Ερπετά & αμφίβια της Σίφνου

Ερπετά & αμφίβια της Σίφνου

Αντίστοιχα με άλλες ομάδες οργανισμών, η ποικιλότητα σε αμφίβια και ερπετά στη Σίφνο είναι περιορισμένη. Παρ΄ όλα αυτά, η παρουσία του τοπικού υποείδους της ενδημικής των Δ. Κυκλάδων (και απειλούμενης) Οχιάς της Μήλου (Macrovipera schweizeri subsp. siphnensis) κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική – η οποία, βεβαίως, είναι ιδιαιτέρως ακριβοθώρητη. Πιο συχνά στο νησί θα συναντήσουμε το Σιλιβούτι (Podarcis erhardii), την Τρανόσαυρα (Lacerta trilineata), τον Κυρτοδάτυλο (Mediodactylus kotschyi) και το Σαμιαμίδι (Hemidactylus turcicus).

Παρόντα στις ξερολιθιές είναι, επίσης, το Σπιτόφιδο (Zamenis situla) και ο Έφιος (Dolichophis caspius). Αμφίβια και υδρόβια ερπετά υπήρχαν παλιότερα στο έλος των Καμαρών, η διαρκής υποβάθμιση και συρρίκνωσή του όμως, φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα την τοπική εξαφάνισή τους (όσον αφορά τη Νεροχελώνα, Mauremys rivulata) ή την ραγδαία μείωσή τους (όσον αφορά στον Ελληνικό Βαλτοβάτραχο, Pelophylax kurtmuelleri).

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών πανίδας της Σίφνου περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Σίφνος topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).
Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού με απόλυτη ακρίβεια.