Πεζοπορία στη Γραμβούσα


Χερσόνησος Γραμβούσας
Η χερσόνησος Γραμβούσα αποτελείται από ανθρακικά πετρώματα με απότομες πλαγιές που δημιουργούν απόκρημνες ακτές, κατά μήκος της οποίας εναλλάσσονται ψηλοί βράχοι, με εμφανή τα σημάδια της ανύψωσης της δυτικής Κρήτης, ενάλια σπήλαια και μικροί, αφιλόξενοι όρμοι.
Η βλάστηση κυριαρχείται από αστοιβίδες (Sarcopoterium spinosum), κεφαλοθύμαρα (Coridothymus capitatus), ασπάλαθους (Callicotome villosa) και λαδανιές (Cistus creticus). Κυρίως έρπουσες αλλά και συνήθεις μορφές σχίνων (Pistacia lentiscus) και χαρουπιών (Ceratonia siliqua) έχουν καταφύγει σε κάθε υπήνεμη θέση.
Στον κόλπο του Μπάλου εκτείνονται χαμηλές αμμοθίνες με ρείκια και σκίνους.

Γραμβούσα Γραμβούσα Γραμβούσα

Το αφιλόξενο τοπίο της χερσονήσου της Γραμβούσας προσφέρει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις διαδρομών στους πεζοπόρους. Ως πρόταση προς όλους, έχει διαμορφωθεί στο βόρειο άκρο ένα μικρό δίκτυο μονοπατιών που καταλήγει στο ακρωτήρι της Βούξας. Για τους πιό ψυχωμένους πεζοπόρους, προτείνεται η διαδρομή Φαλάσαρνα-Μπάλος στη δυτική πλευρά του Γεροσχίνου, που μπορεί να συμπληρωθεί ως κυκλική με τους χωματόδρομους της ανατολικής πλευράς.

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ
Ο χώρος της αρχαίας Φαλάσαρνας περιλαμβάνει το λιμάνι, την ακρόπολη και τα νεκροταφεία της πόλης.
Το λιμάνι της Φαλάσαρνας είχε διαστάσεις 100x75m και ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια στην αρχαιότητα και το μοναδικό κλειστό στη δυτική Κρήτη. Ο χώρος ελιμενισμού διαμορφώθηκε μέσα στη φυσική ελώδη έκταση και συνδεόταν με τη θάλασσα με τεχνητό κανάλι μήκους 50m, πλάτους 10m και βάθους 2m), που ήταν ενταγμένο στην οχύρωση της πόλης.
Η έρευνα έφερε στο φως τους δύο από τους τέσσερις οχυρωματικούς πύργους του λιμανιού, που χρονολογούνται στο 2ο μισό του 4ου αι. π.Χ. Στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού αποκαλύφθηκε εργαστηριακός χώρος, ενώ δύο αποβάθρες αποκαλύφθηκαν στο λιμάνι.
Η Ακρόπολη της Φαλάσαρνας εντοπίστηκε στην κορυφή του βραχώδους ακρωτηρίου βόρεια του λιμανιού. Τα διάφορα οχυρωματικά έργα περιτειχίζουν ολόκληρο το ακρωτήριο και δύο τουλάχιστον ναούς, δημόσια κτίρια και δεξαμενές.
Ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται το νεκροταφείο της πόλης των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Έχουν ανασκαφεί 43 τάφοι, κιβωτιόσχημοι και εγχυτρισμοί σε πίθους. Χαμηλά και δίπλα στο δρόμο βρίσκεται ο Θρόνος της Φαλάσαρνας που ίσως ήταν απλώς βήμα για ομιλητές, ενώ νότια του Θρόνου και κατά μήκος της βραχώδους ακτής διακρίνονται λατομεία καθώς και μία δεξαμενή λαξευμένη στο βράχο.