Πεζοπορία στη Σύρο

Πεζοπορία στη Σύρο

Μικρό σε μέγεθος, το νησί της Σύρου βρίσκεται στη καρδιά του κυκλαδίτικου συμπλέγματος: η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Κέα, η Κύθνος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Πάρος και η Νάξος βρίσκονται μέσα σε μια ακτίνα 50 χλμ από την Ερμούπολη. Το νησί κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, μέχρι ωστόσο και τη βυζαντινή περίοδο δεν φαίνεται να είχε κάποιο σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της νότιας Ελλάδας. Μετά το 1826, περίοδο που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία, η Ερμούπολη αναπτύσεται σε οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο του Αιγαίου και σταδιακά σε ναυτικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους.

Μέσα σε λίγα χρόνια, οι 2.000 κάτοικοι της πόλης έφτασαν του 20.000 και επιδόθηκαν σε κάθε είδους κατασκευαστική ή μεταποιητική δραστηριότητα, με έμφαση στη βυρσοδεψία και τη ναυπηγική. Η σημασία του νησιού και της πόλης μειώθηκε καθώς μεταβλήθηκαν οι άξονες των μεταφορών και του εμπορίου, η Σύρος ωστόσο παραμένει διοικητικός και πολιτιστικός κόμβος των Κυκλάδων.

Σύρος
Σύρος: Η Ερμούπολη

Έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί αρκετές πεζοπορικές διαδρομές στη Σύρο. Οι πιό ενδιαφέρουσες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, που έχει πιό ορεινό και τραχύ ανάγλυφο, καθότι αποτελείται από ασβεστολίθους, σε αντίθεση με τον ηφαιστειογενή νότο.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τη Σύρο είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια του νησιού περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).