Τα καλύτερα πεζοπορικά δίκτυα στην Ελλάδα

Τα καλύτερα
πεζοπορικά δίκτυα

στην Ελλάδα

Hiking in Greece

Η Ελλάδα προσφέρει το πιο πλούσιο και αυθεντικό πεζοπορικό πεδίο στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, μετά από τις προσπάθειες πολλών φορέων, έχει ολοκληρωθεί η οργάνωση αρκετών πεζοπορικών δικτύων, που το καθένα περιλαμβάνει πολλές πεζοπορικές διαδρομές. Στη σελίδα αυτή επιλέξαμε τα καλύτερα πεζοπορικά δίκτυα της Ελλάδας, 9 ομάδες διαδρομών όπου η ποιότητα των μονοπατιών, η πληρότητα της σήμανσης και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας εγγυώνται στον πεζοπόρο απολαυστικές και ασφαλείς πορείες.


1

Sifnos Trails

Σίφνος, Κυκλάδες

Sifnos Trails

Η Σίφνος, χάρη σε μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η διατήρηση των παλιών καλντεριμιών, το έντονο αλλά όχι απόκρημνο ανάγλυφο, η διασπορά των προορισμών σε όλες τις πλευρές του νησιού και κυρίως, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαφύλαξη και συντήρηση των μονοπατιών, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και δημοφιλείς πεζοπορικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Με ενέργειες του Δήμου Σίφνου εντοπίστηκε και σηματοδοτήθηκε το πεζοορικό δίκτυο Sifnos Trails, ένα πλέγμα 19 διαδρομών συνολικού μήκους 120 χλμ., που συγκεντρώνει τα καλύτερα διατηρημένα μονοπάτια και δίνει πρόσβαση στα περισσότερα σημεία ενδιαφένοντος της υπαίθρου.

Sifnos Trails

Οι περισσότερες από τις διαδρομές του δικτύου αυτού έχουν σοφά επιλεγμένες αφετηρίες και προορισμούς - είναι είτε κυκλικές είτε σχεδόν κυκλικές ή ξεκινούν και καταλήγουν σε θέσεις που είναι κοντά ή σχετικά κοντά σε στάσεις λεωφορείου. Όλες οι διαδρομές του δικτύου Sifnos Trails, καθώς και μερικές ακόμα μικρές και εύκολες πεζοπορίες, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σίφνος topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα για το νησί στον αναλυτικό οδηγό για τη Σίφνο και στην πλήρη παρουσίαση των διαδρομών του δικτύου Sifnos Trails.


2

Μονοπάτια Νάξου

Νάξος, Κυκλάδες

Νάξος topoGuide

Η Νάξος συνιστά το πιο σημαντικό πεζοπορικό πεδίο των Κυκλάδων. Το μέγεθος και η ποικιλία των διαδρομών, σε συνδυασμό με την άριστη βατότητα των μονοπατιών, τη φυσικότητα του τοπίου και την αυθεντικότητα των οικισμών, συνθέτουν μια ποιότητα πεζοπορίας που είναι μοναδική στον ελληνικό νησιωτικό χώρο. Οι άφθονες και ποιοτικές υποδομές διαμονής και εστίασης συμπληρώνουν την εικόνα ενός ώριμου πεζοπορικού προορισμού.

Μετά από μακρόχρονες προσπάθειες πολλών φορέων έχει καθαριστεί και σημανθεί ένα βασικό πλέγμα περίπου 15 πεζοπορικών διαδρομών, ενώ μια δεκάδα ακόμα είναι σε εξέλιξη. Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνουν την ανάβάση στο Ζα, ψηλότερο σημείο όλων των Κυκλάδων, διαδρομές γύρω από την Απείρανθο, το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Νάξου, διαδρομές γύρω από το Χαλκί, πεδινή περιοχή γεμάτη βυζαντινές εκκλησίες, διαδρομές στην Τραγαία, μια μεγάλη αγροτική λεκάνη με πανάρχαια κατοίκηση και πολιτισμό και μερικές μεγάλες διασχίσεις.

Νάξος topoGuide

Όλες οι πιο πάνω πεζοπορικές διαδρομές της Νάξου, καθώς και μερικές ακόμα "επικές αναβάσεις" σε δύσκολες κορυφές, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Νάξος topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα για το νησί στον αναλυτικό οδηγό για τη Νάξο και στην πλήρη παρουσίαση όλων των πεζοπορικών διαδρομών της Νάξου.


3

Tinos Trails

Τήνος, Κυκλάδες

Τήνος topoGuide

Ο αυχμηρός γκριζοκόκκινος σκελετός της Τήνου σχηματίζει το πιο συναρπαστικό και δραματικό τοπίο των Κυκλάδων. Όι αλλόκοτες μορφές των αποστρογυλεμένων γρανιτών, των σχιστολίθων με τις αιολικές διαβρώσεις και τα αστραφτερά μάρμαρα στολίζουν κάθε γωνιά του νησιού. Πάνω στον άφωνο αυτόν καμβά, κρύβονται ή προβάλλουν τα κατάλευκα χωριά με τους αναρίθμητους περιστεριώνες και τους γιγάντιους ανεμόμυλους. Ένα άριστα διατηρημένο πλέγμα παλιών καλντεριμιών, που συνδέει τα χωριά με τα λατομεία μαρμάρου και τις παλιές αποβάθρες φόρτωσης, θυμίζει τις όχι πολύ μακρινές εποχές, οπόταν οι τηνιακοί μαρμαρογλύπτες θεωρούντο οι καλύτεροι μαστόροι της πέτρας, φέρνοντας στο νησί τους τον πλούτο που αποτέλεσε τη βάση της σημερινής του λάμψης.

Η δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών στην Τήνο ξεκίνησε πριν μια δεκαετία, όταν καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε ένα πλέγμα 12 διαδρομών. Επεκτείνοντας το παλιότερο αυτό δίκτυο, ο Δήμος Τήνου βελτίωσε και σηματοδότησε 12 διαρδομές, μήκους περίπου 150 χλμ. Το νεώτερο αυτό δίκτυο αποτελείται από καλά επιλεγμένες διαδρομές, που διατηρούν πολύ καλή βατότητα και έχουν καλή σήμανση, τόσο σε πινακίδες κατεύθυνσης, όσο και σε επιβεβαιωτικά σημάδια κατά μήκος των μονοπατιών.

Τήνος topoGuide

Όλες οι διαδρομές του δικτύου Tinos Trals, καθώς και αρκετές από διαδρομές του παλιότερου πεζοπορικού δικτύου, αλλά και μερικές μικρότερες διαδρομές, που συνδέουν σημεία ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές του νησιού, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Τήνος topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα για το νησί στον αναλυτικό οδηγό για την Τήνο και στην πλήρη παρουσίαση όλων των πεζοπορικών διαδρομών της Τήνου.


4

Μέθανα

Τροιζηνία, Πελοπόννησος

Μέθανα topoGuide

Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και συνδέεται με την κυρίως Τροιζηνία μέσω ενός πολύ στενού λαιμού. Όλη σχεδόν η χερσόνησος αποτελεί τα συντρίμια ενός μεγάλου ηφαιστείου, με τον τελευταίο ενεργό κρατήρα να σχηματίζει έναν μεγάλο όγκο στο βορεινό άκρο. Το ηφαιστειακό παρελθόν της περιοχής εκφράζεται μέσα και από τις πολύ γνωστές θερμές πηγές, που τροφοδοτούν τις ωραίες λουτρικές εγκαταστάσεις της πόλης των Μεθάνων, πρωτεύουσας και μεγαλύτερου οικισμού της χερσονήσου.

Το αυστηρό και λιτό τοπίο των Μεθάνων φιλοξενεί μια δεκάδα οικισμούς, που συνδέονταν μεταξύ τους με ωραία λιθόστρωτα μονοπάτια. Τα μονοπάτια αυτά έχουν βελτιωθεί και σηματοδοτηθεί, με έγνοια και κόπο των φίλων των Μεθάνων. Διαμορφώνεται έτσι ένα άτυπο, αλλά πολύ ενδιαφέρον πεζοπορικό δίκτυο, βατό και καλά σημαδεμένο, που έχει την πρωτοτυπία να χαρίζει την ευκαιρία πεζοπορίας σε ένα πραγματικό ηφαιστειακό τοπίο σε απόσταση 2 ωρών από την Αθήνα.

Μέθανα topoGuide

Όλες οι πεζοπορικές διαδρομές των Μεθάνων περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Μέθανα topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα για τη χερσόνησο στον αναλυτικό οδηγό για τα Μέθανα και στην πλήρη παρουσίαση όλων των πεζοπορικών διαδρομών της χερσονήσου των Μεθάνων.


