Corfu Trail: τα 12 σκέλη

Corfu Trail: τα 12 σκέλη

Το Corfu Trail έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μια σχετική ελευθερία στην εκτέλεσή του από μια ομάδα πεζοπόρων, ανάλογα με το ρυθμό, την επιθυμητή διάρκεια της ημερήσιας πορείας, τη διάθεση για παρακάμψεις ή άλλα ενδιαφέροντα. Έτσι, δεν υπάρχουν υποχρεωτικές αφετηρίες και προορισμοί για το κάθε ημερήσιο τμήμα: ο πεζοπόρος είναι ελεύθερος να αποφασίσει σε ποιόν από τους διαθέσιμους ενδιάμεσους σταθμούς θα σταματήσει για διανυκτέρευση και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει να συντομεύσει μια πορεία, χρησιμοποιώντας ένα "κοψοδρόμι" σε μια διαδρομή, "κλέβοντας" ένα τμήμα δρόμων με τη βοήθεια κάποιου οχήματος ή γεφυρώνοντας δύο διαδρομές με μια πιο σύντομη παραλλαγή.

Corfu Trail topoguide: Χάρτης του Corfu Trail
Corfu Trail topoguide
Χάρτης του Corfu Trail
Πατήστε για μεγέθυνση

Στην παρούσα περιγραφή της διαδρομής προτιμήσαμε να διατηρήσουμε τα ημερήσια μήκη σε λογικά μεγέθη και οργανώσαμε τη διαδρομή σε 12 ημερήσια σκέλη. Όπως σημειώνεται και στα σχετικά κεφάλαια, μπορεί κανείς να συνομεύσει κατά 2 μέρες τη διαδρομή, αποφεύγοντας τα δύο μεγάλα ανέβα-κατέβα στις Μπενίτσες (σκέλη 4 και 5) και το Καμινάκι (σκέλη 10 και 11).

Το Corfu Trail έχει σημανθεί σε όλο το μήκος του, με μια ποικιλία μεθόδων σήμανσης. Ο πιο συνήθης τρόπος είναι με κίτρινα ρομβοειδή πινακιδιάκια με το όνομα της διαδρομής και συνήθως ένα βέλος που δείχνει τη σωστή κατεύθυνση ή μια ένδειξη για τη φορά βορρά-νότου. Τα πινακιδάκια έχουν τοποθετηθεί κυρίως σε διασταυρώσεις ή άλλα αμφιλεγόμενα σημεία, αν και μπορεί να βρείτε και κατά μήκος μιας πορείας.

1. Κάβος-Λευκίμμη

Corfu Trail
Τμήμα 1: Παραλία Κάνουλα

Το πρώτο σκέλος του Corfu Trail από τον Κάβο μέχρι τη Λευκίμμη (14.5 km, 5h30-6h) ξεκινά από την "επίσημη" νότια αφετηρία της διαδρομής, τον Κάβο. Η συντομότερη οδική απόσταση ανάμεσα στους δύο οικισμούς είναι μόλις 6.2 χλμ, αλλά το Corfu Trail κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα παράκαμψη προς το νότο, για να περάσει από την έρημη μονή Παναγίας Αρκουδίλα, στο χείλος των αργιλικών γκρεμών της νοτιότερης άκρης του νησιού. Από τη μονή Αρκουδίλα, η διαδρομή επιστρέφει στη Λευκίμμη μέσα από το ήσυχο αγροτικό τοπίο της νότιας Κέρκυρας.

2. Λευκίμμη-Άγιος Γεώργιος Αργυράδων

Corfu Trail
Τμήμα 2: Παραλία Αγίας Βαρβάρας

Το 2ο σκέλος του Corfu Trail από τη Λευκίμμη μέχρι τον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων (15.2 km, 6h-6h30) ακολουθεί σχεδόν στο σύνολό του χωματόδρομους μέσα σε μια ποικιλία από αγροτικά τοπία του κάμπου. Μόνο το τελευταίο τμήμα, μήκους 3.2 χλμ., πατά πάνω στην ωραία αμμουδιά της δυτικής ακτής της Κεντρικής Κέρκυρας. Αν και δεν έχει μεγάλο αισθητικό ή πεζοπορικό ενδιαφέρον, το σκέλος αυτό είναι τουλάχιστον ήσυχο. Σημειώστε ότι δεν συναντά πουθενά κάποιον οικισμό, οπότε πρέπει να έχετε προμηθευτεί - και φορτωθεί - όλα τα αναγκαία εφόδια.

