Πεζοπορία και ορειβασία στο Βόρειο Ταΰγετο

Βόρειος Ταΰγετος

Πεζοπορία και ορειβασία

Πεζοπορία και ορειβασία στο Βόρειο Ταΰγετο: Η κεντρική πινακίδα του δικτύου στο Καστόρειο
Πεζοπορία και ορειβασία στο Βόρειο Ταΰγετο
Η κεντρική πινακίδα του δικτύου στο Καστόρειο

Υπάρχουν πολλά στοιχεία στη μορφολογία του Βόρειου Ταΰγετου που καθορίζουν τη χωροταξία των πεζοπορικών διαδρομών που μπορούν να αναπυχθούν στο μεγάλο αυτό συγκρότημα.

Η ανατολική πλευρά, πλούσια σε νερά και άλλους πόρους και κατάστικτη από χωριά, ανάμεσα στα οποία το Καστόρειο, το Γεωργίτσι και ο Λογκανίκος είναι πραγματικά κεφαλοχώρια, έχει δύσκολο και απόκρημνο ανάγλυφο και έτσι οι δρόμοι που ανέβαιναν από τα χωριά προς το βουνό είναι περιορισμένοι.

Η δυτική πλευρά δεν έχει εξερευνηθεί επαρκώς, ώστε να σχηματιστούν ενδιαφέροντες διασκελισμοί. Τέλος η κορυφογραμμή, που είναι ενδιαφέρουσα γεωμετρικά, μπορεί να εξημερωθεί μόνο στο πνεύμα μιας μεγάλης διάσχισης στον άξονα νότος-βορράς.

Η ανατολική πλευρά

Πιο αναπτυγμένη πεζοπορικά είναι η ανατολική πλευρά, όπου δραστήριοι τοπικοί σύλλογοι έχουν υλοποιήσει ένα πρόγραμμα οργάνωσης διαδρομών, από το οποίο διατηρείται μια σχετικά πλούσια υποδομή σε επισήμανση, σήμανση και έργα βελτίωσης της βατότητας.

Συγκεκριμένα, έχει σηματοδοτηθεί ένα δίκτυο διαδρομών με κύριους πόλους τα χωριά Λογκανίκος, Γεωργίτσι, Καστόρειο και Λουσίνα. Οι διαδρομές του πλέγματος αυτού είναι οι πιο κάτω:

Βόρειος Ταΰγετος
Βόρειος Ταΰγετος
Βόρειος Ταΰγετος
Πεζοπορία και ορειβασία στο Βόρειο Ταΰγετο
Πίνακας των σηματοδοτημένων διαδρομών
  • Λογκανίκος-Άγιος Παντελεήμων
  • Λογκανίκος-Βεργαδαίικα
  • Αγόριανη-Ανάληψη
  • Γεωργίτσι-Ανάληψη
  • Γεωργίτσι-Νεοχώρι
  • Γεωργίτσι-Καστόρειο από Φαράγγι Μύλων
  • Φαράγγι Μύλων-Βρυσιώτικο-Λάττα
  • Καστόρειο-Ξεροβούνα
  • Προυσάγκα-Καστανιώτης
  • Βορδόνια-Λουσίνα
  • Μονή Ζωοδόχου Πηγής-ρέμα Λούκα
  • Φρεάτιο-Πυργάκι
  • Δίρρεμα-Πυργάκι
  • Βατσινιά-Λυκοδιάς
  • Σουστιάνοι-Ποτισιώνας
  • Λογγάστρα-Ξεροβούνα Λογγάστρας

Παράλληλα, είναι γνωστές αρκετές άλλες διαδρομές, όπως:

Βόρειος Ταΰγετος
Βόρειος Ταΰγετος
Πεζοπορία και ορειβασία στο Βόρειο Ταΰγετο
Επισήμανση και σήμανση της διαδρομής Γεωργίτσι-Καστόρειο (Φαράγγι Κάρδαρη ή των Μύλων)