5

Menalon Trail

Αρκαδία, Πελοπόννησος

Menalon Trail topoGuide

Η διαδρομή Menalon Trail είναι μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία μήκους 70 χλμ. και περνά από 9 οικισμούς (Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια). Διέρχεται από όλα τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της Γορτυνίας και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών.
Τόσο ο σχεδιασμός και η οργάνωση της διαδρομής, όσο και η γενικότερη υποδομή που την πλαισιώνει, ακολουθούν τα πρότυπα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας (ERA) για την πιστοποίηση πεζοπορικών δικτύων. Μετά την πιστοποίησή της, το Menalon Trail προτείνεται από την ERA στους πεζοπόρους ως μια συνεκτική, ενδιαφέρουσα και ασφαλής ορεινή περιπέτεια.

Το Menalon Trail συντίθεται από 8 ημερήσια σκέλη.
Το 1ο σκέλος Στεμνίτσα-Δημητσάνα (μήκος 12.5 χλμ, χρόνος 5ω) είναι το ομορφότερο τμήμα όλου του Menalon Trail. Αν έχετε μόνο μία μέρα διαθέσιμη, αυτό είναι το σκέλος που πρέπει να επιλέξετε.
Το 2ο σκέλος Δημητσάνα-Ζυγοβίστι είναι μια σύντομη πορεία μήκους 4.2 χλμ και διάρκειας 2ω, με μικρές υψομετρικές διαφορές, που προσφέρει εξαιρετική θέα στην χαράδρα του Λούσιου.
Το 3ο σκέλος Ζυγοβίστι-Ελάτη με μήκος 14.9 χλμ ή διάρκεια 6-7 ω, είναι το μεγαλύτερο και πιό κουραστικό της όλης διαδρομής. Σχεδόν ολόκληρη η διαδρομή αναπτύσσεται στα δάση του Δυτικού Μαινάλου.
Το 4ο σκέλος Ελάτη-Βυτίνα με μήκος 8.5 km και διάρκεια 2ω30 είναι μία ευχάριστη και ελάχιστα κουραστική πορεία στην κοιλάδα του Μυλάοντα.
Το 5ο σκέλος Βυτίνα-Νυμφασία έχει μήκος 5.6km και διάρκεια 2ω. Η διαδρομή περνά από εντυπωσιακά τοπία και έχει μικρή υψομετρική διαφορά.
Το 6ο σκέλος Νυμφασία-Μαγούλιανα έχει μήκος 8.9 km και διάρκεια 3ω30'. Αν και η υψομετρική διαφορά είναι σημαντική, το μονοπάτι είναι πολύ ομαλό και η πορεία δεν είναι κουραστική.
Το 7ο σκέλος Μαγούλιανα-Βαλτεσινίκο έχει μήκος 6.6km και απαιτεί 2ω30'. Το πεδίο είναι πολύ ομαλό και η διαδρομή ελάχιστα κουραστική.
Το 8ο σκέλος Βαλτεσινίκο-Λαγκάδια είναι μια μεγάλη πορεία μήκους 13.9km και διάρκειας 5ω, τόσο σε πυκνό ελατόδασος, όσο και σε ανοιχτά τοπία της παλιάς αγροτικής ζώνης των χωριών. Ακριβώς πριν το τέλος, η διαδρομή επιβραβεύει τον πεζοπόρο με μια θαυμάσια εικόνα των Λαγκαδιών.
Όλα τα σκέλη έχουν συνεπή σήμανση με το σήμα της διαδρομής.

Menalon Trail topoGuide

Τα 8 ημερήσια σκέλη του Menalon Trail, το καθένα πλαισιωμένο με πλήθος Σημείων Ενδιαφέροντος, προειδοποιήσεις και πληροφορίες, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Menalon Trail topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα στον αναλυτικό οδηγό για το Menalon Trail .


6

Corfu Trail

Κέρκυρα, Επτάνησα

Corfu Trail topoGuide

Το Corfu Trail είναι μια πεζοπορική διαδρομή μεγάλου μήκους, αλλά μικρής έντασης και δυσκολίας, που διασχίζει όλο νησί της Κέρκυρας, από Νότο προς Βορράν. Η διαδρομή αναπτύσσεται σε μήκος 180 χλμ. και περνά από δεκάδες οικισμούς, 13 από τους οποίους λειτουργούν ως στάσεις των ημερήσιων τμημάτων (Κάβος, Λευκίμμη, Άγιος Γεώργιος Αργυράδων, Άνω Παυλιάνα, Μπενίτσες, Πέλεκας, Λιαπάδες, Άγιος Γεώργιος Παγών, Ρεκίνι, Σπαρτύλας, Καμινάκι, Παλιά Περίθεια, Άγιος Σπυρίδων). Η διαδρομή διέρχεται από πολλά σημαντικά ιστορικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά στοιχεία της Κέρκυρας και διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο μονοπατιών.

Το Corfu Trail έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μια σχετική ελευθερία στην εκτέλεσή του από μια ομάδα πεζοπόρων, ανάλογα με το ρυθμό, την επιθυμητή διάρκεια της ημερήσιας πορείας, τη διάθεση για παρακάμψεις ή άλλα ενδιαφέροντα. Έτσι ο πεζοπόρος είναι ελεύθερος να αποφασίσει σε ποιόν από τους διαθέσιμους ενδιάμεσους σταθμούς θα σταματήσει για διανυκτέρευση και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει να συντομεύσει μια πορεία, χρησιμοποιώντας ένα "κοψοδρόμι" σε μια διαδρομή, "κλέβοντας" ένα τμήμα δρόμων με τη βοήθεια κάποιου οχήματος ή γεφυρώνοντας δύο διαδρομές με μια πιο σύντομη παραλλαγή. Έτσι, μπορεί κανείς να κάνει τη διαδρομή από τον Κάβο στον Άγιο Σπυρίδωνα σε 8, 10 ή 12 μέρες (100, 140 ή 180 χλμ) ή και να ξεκινήσει λίγο βορειότερα από τον Κάβο και να τελειώσει λίγο νοτιότερα από τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Χάρη στην ευφυή αυτή χάραξη και την ομορφιά των τοπίων, το Corfu Trail έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα.

Corfu Trail topoGuide

Αναλυτική περιγραφή και ενεργή πλοήγηση για την πληρέστερη δυνατή εκδοχή του Corfu Trail (12 σκέλη μήκους 180 χλμ) περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Corfu Trail topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδρομή και τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Κέρκυρας στον αναλυτικό οδηγό για τo Corfu Trail.


7

Πήλιο

Μαγνησία, Θεσσαλία

Πήλιο topoGuide

Με το όρο Πήλιο εννοούμε συνήθως ολόκληρη τη χερσόνησο της Μαγνησίας, από τα βόρεια σύνορά της, που τα δημιουργεί το καθευατό όρος Πήλιο, έως τη νότια απόληξή της, το όρος Τισαίο. Ενδιάμεσα και εκατέρωθέν τους, στις ανατολικές, δυτικές και νότιες ακτές της χερσονήσου της Μαγνησίας, απλώνονται παραλιακές, πεδινές και λοφώδεις περιοχές ποικίλης φυσιογνωμίας.
Υψηλότερη κορυφή του συγκροτήματος του Πηλίου είναι ο Πουριανός Σταυρός στα 1624 μ.


Ανατολικό Πήλιο

Ανατολικό Πήλιο topoGuide

Η ανατολική πλευρά του Πηλίου γέρνει τις απότομες και πυκνά δασωμένες πλαγιές της προς το Αιγαίο. Τα χωριά της περιοχής απλώνονται σε μια οριζόντια γραμμή, με την ξακουστή Ζαγορά στα βόρεια και το Μούρεσι στα νότια, ενώ στη μέση βρίσκεται η κραταιά Τσαγκαράδα και οι δορυφόροι της - Κισσός, Άγιος Δημήτριος, Μακρυράχη, Άγιος Ιωάννης κλπ. Το Ανατολικό Πήλιο διατρέχεται από πλήθος σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών, που μπορούν να οργανωθούν σε 14 διαδρομές με κέντρο την Τσαγκαράδα, 10 διαδρομές με κέντρο τον Κισσό, 8 διαδρομές με κέντρο τη Ζαγορά και 4 διαδρομές με κέντρο το Μούρεσι.


Δυτικό Πήλιο

Δυτικό Πήλιο topoGuide

Η ενότητα των οικισμών του Δυτικού Πηλίου αποτελείται από μια σειρά πανέμορφα ορεινά χωριά - με πιο σημαντικά τα Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Γεώργιος, Πινακάτες, Βυζίτσα και Μηλιές - και τους αντίστοιχους παραθαλάσσιους δορυφόρους τους. Όλες σχεδόν οι παλιές συνδέσεις ανάμεσα στους ορεινούς και τους παράκτιους οικισμούς έχουν διασωθεί και έχουν μετατραπεί σε υπέροχες πεζορικές διαδρομές (ανάμεσά τους, 11 πεζοπορικές διαδρομές με κέντρο τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιος Λαυρέντιο και 13 πεζοπορικές διαδρομές με κέντρο τις Μηλιές). Οι διαδρομές είναι σημασμένες, ενώ οι "Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίο" φροντίζουν να τις κρατούν ανοιχτές.


Κεντρικό Πήλιο

Κεντρικό Πήλιο topoGuide

Το Κεντρικό Πήλιο είναι ουσιαστικά η ενότητα των χωριών που περιβάλουν το Βόλο (Μακρινίτσα, Πορταριά, Δράκεια, Χάνια, Αγριά κλπ). Πρόκειται για την πλέον δημοφιλή και τουριστικά ανναπτυγμένη περιοχή του Πηλίου. Παρόλη την πυκνότητα των σύγχρονων χρήσεων δραστηριοτήτων, μεγάλο μέρος απο τα καλντερίμια της παλιάς εποχής διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Οι πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορίες είναι οι 10 διαδρομές που έχουν σηματοδοτηθεί με κέντρο τα Χάνια, οι 7 πεζοπορικές με κέντρο τη Μακρινίτσα και οι 4 διαδρομές με κέντρο την Πορταριά.


Νότιο Πήλιο

Νότιο Πήλιο topoGuide

Το Νότιο Πήλιο είναι μια πολύ μεγάλη ημιοεινή περιοχή, με πλήθος χωριών μοιρασμένων ανάμεσα στους ορεινούς και του θαλάσσιους πόρους. Ο μεγαλύτερος οικισμός της περιοχής είναι η Αργαλαστή, που, ως έδρα του δήμου Νοτίου Πηλίου, παρέχει αρκετές υποδομές και εξυπηρετήσεις. Στο νοτιότερο άκρο της περιοχής, που είναι και το άκρο της χερσονήσου της Μαγνησίας, βρίσκεται το γραφικό Τρίκερι με τον όμορφο παραθαλάσσιο δορυφόρο του, την Αγία Κυριακή.
Χάρη στο περίπλοκο ανάγλυφο της ενότητας, μεγάλο μέρος από τα παλιά μονοπάτια έχουν διατηρηθεί, με πιο ενδιαφέρουσες τις 21 πεζοπορικές διαδρομές που έχουν επίκεντρο την Αργαλαστή και τις 13 πεζοπορικές διαδρομές γύρω από το Τρίκερι. Η συντήρηση των μονοπατιών της περιοχής οφείλει πολλά στη δραστήρια ομάδα "Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου".

Περισσότερες από 100 πεζοπορικές διαδρομές του Πηλίου περιλαμβάνονται στην ομάδα εφαρμογών Πήλιο topoGuide, που περιλαμβάνει τις εφαρμογές Ανατολικό Πήλιο topoGuide, Δυτικό Πήλιο topoGuide, Κεντρικό Πήλιο topoGuide και Νότιο Πήλιο topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα για τη Πήλιο στον γενική παρουσίαση της περιοχής.
Μελετείστε σε βάθος την κάθε επιμέρους ενότητα του Πηλίου στους ιστοτόπους
Πεζοπορία στο Κεντρικό Πήλιο,
Πεζοπορία στο Ανατολικό Πήλιο,
Πεζοπορία στο Δυτικό Πήλιο και
Πεζοπορία στο Νότιο Πήλιο.


8

Ε4 Ελαφονήσι-Σφακιά

Χανιά, Κρήτη

Λευκά Όρη topoGuide

Τα Λευκά 'Ορη είναι ένα από τα τρία μεγάλα ορεινά συγκροτήματα της Κρήτης και τυατόχρονα ένας από τους σημαντικότερους πεζοπορικούς παραδείσους της Ελλάδας: δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών, τα περισσότερα σαφή και καλοπατημένα από τα κοπάδια ή τη συχνή χρήση, διατρέχουν το σύμπλεγμα των μεγάλων κορυφών, ενώ τα περισσότερα φαράγγια είναι βατά.
Εκτός από τα μονοπάτια του ίδιου του βουνού, η νότια αυτή πλευρά των Χανίων έχει την τύχη να διατηρεί την ακτογραμμή της αμόλυντη από τουριστικές χρήσεις και υποδομές. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ακτής είναι, άλλωστε, απόκρημνο και απροσπέλαστο. Έτσι, η ζώνη από τη Χρυσοσκαλίτισσα μέχρι και τα Σφακιά, μια απόσταση 60 χλμ. σε ευθεία, ανήκει στον πλανήτη των πεζοπόρων. Όλη αυτή η ζώνη διατρέχεται από τον ωραιότερο, τολμηρότερο και πιο απαιτηρικό τμήμα του Ε4.

