Εκκλησίες στο Βόρειο Ταΰγετο
Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στο Βόρειο Ταΰγετο
Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στο Λιοντάρι
Αναμφίβολα, τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Βόρειου Ταΰγετου βρίσκονται στο Λεοντάρι, παμπάλαιο κοινωνικό και εμπορικό σταυροδρόμι της νότιας Μεγαλοπολίτιδας. Στην πλατεία του Λιονταριού υψώνεται, διατηρημένο σε άριστη κατάσταση, ένα σπουδαίο μνημείο της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, κτίσμα του 14ου αιώνα.

Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων
στο Λεοντάρι
(πατήστε για μεγέθυνση)
Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων στο Λεοντάρι

Ο ναός και ο πύργος του Αγίου Νικολάου Του Κούμαρου

Εσωτερικό του ναού του Αγίου Νικολάου Του Κούμαρου

Οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία (στην κορυφή) και των Ταξιαρχών στο Κάστρο Λεονταρίου
Στον οικισμό ξεχωρίζουν ο βυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, η μεγάλη εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ο ναός του Αγίου Γερασίμου, στο κέντρο της μικρής, αυτόνομης, συνοικίας του. Χαμηλά, προς τον κάμπο, βρίσκεται το νεκροταφείο και η κοιμητηριακή εκκλησία των Αγίων Πάντων.
Στο χώρο του Κάστρου είναι γνωστοί οι ναοί των Ταξιαρχών (στη νότια πλευρά του βράχου), ο Προφήτης Ηλίας (στην κορυφή) και ο Άγιος Ανδρέας, καθώς και οι ερειπωμένοι βυζαντινοί ναοί της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Βασιλείου, ενώ εχουν εντοπιστεί ερείπια άλλων, άγνωστης αφιέρωσης, ναών.
Στην αγροτική περιφέρεια του οικισμού βρίσκονται οι ναοί του Αγίου Νίκα (και το ομώνυμο Ασκηταριό), της Αγίας Τριάδας, δύο εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Δημήτριο, του Αγίου Ιωάννου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της Ζωοδόχου Πηγής καθώς και η ερειπωμένη εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Ο ναός του Αγίου Προκοπίου υψώνεται σε μικρό λόφο, στα βόρεια του Κάστρου.

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία,
στην κορυφή Αηλιάς του Ερύμανθου πάνω από την Κούτελη
(πατήστε για μεγέθυνση)
Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή Αηλιάς
του Ερύμανθου πάνω από την Κούτελη
Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος
Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τον Ερύμανθο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, η χαρτογράφηση