Χλωρίδα των Λευκών Ορέων

Χλωρίδα των Λευκών Ορέων

Γνωρίστε είδη φυτών

Λευκά Όρη topoGuide
Λευκά Όρη topoGuide: Scilla nana

Παρά την τοπική ονομασία τους (Μαδάρες=τα γυμνά βουνά), που είναι δηλωτική των γυμνών κορυφών τους, τα Λευκά Όρη καταφέρνουν να διατηρούν στα μεσαία και χαμηλά υψόμετρα αξιόλογες δασικές εκτάσεις.

Οι κυριότεροι δασικοί βιότοποι της περιοχής είναι τα μικτά δάση κυπαρισσιού με πουρνάρια και σφενδάμια και τα δάση τραχείας πεύκης (Pinus brutia). Τα δάση κυπαρισσιού (Cupressus sempervirens) καλύπτουν κάπως ανώτερη υψομετρική ζώνη από τα πευκοδάση και εμφανίζουν μειούμενη πυκνότητα με την άνοδο του υψομέτρου.

Στις βόρειες πλαγιές του βουνού και γύρω από το οροπέδιο του Ομαλού είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή της αμπελιτσιάς (Zelkova abelicea), του μοναδικού ενδημικού δέντρου της Κρήτης, ενώ στις νότιες, κυρίως, πλαγιές θα συναντήσουμε συστάδες με χαρουπιές (Ceratonia siliqua).

Λευκά Όρη topoGuide
Λευκά Όρη topoGuide: Paeonia clusii

Τα Λευκά Όρη συγκαταλέγονται στις 3 κορυφαίες περιοχές της Ελλάδας από πλευράς χλωριδικού πλούτου, μιλώντας όχι τόσο ποσοτικά (ο αριθμός ειδών υπολογίζεται σε περίπου 950) αλλά κυρίως ποιοτικά: ο αριθμός των περίπου 25 στενοενδημικών, αποκλειστικών των Λευκών Ορέων, ειδών και υποειδών είναι άκρως εντυπωσιακός και δεν συναντάται σε άλλο ορεινό όγκο της Ελλάδας. Κατ’ αναλογία, τα Κρητικά ενδημικά της περιοχής φτάνουν τον επίσης υψηλότατο αριθμό των 110 ειδών και υποειδών.

Λευκά Όρη topoGuide
Λευκά Όρη topoGuide: Tulipa saxatilis

Φωτογραφίες και περιγραφές πολλών ειδών χλωρίδας των Λευκών Ορέων, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Λευκά Όρη topoGuide, που είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).

Λευκά Όρη topoGuide
Λευκά Όρη topoGuide: Tulipa cretica