Μνημεία περιοχής Γραμβούσας

Μνημεία περιοχής Γραμβούσας

Καστρο Γραμβουσας

Gramvoussa topoguide
Gramvoussa topoguide: Η πύλη του ενετικού κάστρου της Γραμβούσας

Το μεγάλο φρούριο της Γραμβούσας άρχισε να κτίζεται το 1584 πάνω και γύρω στην απόκρημνη έξαρση της ψηλότερης ζώνης της Ήμερης Γραμβούσας. Το όνομα Γραμβούσα προέρχεται από την λέξη Garabuse, που περιγράφει τα ακραία ενετικά φυλάκια της εποχής.
Το εξωτερικό τείχος του φρουρίου έχει μεταβλητό ύψος, ώστε να δημιουργηθεί ο επίπεδος περιβαλλόμενος χώρος. Η πρόσβαση από το μικρό λιμάνι μέχρι την πύλη είναι έντονα ανηφορική και γίνεται από πλατύ μονοπάτι, που ακολουθεί φυσικές και διαμορφωμένες στροφές σε βραχώδες έδαφος.
Το τείχος έχει ακανόνιστο τραπεζοειδές σχήμα, που ακολουθεί πιστά το κρημνώδες πρανές της έξαρσης. Η περίμετρος του τείχους είναι περίπου 980 μ., ενώ ο καλυπτόμενος χώρος φτάνει τα 44 στρέμματα. Στην τελική του μορφή το φρούριο είχε πρόβλεψη για 3000 στρατιώτες.

Φαλασαρνα

Γραμβούσα topoguide: Ο λεγόμενος θρόνος της Φαλάσαρνας
Γραμβούσα topoguide: Ο λεγόμενος θρόνος της Φαλάσαρνας

Το λιμάνι της Φαλάσαρνας είχε διαστάσεις 100x75m και ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στην αρχαιότητα και το μοναδικό κλειστό στη δυτική Κρήτη. Ο χώρος ελιμενισμού διαμορφώθηκε μέσα στη φυσική ελώδη έκταση και συνδεόταν με τη θάλασσα με τεχνητό κανάλι μήκους 50m, πλάτους 10m και βάθους 2m), που ήταν ενταγμένο στην οχύρωση της πόλης.
Ο χώρος της αρχαίας Φαλάσαρνας περιλαμβάνει το λιμάνι, την ακρόπολη και τα νεκροταφεία της πόλης.
Η έρευνα έφερε στο φως τους δύο από τους τέσσερις οχυρωματικούς πύργους του λιμανιού, που χρονολογούνται στο 2ο μισό του 4ου αι. π.Χ. Στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού αποκαλύφθηκε εργαστηριακός χώρος, ενώ δύο αποβάθρες αποκαλύφθηκαν στο λιμάνι.

Η Ακρόπολη της Φαλάσαρνας εντοπίστηκε στην κορυφή του βραχώδους ακρωτηρίου βόρεια του λιμανιού. Τα διάφορα οχυρωματικά έργα περιτειχίζουν ολόκληρο το ακρωτήριο και δύο τουλάχιστον ναούς, δημόσια κτίρια και δεξαμενές.
Ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Έχουν ανασκαφεί 43 τάφοι, κιβωτιόσχημοι και εγχυτρισμοί σε πίθους. Χαμηλά και δίπλα στο δρόμο βρίσκεται ο Θρόνος της Φαλάσαρνας που ίσως ήταν απλώς βήμα για ομιλητές, ενώ νότια του Θρόνου και κατά μήκος της βραχώδους ακτής διακρίνονται λατομεία καθώς και μία δεξαμενή λαξευμένη στο βράχο.

Φωτογραφίες και περιγραφές μνημείων της περιοχής Γραμβούσας περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Γραμβούσα topoguide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad). Η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει το μνημείο.