Πεζοπορία στην Καλιακούδα

Πεζοπορία στην Καλιακούδα

Αν και απόκρημνος, ο όγκος της Καλιακούδας είναι εκτεταμένος και πολυσχιδής. Στα ομαλά ανάγλυφα στα βόρεια της κύριας κορυφής, όπου φωλιάζουν οι οικισμοί Ανιάδα, Συγκρέλο, Καλλιθέα και Μυρίκη, έχουν αποτυπωθεί αρκετές διαδρομές και σίγουρα κρύβονται αρκετές ακόμα.

Καλιακούδα
Καλιακούδα: Το καταφύγιο του ΕΟΣ Καρπενησίου στη βάση της βόρειας όψης της κύριας κορυφής της Καλιακούδα

Ανάμεσα στις πολλές πορείες που μπορούν να γίνουν στα βόρεια της Καλιακούδας, οι πιό ενδιαφέρουσες είναι η δύο πορείες που συγκλίνουν στο καταφύγιο του ΕΟΣ Καρπενησίου, πάνω από Λακκώματα. Πρόκειται για την αρκετά ανηφορική αλλά εύκολη ανάβαση από το Μεγάλο Χωριό στο καταφύγιο και την αντίστοιχη, αλλά πιο ομαλή διαδρομή Ανιάδα-καταφύγιο. Με βάση τα Λακκώματα (ή το καταφύγιο, αν είναι ανοιχτό) ξεκινά η εντυπωσιακή και αρκετά δύσκολη ανάβαση στην κορυφή της Καλιακούδας, μια μεγάλη και κουραστική πορεία, που το χειμώνα έχει απαιτήσεις τεχνικής και ειδικού εξοπλισμού.

Καλιακούδα
Καλιακούδα: Πινακίδα για τις διαδρομές που συγκλίνουν στο καταφύγιο της Καλιακούδας

Στα νότια ανάγλυφα της Καλιακούδας, το πιο δημοφιλές μονοπάτι είναι αυτό που οδηγεί από τη γέφυρα της Ροσκάς στο Πανταβρέχει. Από την ίδια θέση ξεκινά το απίστευτο μονοπάτι προς την Κοντίβα, έρημο οικισμό των 4 σπιτιών. Το μονοπάτι έχει συντηρηθεί πρόσφατα από την ομάδα που υλοποιεί τη μεγάλη διάσχιση της Πίνδου.

Καλιακούδα
Καλιακούδα: Το εναέριο μονοπάτι από τη Στουρνάρα προς την Κοντίβα περνά από μια στενή ράμπα που τη φυλάει ο Αγιώργης

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Ευρυτανία είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή topoguide Greece, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).