Κύθνος: Χώρα-Άγιος Στέφανος

Διαδρομή 5: Χώρα-Άγιος Στέφανος

Η Διαδρομή 5 είναι μία απο τις 6 πορείες που εκκινούν από τη Χώρα της Κύθνου. Όπως και οι άλλες, κατευθύνεται προς την ακτογραμμή και συγκεκριμένα προς την παραλία του Αγίου Στεφάνου. Η επιστροφή από εκεί μπορεί να γίνει από την Διαδρομή 4, μέσω της συνδετικής Διαδρομής 4a.

Kythnos Kythnos Kythnos

Η διαδρομή ξεκινά μπροστά από το Δημαρχείο και διασχίζει τον οικισμό της Χώρας στον άξονα Ανατολή-Δύση, πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο. Συνεχίζουμε σε πλατύ, τσιμεντοστρωμένο πεζόδρομο (ο οποίος οδηγεί στην Παναγία του Νίκους): στην πρώτη ανηφόρα αφήνουμε το δρομάκι και μπαίνουμε σε μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι πλατύ και ελίσσεται ανάμεσα σε δύο ψηλές ξερολιθιές και τελικά κατηφορίζει (με τοπικά προβλήματα από τη βλάστηση) έως άσφαλτο.

Αφήνουμε αμέσως τον άσφαλτο και πιάνουμε καθαρό, πλακοστρωμένο μονοπάτι που ανηφορίζει για λίγο, αφήνουμε δεξιά μας εκκλησάκι και μετά έναν ακόμα ώμο αρχίζουμε την τελική, μακριά κατηφόρα προς τη θάλασσα. Το μονοπάτι κάνει μικρούς ελιγμούς σε μια πλατιά, οριοθετημένη από ξερολιθιές, λουρίδα βράχου και φτάνει σε διασταύρωση, κοντά σε πέτρινες καλύβες. Εδώ προσοχή, δεν πάμε ίσια αλλά αριστερά, σε μέτριο μονοπάτι, που σύντομα μπαίνει σε πυκνή λόχμη από πικροδάφνες, στον άξονα ρεματιάς. Μόλις περάσουμε τη ρεματιά, το μονοπάτι είναι πάλι καθαρό και φτάνει σύντομα σε εκκλησάκι και από εκεί σε δρομάκι. Ανηφορίζουμε λίγο προς τον άσφαλτο, μέσω του οποίου καταλήγουμε αμέσως στην παραλία.

Στον μικρό οικισμό που αγκαλιάζει την ωραία παραλία θα βρούμε 1-2 ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.