3. Άγιος Γεώργιος Αργυράδων-Άνω Παυλιάνα

Corfu Trail
Τμήμα 3: Phoenicopterus roseus

Το 3ο σκέλος του Corfou Trail από τον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων μέχρι την Άνω Παυλιάνα (18.32 km, 7h30-8h) χαρίζει την μοναδική ευκαιρία της πολύωρης πορείας κατά μήκος ενός μεγάλου και ολοζώντανου υγροτόπου. Πράγματι, λίγη ώρα μετά τον παραθεριστικό οικισμό του Αγίου Γεωργίου, ο πεζοπορος θα διανύσει περίπου 6 χλμ. κατά μήκος της αμμουδερής λουρίδας που απλώνεται παράλληλα με τη μεγάλη λιμνοθάλασσα Κορισσίων.
Μετά την Κορισσία, η διαδρομή ακολουθεί χωματόδρομους μέσα σε ελαιώνες, μέχρι την απόμακρη Παραλία Παραμόνα. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με μια κάπως κουραστική ανάβαση μέχρι την Άνω Παυλιάνα, ένα αρκετά καλά διατηρημένο και ήσυχο χωριό με ορεινό χαρακτήρα.

4. Άνω Παυλιάνα-Μπενίτσες

Corfu Trail
Τμήμα 4: Μεταμόρφωση Σωτήρα

Το 4ο σκέλος του Corfu Trail διασχίζει εγκάρσια το νησί, για περάσει από την ορεινή Άνω Παυλιάνα στις παραλιακές Μπενίτσες (15 km, 5h-5h30), δρασκελίζοντας την ωραία εσωτερική λεκάνη της Μεσογγής. Αν και το περπάτημα στους ελαιώνες είναι πολύ ευχάριστο, είναι μετά τη Στρογγυλή, στην ανάβαση προς το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης και κυρίως στην τραβέρσα προς τα Κομιανάτα, που θα ξαναβρεί ο πεζοπόρος τη χαρά των ωραίων μονοπατιών, των ανοιχτών οριζόντων και των πολυπεπίπεδων τοπίων.

5. Μπενίτσες-Πέλεκας

Corfu Trail
Τμήμα 5: Ο Προφήτης Ηλίας στου Αγίους Δέκα

Το 5ο σκέλος του Corfu Trail καλύπτει την απόσταση ανάμεσα από τις Μπενίτσες μέχρι τον Πέλεκα (18.4 km, 7h30-8h) και περιλαμβάνει όλες τις πιθανές συνθέσεις και αντιθέσεις του κερκυραϊκού τοπίου: από τις έντονα τουριστικές Μπενίτσες και τον ήχο της θάλασσας, θα πάρουμε τον άξονα του παλιού υδραγωγείου της Αγγλοκρατίας. Μετά την εκκλησία του Αγίου Νικολάου ακολουθεί μια κουραστική ανάβαση στο Σταυρό, όπως λέγεται η ομάδα των ορεινών οικισμών από τα Κομιανάτα μέχρι τα Μαρκάτα.
Μετά το Σταυρό θα ανέβουμε στην 2η ψηλότερη κορυφή της Κέρκυρας, τους Αγίους Δέκα, το πιο εντυπωσιακό belvedere του νησιού, που ενοπίζεται από πολύ μακριά, καθώς φέρει το μεγάλο άσπρο σκούφο του ραντάρ της Κέρκυρας. Μετά τον οικισμό των Αγίων Δέκα, θα περπατήσουμε κυρίως σε ήσυχους χωματόδρομους, περνώντας από του Σιναράδες και καταλήγοντας στον όμορφο οικισμό του Πέλεκα.

6. Πέλεκας-Λιαπάδες

Corfu Trail
Τμήμα 6: Πεδιάδα Ρόπα

Το σκέλος από τον Πέλεκα στους Λιαπάδες (22 km, 9h-10h) συνδυάζει τα περισσότερα από τα πολλά πρόσωπα του κερκυραϊκού τοπίου: τις χρυσές παραλίες της δυτικής ακτής, τα παλιά μονοπάτια στον Τρίαλο, τη νωχελική ηρεμία της μεγάλης πεδιάδας της Ρόπας και τέλος τους απέραντους και ποικιλόμορφους ελαιώνες από τους Γιαννάδες μέχρι τους Λιαπάδες.

7. Λιαπάδες-Άγιος Γεώργιος Παγών

Corfu Trail
Τμήμα 7: Παραλία Λιαπάδων

Ένα από τα πιο μικρά σκέλη της όλης διαδρομής, η πορεία από τους Λιαπάδες στον Άγιο Γεώργιο Παγών (11.5 km, 4h30-5h) ακολουθεί τη δυτική ακτή και ελίσσεται μέσα σε δύο από τα πιο δραματικά τοπία του νησιού: τον όρμο της Παλιοκαστρίτσας, όπου το πέρασμα από τους Λάκωνες χαρίζει μια ανεμπόδιστη θέα σε όλη τη χερσαία αγκαλιά, και τη Σκάλα των Μακράδων, ένα εντυπωσιακό πέρασμα κάτω από κάθετους βράχους και αντικρυστά στην μεγάλη αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου των Πάγων. Κάθε βήμα αυτής της λικνιστής αυτής διαδρομής αποκαλύπτει τις αξέχαστες αντιθέσεις του σκληρού βράχου και της απέραντης θάλασσας.

8. Άγιος Γεώργιος Παγών- Ρεκίνι

Corfu Trail
Τμήμα 8: Παμπάλαιος ελαιώνας

Το σκέλος από τον Άγιο Γεώργιο Παγών μέχρι το Ρεκίνι (12.8 km, 5h-5h30) ξεκινά την εγκάρσια διάσχιση της πλατιάς βόρειας "κεφαλής" της Κέρκυρας. Αφήνοντας την δυτική ακτή στον Άγιο Γεώργιο, ελίσσεται μέσα στις κοιλάδες της δυτικής ζώνης, σκαρφαλώνοντας από χωριό σε χωριό, για να καταλήξει στο Ρεκίνι, σήμερα μια τοποθεσία χωρίς πολύ ζωή, αλλά άλλοτε το κομβικό πέρασμα από την κεντρική προς την ΒΔ Κέρκυρα.

9. Ρεκίνι-Σπαρτύλας

Corfu Trail
Τμήμα 9: Θέα στην πόλη της Κέρκυρας

Το σκέλος από το Ρεκίνι στον Σπαρτύλα (11.5 km, 4h30-5) ανηφορίζει προς τους νότιους πρόποδες του όρους Παντοκράτορας και μπαίνει σταδιακά στο ορεινό τοπίο της Κέρκυρας. Ήδη αφήνοντας το Βαλανείο για το Σωκράκι, θα έχουμε την ευκαιρία να διατρέξουμε μια πολύ ιδιαίτερη ημιορεινή κοιλάδα με ελαιώνες, νερά και πλούσια βλάστηση και να πατήσουμε μια από τις λίγες εναπομείνασες "σκάλες", τα παλιά καλντερίμια με τους καλοσχεδιασμένους ελιγμούς.
Η συνέχεια επιφυλάσσει τη διάσχιση μιας έρημης ορεινής λεκάνης, με συνεχείς εναλλαγές πυκνού μεσογειακού δάσους και λιβαδιών, ενώ πριν το Σπαρτύλα θα περπατήσουμε κατά μήκος ενός από τους λίγους ορεινούς αμπελώνες του νησιού.

10. Σπαρτύλας-Καμινάκι

Corfu Trail
Τμήμα 10: Η κορυφή του όρους Παντοκράτωρ

Το 10ο σκέλος ενώνει το Σπαρτύλα με το Καμινάκι (16.6 km, 6h-7h). Η διαδρομή αφήνει οριστικά τα χωριά και τα γεωργικά τοπία και ανηφορίζει προς τα ανεμοδαρμένα οροπέδια του Παντοκράτωρα. Μετά τις μεγαλειώδεις εικόνες της ψηλότερης κορυφής της Κέρκυρας, θα περιτρέξουμε την κοιλάδα που κρύβει έναν από τους παλαιότερους - ίσως τον παλαιότερο καταγεγραμμένο - οικισμό του νησιού, τις έρημες Παλιές Σινιές.
Μετά τις καμπύλες των τελευταίων ορεινών πλαγιών, η διαδρομή κατηφορίζει από χωριό σε χωριό μέχρι την ανατολική ακτή, στον μικρό οικισμό Καμινάκι. Αν και μέχρι εδώ η διαδρομή ξεπερνά τα 16 χλμ., ίσως χρειαστεί να περπατήσουμε λίγο ακόμα, για να φτάσουμε σε κάποιο κατάλυμμα, στο Νησάκι, το Αγνί ή το Καλάμι.

11. Καμινάκι-Παλιά Περίθεια

Corfu Trail
Τμήμα 11: Διπλοπέταλος νάρκισσος στον Άγιο Ισίδωρο

Το 11ο σκέλος του Corfu Trail από το Καμινάκι μέχρι την Παλιά Περίθεια (12.5 km, 5h-5h30) περιλαμβάνει την μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά, χωρίς ωστόσο να είναι κουραστική, καθότι οι κλίσεις είναι μικρές. Στην πορεία θα περάσουμε μέσα ή πολύ κοντά από αρκετούς οικισμούς, που ωστόσο δεν προσφέρουν παρά στοιχειώδεις εξυπηρετήσεις, ακόμα και το καλοκαίρι.
Μετά το Μέγγουλα, θα ακολουθήσουμε έναν κάπως μακρύ χωματόδρομο (2.8 χλμ), που όμως έχει συνεχή και άπλετη θέα στον Παντοκράτωρα και την περιοχή της πόλης της Κέρκυρας. Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο (650 μ.) μπορούμε να ξεκουραστούμε στο κιόσκι, απολαμβάνοντας τη θέα στις δύο πλευρές της ράχης, κάτω από τον βλοσυρό όγκο του Παντοκράτωρα.
Η κατάβαση στην ολοένα πιο όμορφη Παλιά Περίθεια γίνεται σε πολύ καλό μονοπάτι μέσα από την παλιά γεωργική ζώνη του χωριού - όπου θα δούμε αλώνια, πεζούλες και ερείπια υποστατικών. Η Παλιά Περίθεια, τελευταίος σταθμός του Corfu Trail πριν το τελικό 12ο σκέλος, προσφέρει αρκετές υποδομές διαμονής και εστίασης.

12. Παλιά Περίθεια-Άγιος Σπυρίδωνας

Corfu Trail
Τμήμα 12: Κρίνος της θάλασσας

Το τελευταίο αυτό σκέλος του Corfu Trail από την Παλιά Περίθεια έως τον Άγιο Σπυρίδωνα (11.9 km, 4h30-5h) κατηφορίζει από καλά μονοπάτια και χωματόδρομους μέσα από ελαιώνες, προς την βόρεια ακτή της Κέρκυρας.
Στο τέλος της παράκτιας πορείας, μετά το κανάλι της λίμνης Αντινιώτη, έχουμε μπροστά μας το Νησί, μια χερσόνησο αποκομένη από τη στεριά λόγω των καναλιών της λίμνης. Μπορούμε είτε να την περιτρέξουμε, με ένα ήσυχο δομάκι, είτε να την τμήσουμε, με ένα ωραίο και καλά σημαδεμένο μονοπάτι, περνώντας έτσι και από την ερειπωμένη μονή της Αγίας Αικατερίνης. Οι δύο παραλλαγές συγκλίνουν σε ένα ακόμα ωραίο παράκτιο μονοπάτι με θέα τους Άγιους Σαράντα (Αλβανία) και καταλήγουν στον μικρό οικισμό του Αγίου Σπυρίδωνα, δίπλα στη μπούκα της λίμνης Αντινιώτη και μπροστά στην ωραία παραλία με τους Κρίνους της θάλασσας (Pancratium maritimum).

topoguide Greece

Corfu Trail topoguide

Ο οδηγός Corfu Trail topoguide είναι ο μοναδικός ψηφιακός ξεναγός για τη διαδρομή Corfu Trail.

Το Corfu Trail topoguide περιλαμβάνεται στην ομάδα των Μεγάλων Διαδρομών. Η ομάδα Μεγάλες Διαδρομές περιλαμβάνει τα:

1. Corfu Trail
2. Menalon Trail
3. Nestos-Rodopi Trail
4. Ursa Trail
5. Long Pelion Trail
6. Epirus Trail
7. Εθνικό Μονοπάτι Ο22

Το topoguide Greece παρέχει τη δυνατότητα να βλέπει κανείς μέχρι 5 ενότητες και να κάνει αναζήτηση σε όλες τις διαδρομές και τα POIs ταυτόχρονα.

Ο οδηγός Corfu Trail topoguide είναι διαθέσιμος για συσκευές Android ως μία απο τις δεκάδες διαθέσιμες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στη γενική εφαρμογή topoguide Greece. Αποκτήστε τον οδηγό του Corfu Trail ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.

Ο οδηγός Corfu Trail topoguide είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών Topoguide Greece. Αποκτήστε τον οδηγό του Corfu Trail ως in-app purchase μέσα από την εφαρμογή.

topoguide Greece