Πεζοπορία στο Αραχναίο

Πεζοπορία στο Αραχναίο

Αραχναίο Αραχναίο Αραχναίο

Το Αραχναίο είναι ένα επίμηκες ορεινό συγκρότημα του νομού Αργολίδας. Αποτλείται από δύο σκέλη, το δυτικό, όπου η ψηλότερη κορυφή Προφήτης Ηλίας (1197 μ.), και το ανατολικό, με ψηλότερη κορυφή το Καλοβούνι (1139 μ.). Από το διάσελο ανάμεσα στα δύο σκέλη περνά ο δρόμος Λιγουριού-Αραχναίου-Σοφικού, ενώ πολύ κοντά στο οδικό πέρασμα, που ήταν και παραμένει κύρια δίοδος της ανατολικής Αργολίδας, σώζεται μικρό κυκλικό οχυρό, ο Γκύκλος. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος χαμηλώνει προς τον κάμπο του χωριού Αραχναίο, μέσω του οποίου το βουνό συνέχεται με την Τραπεζώνα. Στα δυτικά και κατάντι της έρημης μονής Ταλαντίου διαμορφώνεται το μικρό φαράγγι του Καράμπαμπα. Στους νότιους πρόποδές του είναι χτισμένο το Λυγουριό και το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Ο Παυσανίας αναφέρει πως στους πρόποδες του Αραχναίου ήταν χτισμένη η πόλη Λήσσα.

Έχουν χαρτογραφηθεί τρεις ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές στο Αραχναίο, η διάσχιση της δυτικής κορυφογραμμής, η διάσχιση της ανατολικής κορυφογραμμής και η διάσχιση του φαραγγιού του Καράμπαμπα.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την περιοχή του Αραχναίου είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.

Στην Πελοπόννησο
ανακαλύψτε ακόμα:

Menalon Trail Χελμός Ζήρεια Ταΰγετος Πάρνωνας Μάνη: Αβία Μάνη: Καρδαμύλη Μέθανα Επίδαυρος Ελαφόνησος