Πρόκειται για μια σειρά έξι ημερήσιων διαδρομών, που ξεκινούν από τη μονή Χρυσοσκαλίτισσας (ή ίσως από το Ελαφονήσι, καθότι το σκέλος Χρυσοσκαλίτισσα-Ελαφονήσι δεν είναι αρκετά καλά σημασμένο), φτάνουν στην Παλαιόχωρα, περνάνε στη Σούγια και από εκεί μπαίνουν στο "καταραμένο" σκέλος για την Αγία Ρουμέλη. Όποιος φτάσει από τη Σούγια στην Αγία Ρουμέλη, το τελευταίο σκέλος για τα Σφακιά, μήκους 20 χλμ, θα του φανεί "τουριστικό". Συνοπτικά, η διαδρομή έχει ως εξής:

  • Χρυσοσκαλίτισσα-Ελαφονήσι (6 χλμ, 2ω30)
  • Ελαφονήσι-Κουντούρα (12.6 χλμ, 5ω)
  • Κουντούρα-Παλαιόχωρα (5.9 χλμ, 2ω30)
  • Παλαιόχωρα-Σούγια (14.2 χλμ, 5ω30)
  • Σούγια-Αγία Ρουμέλη (19.7 χλμ, 9ω)
  • Αγία Ρουμέλη-Σφακιά (20.5 χλμ, 8ω)
Λευκά Όρη topoGuide

Αναλυτικές περιγραφές και άφθονα Σημεία Ενδιαφέροντος και πληροφορίες για τη φύση και την ιστορία της ζώνης γύρω από τις 6 πιο πάνω διαδρομές περιλαμβάνονται στις εφαρμογές Λευκά Όρη topoGuide και Ελαφονήσι-Σούγια topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα για την απίστευτη αυτή πεζοπορική περιπέτεια στους ιστότοπους Από το Ελαφονήσι στη Σούγια και Λευκά Όρη.


9

Ζαγόρι

Ιωάννινα, Ήπειρος

Ζαγόρι topoGuide

Η περιοχή που ονομάζεται Ζαγόρι είναι μια μεγάλη, έντονα ορεινή, ανθρωπογεωγραφική ενότητα που περιβάλει από τα νότια, βόρεια και δυτικά το ορεινό συγκρότημα της Τύμφης, στη Βόρεια Πίνδο. Το τοπωνύμιο «Ζαγόρι» σημαίνει «ο τόπος πίσω από το βουνό» και αναφέρεται στη μεγάλη πεδινή ζώνη που απλώνεται στο δυτικά της ορεινής περιοχής, από τα Ιωάννινα μέχρι το αλβανικά σύνορα. Η ιστορία και η κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική εξέλιξη του Ζαγορίου είναι στενά συνδεδεμένη με την πεδινή αυτή ζώνη και, ανάδρομα, το ολιγάνθρωπο αλλά πλούσιο σε φυσικούς πόρους Ζαγόρι αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της πολυμορφίας της περιοχής των Ιωαννίνων.

Λόγω της ταραγμένης τεκτονικής ιστορίας της περιοχής, το ανάγλυφο είναι έντονο, με απότομες κλίσεις και μεγάλους μορφολογικούς σχηματισμούς, όπως τις χαράδρες του Αώου και του Βίκου. Μέσα στη δύσκολη τοπογραφία του ορεινού τόπου τους, οι Ζαγορίσιοι ανέπτυξαν ένα πολυδαίδαλο πλέγμα μονοπατιών, τα κυριότερα από τα οποία εξελίχθηκαν σε ημιονικούς δρόμους και πολλά από αυτά στρώθηκαν με πέτρα και έγιναν τα γνωστά καλντερίμια. Πάνω από 45 πεζοπορικές διαδρομές αξιοποιούν αυτόν τον απίστευτο πλούτο, διασυνδέοντας τα χωριά μέσα από τα φαράγγια και πάνω από τους άγριους όγκους της Γκαμήλας και της Αστράκας.

Ζαγόρι topoGuide

Όλες οι πεζοπορικές διαδρομές του Ζαγορίου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Ζαγόρι topoGuide.

Διαβάστε περισσότερα για το Ζαγόρι στον αναλυτικό οδηγό για το Ζαγόρι και στην πλήρη παρουσίαση όλων των πεζοπορικών διαδρομών του Ζαγορίου.