Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού: Οδική περιήγηση Κλείσοβας

Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού:

Παρατήρηση πουλιών
Οδική περιήγηση Κλείσοβας

Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Οδική περιήγηση Κλείσοβας: Το υγροτοπικό τοπίο της διαδρομής κυριαρχείται από την παρουσία της Βαράσοβας
Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού
Οδική περιήγηση Κλείσοβας
Το υγροτοπικό τοπίο της διαδρομής κυριαρχείται από την παρουσία της Βαράσοβας
Πατήστε για μεγέθυνση

Ο οδικός κύκλος της Κλείσοβας είναι η ευκολότερη και πιθανότατα η πλουσιότερη σε εμπειρίες περιήγηση στους υγροτόπους του Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Η κίνηση περιμετρικά της λιμνοθάλασσας είναι εφικτή χάρη σε δύο χωματόδρομους (βατούς και απο συμβατικά οχήματα) που συγκλίνουν στις εγκαταστάσεις των αλυκών και των αλιέων της Φάλτσα Μπούκας.

Όλη τη χρονιά, αλλά ακόμη πιο έντονα τη χειμερινή περίοδο και κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή μετανάστευση, ο προσεκτικός παρατηρητής θα συμπληρώσει έναν μακρύ κατάλογο από εξαιρετικές εμπειρίες: από τους πολυάριθμους Σταχτοτσικιάδς, Αρυροτσικνιάδες, Λευκοτσικνιάδες, Φαλαρίδες και Βουτηχτάρια, τους άφθονους Λεπτόραμφους και Καστανοκέφαλους Γλάρους και τους σχετικά συνήθεις Κύκνους, τις Βαρβάρες, τους Κοκκινοσκέληδες, τους Κορμοράνους και τις Λαγγόνες, τις Δρεπανοσκαλίδρες, τις Νανοσκαλίδρες και τις Λασποσκαλίδρες μέχρι τα πελώρια Φοινικόπτερα, τις Χουλιαρομύτες, τις Χουλιαρόπαπιες, τα Σφυριχτάρια, τα Μπεκατσίνια και τους Πρασινοσκέληδες. Με περισσότερη υπομονή και αρκετή τύχη θα δει κανείς σπανιότερα είδη, όπως το Νεροχελίδονο, ο Βαλτότρυγγας, η Λευκοσκαλίδρα, οι Πετροτουρλίδες και οι Στρειδοφάγοι.

Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Οδική περιήγηση Κλείσοβας: Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσουμε δεκάδες Σταχτοτσικνιάδες (Ardea cinerea)
Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού
Οδική περιήγηση Κλείσοβας
Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσουμε δεκάδες Σταχτοτσικνιάδες (Ardea cinerea)
Πατήστε για μεγέθυνση

Ξεκινάμε από την είσοδο του παράλιου περιμετρικού του Μεσολογγίου και κατευθυνόμαστε προς την Τουρλίδα. Στο δρόμο θα περάσουμε μπροστά από 3 λειτουργικές πελάδες και μετά μια μεμονωμένη, όπου συνωστίζονται ομάδες από άφοβους Καστανοκέφαλους γλάρους (Chroicocephalus ridibundus).

Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Οδική περιήγηση Κλείσοβας
Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού
Οδική περιήγηση Κλείσοβας
Στα αγκυροβόλια των ψαράδων συγκεντρώνονται δεκάδες Καστανοκέφαλοι γλάροι (Chroicocephalus ridibundus)

Λίγο μετά τις πελάδες (πολύ πριν φτάσουμε στον οικισμό της Τουρλίδας), συναντάμε χωματόδρομο στα αριστερά, ο οποίος παρακάμπτει το Μουσείο Άλατος και τον εκεί έλεγχο της διέλευσης. Η κίνηση στο χωματόδρομο αυτόν είναι καθ' όλα νόμιμη.

Φτάνουμε αμέσως στην ακτή, κοντά στη Φάλτσα Μπούκα, όπου συγκλίνουμε με το δρόμο της Τουρλίδας. Στην πορεία προς τη Μπούκα Ιβάρι δεξιά μας ξετυλίγεται μια σειρά ευμεγέθεις ξύλινες καλύβες, σαν επίγειες πελάδες και αριστερά μας απλώνονται τα αλίπεδα και λασπότοποι των αλυκών. Παράλληλα με τις καλύβες εκτείνεται η μεγάλη λουρονησίδα των αμμοθινών που οριοθετούν τη λιμνοθάλασσα.

Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Οδική περιήγηση Κλείσοβας
Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού
Οδική περιήγηση Κλείσοβας
Σε όλα τα αλίπεδα τριγυρνούν ανήσυχες Λευκοσουσουράδες (Motacilla alba)

Περνάμε γεφυράκι και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και φτάνουμε στη Μπούκα Ιβάρι, την εκβολή του μεγάλου ανατολικού δίαυλου της Κλείσοβας στον Πατραϊκό κόλπο. Ο δρόμος επιστρέφει στο Μεσολόγγι περνώντας από το ανατολικό όριο της κυρίως Κλείσοβας και το ψηλό παρατηρητήριο πουλιών, που διευκολύνει την παρακολούθηση πολλών ειδών. Από το παρατηρητήριο, αλλά και από το δρόμο προς τα βόρεια, θα δούμε εύκολα μεμονωμένους ή σε μικρές χαλαρές ομάδες, τους σπάνιους Αργυροπελεκάνους, που έρχονται στην σχετικά μικρής έκτασης ΒΑ Κλείσοβα για να ψαρέψουν εύκολα και πιο ήσυχα.

Κατά μήκος του δρόμου επιστροφής μπορούμε να δούμε από πουλιά της χαμηλής βλάστησης έως ομάδες φοινικόπτερων που τρέφονται στα πολύ ρηχά νερά της Κλείσοβας.

Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Οδική περιήγηση Κλείσοβας
Ε.Π. Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού
Οδική περιήγηση Κλείσοβας
Ο Μαυρολαίμης (Saxicola rubicola) κυνηγάει έντομα στην περίμετρο των λιμνών

Πλησιάζοντας στο Μεσολόγγι, περνάμε κατά μήκος μιας νεότερης τάφρου, που εκτός των άλλων λειτουργιών της, έχει αποκαλύψει μια ζώνη εύκολης θήρας για τους ερωδιούς. Δεκάδες πουλιά παρατάσσονται πάνω στο ανάχωμα, αναμένοντας το επόμενο απρόσεκτο αμφίβιο. Η θέση είναι ιδεώδης για απολαύσουμε εντυπωσιακούς σταχτοτσικνιάδες και αργυροτσικνιάδες.

Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού: Τα Limonium narbonense αφθονούν στα περιθώρια των αλίπεδων
Limonium
narbonense
Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού: Salsola kali
Salsola
kali

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος