Πεζοπορία στο Καλλίδρομο

Πεζοπορία στο Καλλίδρομο

Το Καλλίδρομο είναι ένας μακρύτατος όγκος, που απλώνεται ανάμεσα στην Οίτη και το Χλωμό. Είναι γενικά πολύ ομαλό βουνό, με έντονο ανάγλυφο μόνο στην ανατολική πλευρά. Η ψηλότερη κορυφή (Γκιόζα, 1399 μ.) βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος. Το βόρειο τμήμα του βουνού έχει έντονη καρστική τοπογραφία, με δύο μεγάλες καρστικές πόλγες, της Νεβρόπολης και της Σουβάλας, να σχηματίζουν ρηχές εποχικές λίμνες.

Καλλίδρομο

Το συγκρότημα διατρέχεται από ένα πλούσιο οδικό δίκτυο, που έχει καταστρέψει τους παλιούς διαμήκεις δρόμους, διασώζονται όμως αρκετές εγκάρσιες συνδέσεις. Τις συνδέσεις αυτές ακολουθούν οι σημερινές πεζοπορικές διαδρομές, με πιό γνωστή την Ανοπαία Οδό, τον δρόμο που ακολούθησαν οι Πέρσες με τον Εφιάλτη για να παρακάμψουν το Στενό των Θερμοπυλών και να κάμψουν την αντίσταση των Σπαρτιατών υπό τον Λεωνίδα.

Υπάρχουν δύο καταφύγια στο Καλλίδρομο. Το καθευτό ορειβατικό καταφύγιο, στη λάκκα της Νεβρόπολης, είναι σε κακή κατάσταση και δεν είναι ανοιχτό: θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΣ Λαμίας (τηλ 22310 26786). Υπάρχει ένα μικρό καταφύγιο 30 ατόμων, λίγο πάνω από την Ανάβρα Μώλου, που ανήκει στον Οδοιπορικό Σύλλογο Πειραιά (τηλ. 210 4177561 και 6945516979), είναι σε άριστη κατάσταση και διατίθεται σε ομάδες και συλλόγους έναντι ελάχιστης χρέωσης.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα μικρά βουνά της Στερεάς Ελλάδας είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του Καλλιδρόμου περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.