Πεζοπορία στη Λίμνη Πλαστήρα

Πεζοπορία στη Λίμνη Πλαστήρα

Η παλιά Νεβρόπολη, η σημερινή περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, είχε σημαντικό ρόλο ως ενδιάμεση, ημιορεινή, ζώνη ανάμεσα στο Θεσσαλικό κάμπο και τα βαθειά Άγραφα. Από την ευρύτερη ζώνη της Καρδίτσας ξεκινούσαν τρεις βασικοί δρόμοι προς τη Νεβρόπολη και από εκεί συνέχιζαν προς τα Άγραφα:

  • Ο δρόμος από το Μορφοβούνι, που μέσω Ανθοχωρίου και της γέφυρας Καμάρας συνέχιζε προς το διάσελο Αγίου Νικολάου. Το τμήμα από το Ανθοχώρι μέχρι το διάσελο του Αγίου Νικολάου διατηρείται ως μονοπάτι και αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής
  • Ο δρόμος από το Μοσχάτο, που από το Τσαρδάκι συνέχιζε προς Νεοχώρι, Καρύτσα κλπ και συνέχιζε δυτικά από την Πόρτα των Αγράφων. Από το Τσαρδάκι προς το Νεοχώρι μεσολαβεί σήμερα η λίμνη, ενώ από τα Ζυγογιαννέικα και μέχρι το Μπορλέρο διατηρείται το παλιό μονοπάτι.
  • Ο δρόμος από την Καστανιά, που μετά τη Μούχα συνέχιζε είτε προς την Πόρτα Αγράφων είτε προς το Ανθηρό και τα Πετράλωνα με προορισμό τη Νιάλα και το χωριό Άγραφα. Από τα Ζυγογιανέικα μέχτι την Πόρτα Αγράφων και το Μπορλέρο, διατηρείται το παλιό μονπάτι.

Λίμνη Πλαστήρα topoGuide
Λίμνη Πλαστήρα topoGuide: Αφήνοντας ένα γραπτό αναμνηστικό στην κορυφή του όγκου Βουτσικάκι

Με βάση αυτό το πλέγμα παλιών δρόμων και των πολυάριθμων παρακλαδιών τους και μετά από πολύχρονες και συνεχείς προσπάθειες του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, έχει αποτυπωθεί και σηματοδοτηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Οι διαδρομές είναι μπορούν να οργανωθούν στις παρακάτω ενότητες.

Ανατολικός τομέας

Στην περιοχή ανατολικά της Λίμνης Πλαστήρα έχουν διασωθεί αρκετά τμήματα των παλιών μονοπατιών, που έχουν συνδεθεί με χωματόδρομους και συνθέτουν μια σειρά σχετικά σύντομες πορείες, ιδανικές για μια εισαγωγή στην περιοχή.

Οι Αλπικές διαδρομές

Λίμνη Πλαστήρα topoGuide
Λίμνη Πλαστήρα topoGuide: Ανεβαίνοντας προς την Καζάρμα

Η περιοχή από τη Λίμνη Πλαστήρα μέχρι το πέρασμα του Αγίου Νικολάου περνά από τις κύριες κορυφές της περιοχής, την Τέμπλα, το Βουτσικάκι, την Καζάρμα και το Μπορλέρο. Οι διαδρομές στη ζώνη αυτή είναι αρκετά απαιτητικές ορειβατικές πορείες και συχνά εντάσσονται στο πλαίσιο μεγαλύτερων διασχίσεων. Οι διαδρομές αυτές μπορούν να γίνουν με αφετηρία το Νεοχώρι, το Ανθοχώρι, το Μπελοκομίτη ή το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων.

Γύρω από το καταφύγιο Αγράφων

Λίμνη Πλαστήρα topoGuide
Λίμνη Πλαστήρα topoGuide: Η αυτόνομη ανάβαση στην κορυφή Τέμπλα είναι από τις διαδρομές που μπορεί να κάνει κανείς με βάση το καταφύγιο Αγράφων

Το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων βρσίκεται σε μια κομβική θέση, στην τοποθεσία Καραμανώλη. Στο σημείο αυτό συγκλίνουν αρκετές και πολύ ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές από του Μπελοκομίτη, το Νεοχώρι, τα Καλύβια Πεζούλας και τη Φυλακτή. Οι πορείες αυτές μπορούν να γίνουν είτε αυτόνομα, είτε σε συνδυασμό ανά δύο (ανάβαση από μία και κατάβαση από μια άλλη) είτε στο πλαίσιο μεγαλύτερων διαδρομών.

Πορείες για την οικογένεια

Μια μικρή ομάδα αρχαρίων ή μια οικογένεια μπορούν να κάνουν διάφορες μικρές πορείες, όπως οι δύο κυκλικές πορείες στην Κερασιά, που εκτός του πεζοπορικού ενδιαφέροντος, προσφέρουν και την ευκαιρία για ξενάγηση στις υδροκίνητες βιοτεχνίας του χωριού (μαντάνια, νερόμυλοι και ντριστέλες).

Ο πληρέστερος οδηγός περιήγησης και πεζοπορίας για τη Λίμνη Πλαστήρα είναι η εφαρμογή Λίμνη Πλαστήρα topoGuide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).

Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 15 πεζοπορικές διαδρομές.

Όλες οι διαδρομές πλαισιώνονται από τα σημεία ενδιαφέροντος της άμεσης γειτονίας τους. Η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και προτείνει στον χρήστη να τον καθοδηγήσει ενεργητικά κατά μήκος της.