Ε4 Μυστράς-Αναβρυτή
Το E4 στην Πελοπόννησο
Νέος Μυστράς-Αναβρυτή

Η μονή Φανερωμένης και - στον κάμπο - η Σπάρτη
(πατήστε για μεγέθυνση).
Η μονή Φανερωμένης
Στον κάμπο: η πόλη της Σπάρτης
Το τμήμα του Ε4 από το Νέο Μυστρά στην Αναβρυτή είναι μια ευχάριστη και όχι κουραστική πορεία. Τα μονοπάτια και το τοπίο συνιστούν μια ιδεώδη εισαγωγή στο ορεινό ανάγλυφο του Ταϋγέτου και παράλληλα στο πνεύμα και τα χαρακτηριστικά των μεγάλων διαδρομών που διατρέχουν το βουνό.
Με αφετηρία την πλατεία του Νέου Μυστρά, προωθούμαστε μέχρι το Παρόρι. Από το νότιο άκρο του οικισμού, στο ύψος μικρής οδικής γέφυρας, μπαίνουμε στη χαράδρα της Παναγίας Λαγκαδιώτισας. Λίγο πριν το σπήλαιο που στέγει την εκκλησία, το μονοπάτι διακλαδίζεται: ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο, που μας οδηγεί στον άξονα ενός παλιού υδραγωγού, ο οποίος εξακολουθεί να τροφοδοτεί τα χωριά με τα νερά της ρεματιάς.
Ο υδραγωγός κάνει ένα εντυπωσιακό πέρασμα πάνω από το φαράγγι της Λαγκαδιώτισας και κάτω από μεγάλες, κοκκινόχρωμες ορθοπλαγιές. Το μονοπάτι κατηφορίζει ελαφρά προς την κοίτη του ρέματος, τη διασχίζει και ανηφορίζει έως το ξωκλήσι του Σωτήρα.
Από εδώ ακολουθούμε ανηφορικό χωματόδρομο μέχρι τo μovαστήρι της Παναγίας Φανερωμένης. Η μovή Φαvερωμέvης είvαι vεώτερo μovαστήρι. Τα θραύσματα αρχιτεκτovικώv μελώv και η εvεπίγραφη στήλη στo πρoαύλιo πρoέρχovται από τo χώρo της αρχαίας Σπάρτης.
Μετά τη μονή θα πάρουμε το ωραίο, παλιό μονοπάτι προς την Αναβρυτή. Θα διασχίσουμε αvoιχτή λεκάvη με ξηρικά χωράφια και δύo αλώvια και μετά θα περάσουμε από το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Η Αναβρυτή υπήρξε σημαντικό μέλος του συστήματος κατοίκησης και παραγωγής της επικράτειας της Σπάρτης. Σήμερα είναι σχετικά άτονη, αλλά το καλοκαίρι θα βρούμε αρκετές εξυπηρετήσεις.
Η διαδρομή είναι σαφής και σχετικά καλά σημασμένη.
Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Σήμανση
Πινακίδες και σημάδια

Στο Νεό Μυστρά, το Παρόρι και την Αναρυτή υπάρχουν μεγάλες πινακίδες όλου του δικτύου. Σε όλες τις καίριες διακλαδώσεις, έχουν τοποθετηθεί κατατοπιστικές πινακίδες κατεύθυνσης.
Ο εξοπλισμός σήμανσης είναι φθαρμένος, αλλά ακόμα λειτουργικός.