Διαδρομή Άνω Σταυρός-Πρφ. Ηλίας-Παλιόχωρα-Άνω Σταυρός
Διαδρομές από τον Άνω Σταυρό
Κυκλική πορεία
Άνω Σταυρός-Πρφ. Ηλίας
Παλιόχωρα-Άνω Σταυρός

(πατήστε για μεγέθυνση).
Η πορεία Άνω Σταυρός-Πρφ. Ηλίας-Παλιόχωρα-Άνω Σταυρός αποτελεί την πιο συνηθισμένη διαδρομή που επιλέγουν οι πεζοπόροι προκειμένου να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Στρατωνικού Όρους σε μια μονοήμερη εξόρμηση. Είναι μια κυκλική πορεία 11 χλμ χαμηλού βαθμού δυσκολίας, που ξεκινά και τελειώνει στο χωριό Άνω Σταυρός.
Όλη διαδρομή εξελίσσεται κάτω από τη σκιά του ψηλού θαμνώνα και του δάσους. Η αναζωογόνηση που αισθάνεται κανείς όταν βρίσκεται στο σκιερό και πλούσιο ορεινό δάσος, συνδυάζεται απόλυτα με την απόλαυση που προσφέρει η θέα στη θάλασσα και ο ανοιχτός ορίζοντας.
Η διαδρομή είναι πολύ καλά σημασμένη. Το μονοπάτι είναι γενικά ομαλό, αλλά κατά τόπους με γίνεται απαιτητικό, περιλαμβάνοντας απότομα σκαλιά και έδαφος με κλίση.
Ξεκινάμε από το ΒΑ άκρο του Άνω Σταυρού, περνώντας με μεγάλη ξύλινη γέφυρα πάνω από την κοίτη του κύριου ρέματος. Αν και τους θερινούς μήνες το ρέμα είναι στεγνό, μπορούμε να διακρίνουμε τη στάθμη της κοίτης που τροφοδοτείται με τα κατακρημνίσματα που απορρέουν από τα ανώτερα τμήματα του ορεινού όγκου αλλά και με την υπερχείλιση των υπόγειων οδών.
Κινούμαστε για λίγο παράλληλα στο ρέμα, σε χωματόδρομο και περνάμε μια πρώτη ποτίστρα. Διασχίζουμε την κοίτη του κύριου ρέματος για δεύτερη φορά στη βάση φράγματος συγκράτησης φερτών υλικών και βγαίνουμε σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε μέχρι να βρούμε τη δεύτερη ποτίστρα.
Εδώ, ξεκινάμε το ευδιάκριτο μονοπάτι, το οποίο είναι σταθερά ανηφορικό αλλά με ήπια κλίση. Τα πουρνάρια έχουν τη μορφή ψηλών θάμνων και η ανεμπόδιστη ανάπτυξή τους μας χαρίζει πλούσια σκιά και μια αίσθηση απομόνωσης, που μας συνοδεύει σχεδόν μέχρι να συναντήσουμε το δάσος αειφύλλων πλατυφύλλων.

Στο πλάτωμα με τις ντάνες των καυσόξυλων
Σε λίγο τέμνουμε χωματόδρομο. Τον αφήνουμε και ξαναμπαίνουμε αμέσως, ακολουθώντας τα σημάδια, σε μονοπάτι, ανεβαίνοντας με αλλεπάλληλους ελιγμούς σε απότομη ράχη. Περνάμε δίπλα από πυλώνα υψηλής τάσης και βγαίνουμε στον ίδιο χωματόδρομο που μας οδηγεί σε πλάτωμα που χρησιμοποιείται για το «ντάνιασμα» των υλοτομημένων κορμών. Αμέσως φτάνουμε στη θέση Πράσινη Καλύβα, μικρό καταφύγιο των κυνηγών. Δίπλα στην καλύβα έχουμε την πολυτέλεια να δροσιστούμε με το νερό μιας μικρής κρήνης και να αγναντέψουμε τη θάλασσα.

Το μικρό καταφύγιο των κυνηγών, γνωστό ως Πράσινη Καλύβα
Δεξιά της κρήνης βρίσκουμε ξανά το μονοπάτι. Ανηφορίζουμε μέσα σε χαμηλό πρεμνοφυές δάσος με εμφανή σημάδια έντονης υλοτομίας. Αφού φτάσουμε στο ψηλότερο τμήμα της ράχης αυτής, περπατάμε σχεδόν σε επίπεδο έδαφος και φτάνουμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας (665 μ.).

Ανηφορίζοτας στη ζώνη των αποψιλωτικών υλοτομιών
Πλέον κινούμαστε σε πυκνό δρυοδάσος με πολλά είδη αειφύλλων πλατυφύλλων, όπως οστριές, γαύρους και φτελιές αλλά και αρκετών σκληρόφυλλων πλατυφύλλων, όπως πουρνάρια, αριές και κουμαριές. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια πανδαισία αποχρώσεων που παρατηρείται στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις διαδρομές της ορεινής Χαλκιδικής.
Από εδώ κατεβαίνουμε έντονα, χάνοντας περίπου 150 υψομέτρου, μέχρι να βρούμε διασταύρωση με σχεδόν σβησμένο μονοπάτι. Το αφήνουμε και συνεχίζουμε δεξιά προς Παλιόχωρα. Κινούμαστε για πολύ ώρα σε μεγάλη τραβέρσα και βγαίνουμε κατηφορίζοντας στην τοποθεσία Παλιόχωρα. Εδώ υπάρχει μεγάλη και οργανωμένη καλύβα με τραπεζοκαθίσματα.
Συνεχίζουμε δεξιά της και χαμηλότερα, σε καλό μονοπάτι και κατηφορίζουμε περνώντας από δύο τμήματα με ξύλινα σκαλιά.
Αξίζει να παρατηρήσουμε τη διέλευσή μας πάνω από εντυπωσιακό βράχινο διάφραγμα καλυμμένο με βλάστηση, που χωρίζει δύο εφαπτόμενες μισγάγγειες.
Συνεχίζουμε την πορεία μας σε ράχη και κατηφορίζουμε σε απότομα σε ξύλινα σκαλιά μέχρι ρεματιά, στη θέση Συποτό. Περνάμε ένα ακόμα γεφυράκι και φτάνουμε σε χωματόδρομο.

Δρασκελίζοντας το ρέμα, μετά το γεφυράκι
Ανηφορίζουμε για πολύ λίγο στο δρόμο και ξαναμπαίνουμε στο μονοπάτι που μας οδηγεί στο κεντρικό ρέμα. Περνάμε μέσα από την κοίτη και βγαίνουμε στην ίδια ρεματιά, χαμηλότερα. Οι βάθρες που σχηματίζονται εδώ έχουν περισσότερο ή λιγότερο νερό, ανάλογα από το ανά περιόδους διαφορετικό ύψος κατακρημνισμάτων. Η τοποθεσία είναι εντυπωσιακή οποιαδήποτε εποχή του έτους και ακόμα και στο τέλος του καλοκαιριού προσφέρεται για μπάνιο.

Οι βάθρες στην κατάληξη της διαδρομής
Για την κατάβασή μας στο Αγνάντι, τοποθεσία του Άνω Σταυρού, περπατάμε κατά μήκος του μυλαύλακου, τον ανοιχτό πέτρινο αγωγό που φέρνει το νερό στον παλιό νερόμυλο. Καταλήγουμε με αρκετά πλατύ μονοπάτι στο άνω άκρο του χωριού και συνεχίζουμε μέσα απο΄τα δρομάκια του οικισμού μέχρι τη ξύλινη γέφυρα της αφετηρίας μας.