπίο είναι γυμνό. Περνάμε κοντά από ωραιότατη σουβάλα και αμέσως μετά φτάνουμε στην κορυφή Αέρας (291 μ.). Από εδώ θα κατηφορίσουμε προς την περιοχή του Κατακέφαλου, όπου θα συναντήσουμε τη Διαδρομή 1b. Μπορούμε να κατέβουμε στα Λουτρά είτε από τη συνέχεια της διαδρομής, περνώντας από το μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά, είτε -συντομότερα- από τη Διαδρομή 1b.