Το Εθνικό Μονοπάτι Ο32

Το Εθνικό Μονοπάτι Ο32 διατρέχει όλο το Βόρειο Ταΰγετο, από το Λεοντάρι μέχρι το διάσελο της Λαγκάδας. Δυστυχώς, στο Βόρειο Ταΰγετο, η όδευση της σημαντικής αυτής διαδρομής δεν μελετήθηκε επαρκώς και η χάραξή της αφέθηκε να ακολουθεί το οδικό δίκτυο και μάλιστα σε κάποια κρίσιμα σκέλη, το κεντρικό διασυνδετικό δίκτυο των οικισμών. Συνοπτικά, η διάσχιση του Βόρειου Ταΰγετου μπορεί να κατατμηθεί σε τέσσερα ημερήσια σκέλη:

Έτσι, μετά από μια σειρά ενδιαφέροντα σκέλη στο Μαίναλο και αφού έχει διασχίζει το πληγωμένο τοπίο της μεγαλοπολιτικής λεκάνης με μια κάπως φιλική χάραξη, το Ο32 συναντά ξανά το ορεινό τοπίο στο Λιοντάρι, οικισμό που προσφέρει αρκετές εξυπηρετήσεις (εστίαση, διαμονή, φαρμακείο, μίνι-μάρκετ). Από το Λιοντάρι, η διαδρομή διασχίζει τους λόφους μέχρι τη Φαλαισία και από εκεί μέχρι τη μονή Αμπελακίου, κυρίως από μακρύτατους αλλά ευτυχώς ήσυχους χωματόδρομους και ένα τμήμα (φθαρμένης και επίσης έρημης) ασφάλτου. Μετά τη μονή Αμπελακίου ακολουθεί μια αδιάφορη πορεία πάνω στον κεντρικό άσφαλτο μέχρι το Λογκανίκο.

Πεζοπορία και ορειβασία στο Βόρειο Ταΰγετο: Λείψανο σήμανσης του Ο32 στη μονή Αμπελακίου
Πεζοπορία και ορειβασία στο Βόρειο Ταΰγετο
Λείψανο σήμανσης του Ο32 στη μονή Αμπελακίου

Από το Λογκανίκο, η αρχική όδευση συνέχιζε στον άσφαλτο μέχρι την Αγόριανη. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα ενός συνδυασμού χωματόδρομων, δυστυχώς μεγαλύτερου μήκους (6.7 χλμ έναντι 4.5 χλμ.), πάνω από τα χωριά. Από την Αγόριανη, το Ο32 ακολουθεί πάλι τον άσφαλτο μέχρι το Γεωργίτσι. Σημειώνουμε ότι θα μπορούσε κανείς να παρακάμψει την Αγόριανη, συνεχίζοντας με χωματόδρομους και ένα τμήμα μονοπατιού μέχρι το Γεωργίτσι (διαδρομή μήκους 9.7 χλμ, έναντι 7.1 της ασφάλτινης όδευσης).

Από το Γεωργίτσι, το Ο32 ακολουθεί το χωματόδρομο προς το φαράγγι των Μύλων (σημασμένο με το μωβ κύκλο της τοπικής διαδρομής) και τέμνοντας το ρέμα συνεχίζει πάνω στις τοπικές διαδρομές (και με τη βοήθεια των σημάνσεών τους) μέχρι τη Λουσίνα. Το σκέλος αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Από τη Λουσίνα, το Ο32 ακολουθεί συνεχώς και επί 15 χλμ. χωματόδρομους μέχρι το πέρασμα της Λαγκάδας. Αν και το ορεινό δάσος έχει καεί πρόσφατα, το ευρύτερο τοπίο αποζημιώνει τον πεζοπόρο. Στο πέρασμα της Λαγκάδας (τουριστικό περίπτερο, εστίαση, πιθανή διαμονή) μπαίνουμε στο τμήμα του Ο32 που διασχίζει τον κυρίως Ταΰγετο, ξεκινώντας με ένα μακρύτατο χωματόδρομο μέχρι τα Πηγάδια.


Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για το Βόρειο Ταΰγετο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).