Πεζοπορία στη Σίφνο

Πεζοπορία στη Σίφνο


Η Σίφνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και τα πιο κοντινά της νησιά είναι η Κίμωλος, η Μήλος και η Σέριφος. Η έκτασή της είναι περίπου 74 τετ. χλm και η ακτογραμμή της 76 φτάνει τα χλμ. Το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας, έχει υψόμετρο 682 μ.
Για το μέγεθός της, η Σίφνος έχει ένα πολύ πλούσιο περιβάλλον. Χωρίζεται σε τρεις περιοχές με βάση τα χαρακτηριστικά τους:

  • το κέντρο του νησιού, με τους κατάλευκους οικισμούς, τις καλλιέργειες και τις αμέτρητες πεζούλες,
  • την περιοχή Natura 2000, η οποία είναι απολύτως άγρια και ανεξερεύνητη, χωρίς τη δυνατότητα προσέγγισής της με μηχανοκίνητο μέσο, και
  • το βόρειο τμήμα του νησιού που είναι χαρακτηριστικά στεγνό, με χαμηλή βλάστηση και ιδιαίτερα πετρώδες έδαφος.

Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης του νησιού είναι με τα πόδια, αξιοποιώντας τα αμέτρητα μονοπάτια. Τα περισσότερα είναι μικρής δυσκολίας και προσφέρουν στον πεζοπόρο την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος το φυσικό πλούτο του νησιού, τα ιστορικά και πολιτισμικά του στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους του.

Πρόσφατα μελετήθηκε και σηματοδοτήθηκε ένα δίκτυο πεζοποριών που αποτελείται από 19 διαδρομές μήκους 100 χλμ. Το δίκτυο αυτό υλοποιήθηκε από την Paths of Greece στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάπτυξης του Πεζοπορικού Τουρισμού στη Σίφνο, που στηρίχθηκε από τον Δήμο Σίφνου. Οι διαδρομές περιλαμβάνονται στον πεζοπορικό οδηγό Sifnos Trails.