Πεζοπορία στην Μήλο

Πεζοπορία στην Μήλο

Η Μήλος είναι το πιό νοτιοδυτικό νησί των Κυκλάδων και με έκταση 150 τετ.χλμ είναι το 5ο σε μέγεθος νησί του αρχιπελάγους. Το ανάγλυφο του νησιού είναι έντονο, με ψηλότερες κορυφές τον Προφήτη Ηλία (751 μ.) και το Χονδρό Βουνό (636 μ.).
Η Μήλος έιναι ένα ενεργό ηφαιστειογενές νησί και έχει ένα πλουσιώτατο υπέδαφος σε πετρώματα και ορυκτά. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του ξεκινά από την προϊστορία, με την αξιοποίηση και μεταφορά του οψιδιανού σε όλοκληρη την Ευρώπη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την εξόρυξη πολλών σημαντικών υλών.
Το δυτικό τμήμα του νησιού είναι ακατοίκητο και άγριο. Η περιοχή αυτή είναι μία από τις πλουσιότερες βιολογικά ενότητες των Κυκλάδων, καθώς η θαλάσσια ζώνη είναι βιότοπος της μεσογειακής φώκιας, ενώ το χερσαίο μέρος είναι βιότοπος της Οχιάς της Μήλου (Macrovipera schweizeri) και της Σαύρας της Μήλου (Podacris milensis). Η Αχιβαδόλιμνη είναι ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας απο τους σημαντικότερους σταθμούς στους δρόμους των μεταναστευτικών πουλιών. Όλη αυτή η ζώνη προστατεύεται στο πλαίσιο του Δικτύου Natura 2000.

Μήλος: στο Σαρακήνικο

Πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Μήλο από την miloterranean ένα δίκτυο οδικών κυρίως διαδρομών, που βοηθούν τον επισκέπτη να περιηγηθεί στα κυριότερα γεωλογικά αξιοθέατα του νησιού. Όλες οι διαδρομές έχουν ενταχθεί στο topoguide.gr

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Μήλο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.