Βλάστηση του Ε.Π. Σχινιά-Μαραθώνα

Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα

Η βλάστηση του Ε.Π. Σχινιά-Μαραθώνα

Η βλάστηση της περιοχής του Μαραθώνα αντανακλά τη διάρθρωση των τριών κύριων μορφολογικών στοιχείων: τα έλη, τους πετρώδεις λόφους και την αμμώδη παραλία. Έτσι, οι βασικές μορφές βλάστησης είναι:

Βλάστηση του Ε.Π. Σχινιά-Μαραθώνα
Βλάστηση του Ε.Π. Σχινιά-Μαραθώνα
Το δάσος της παραλίας Σχινιά
  • η Η μακκία βλάστηση στους περιβάλλοντες λόφους,
  • το δάσος κουκουναριάς στην παραλία Σχινιά.
  • οι κοινωνίες υδροχαρών δέντρων και θάμνων στα ρηχά νερά και τα κανάλια, και
  • οι αλοφυτικές κοινωνίες στην καρδιά του υγροτόπου,

Δάση πεύκης και κουκουναριάς

Στο δάσος των κωνοφόρων, που εκτείνεται κυρίως κατά μήκος της ακτής και μέσα στο χώρο των σταθεροποιημένων αμμοθινών, προς τα δυτικά επικρατεί η Κουκουναριά (Pinus pinea) και στα ανατολικά κυριαρχεί η Χαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis), ενώ θα βρούμε διάσπαρτα και άτομα Φοινικικής αρκεύθου (Juniperus phoenicea).

Βλάστηση του Ε.Π. Σχινιά-Μαραθώνα: Το δάσος Κουκουναριάς και Πεύκου αποτελεί κύριο στοιχείο του παράκτιου τοπίου του Σχινιά
Βλάστηση του Ε.Π. Σχινιά-Μαραθώνα
Το δάσος Κουκουναριάς και Πεύκου
αποτελεί κύριο στοιχείο του παράκτιου τοπίου του Σχινιά
Πατήστε για μεγέθυνση

Στον υπόροφο θα βρούμε το Σχίνο (Pistacia lentiscus), το Πουρνάρι (Quercus coccifera), τη Μυρτιά (Myrtus communis), το Κιτρινόξυλο (Rhamnus alaternus), τον Αρκουδόβατο (Smilax aspera), τη Λαγομηλιά (Ruscus aculeatus) και το Αγριοσπαράγγι (Asparagus acutifolius) .

Κοινωνίες υδροχαρών δέντρων και θάμνων

Βλάστηση του Ε.Π. Σχινιά-Μαραθώνα: Η βλάστηση των καναλιών αποτελείται από αρμυρίκια και άλλα υδροχαρή δέντρα και θάμνους
Βλάστηση του Ε.Π. Σχινιά-Μαραθώνα
Η βλάστηση των καναλιών αποτελείται από αρμυρίκια και άλλα υδροχαρή δέντρα και θάμνους
Πατήστε για μεγέθυνση

Στις υδροχαρείς κοινωνίες επικρατούν τα αρμυρίκια (Tamarix habeana), η Λυγαριά (Vitex agnus-castus), ενώ στα κανάλια και τις θέσεις με μόνιμο νερό αναπτύσεται υδρόβια βλάστηση με Potamogeton nodosus και νεροφακή (Lemna minor).

Η αλοφυτική βλάστηση

Η αλοφυτική βλάστηση κυριαρχεί στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του υγροτόπου, τόσο μέσα στη ζώνη όπου κατασκευάστηκαν παλιότερα αποστραγγιστικές τάφροι και άλλα έργα αποξήρανσης, πριν την κήρυξη του πάρκου, όσο και σε φυσικές επιφάνειες, που διατηρούν χαμηλή στάθμη μερού όλο το χρόνο. Οι εκτάσεις αυτές μοιάζουν μονότονες, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούνται από ένα μωσαϊκό καταστάσεων:

  • αλίπεδα, όπου κυριαρχούν τα βούρλα (κυρίως Juncus maritimus) και οι χαμηλές θαμνώδεις μορφές της Sarcocornia perennis και του Arthrocnemum macrostachyum),
  • καλαμιώνες, με το κοινό καλάμι Phragmites australis και το επίσης κοινό ψαθί Typha angustifolia,
  • συστάδες από αρμυρίκια και διάσπαρτα άλλα δέντρα,
  • συστάδες από αρμυρίκια ,

Η μακκία βλάστηση

Οι πετροπλαγιές των λόφων που περιβάλλλουν τον κάμπο του Μαραθώνα και τον υγρότοπο του Σχινιά καλύπτονται από ένα μίγμα φρυγανικών διαπλάσεων, που κατά τόπους δίνει τη θέση του σε χαμηλό ή ψηλότερο θαμνώνα.

Οι θαμνώδεις ενότητες αποτελούνται από ομάδες πουρναριών (Quercus coccifera), σχίνων (Pistacia lentiscus) ή κέδρων, είτε σε ανάμιξη είτε με κυριαρχία ενός από τα τρία είδη. Το κέδρο (Juniperus phoenicea) κυριαρχεί στις πλαγιές προς τη θάλασσα (Δρακονέρα και Κυνόσουρα). Άλλα είδη θάμνων που συμμετέχουν είναι τα Pistacia terebinthus, Ceratonia siliqua, Olea europaea ssp. oleaster, Ephedra foemina, Rhamnus alaternus, Calicotome villosa, Prunus webbii, Prasium majus. Στα πιο βραχώδη μέρη συναντάμε επίσης τη δενδρώδη Euphorbia dendroides, το Βρωμοκλάδι Anagyris foetida, την Ασφάκα Phlomis fruticosa, και την Ephedra foemina.

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος