Χλωρίδα της Άνδρου

Χλωρίδα της Άνδρου

Γνωρίστε είδη φυτών

Άνδρος topoguide
Άνδρος topoguide: Colchicum variegatum

Παρόλη την γεωλογική ομοιομορφία, η χλωρίδα της Άνδρου, χάρη στην μεγάλη ποικιλία βραχωδών βιοτόπων και την παρουσία ασυνήθιστων στοιχείων για τις Κυκλάδες, όπως οι ρεματιές μόνιμης ροής και οι παράκτιοι υγρότοποι, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αν και ο αριθμός των ειδών που έχουν καταγραφεί δεν είναι εντυπωσιακός - αναφέρονται περί τα 500 είδη - η ξεχωριστή βιογεωγραφική θέση της Άνδρου - σε στενή γειτνίαση και συνεπώς και συγγένεια με την Εύβοια και την Στερά Ελλάδα - συμπληρώνει την εικόνα αυτή με μια σειρά εξαιρετικά ενδιαφέροντα και σπάνια φυτά, που σχηματίζουν μια ιδαίτερη ομάδα στην οποία μετέχουν τόσο ενδημικά των Κυκλάδων όσο και της Ελλάδας.
Τα πιο σημαντικά μέλη της ομάδας αυτής είναι τα ενδημικά των Κυκλάδων Scilla andria, Ferulago sartorii, Limonium sartorianum, Trifolium andricum, Nigella degenii subsp barbro και Campanula sartorii.
Άλλα είδη με περιορισμένη εξάπλωση είναι η Corydalis thasia και ο Galanthus ikariae, που βρίσκονται μόνο στο Αιγαίο, όπως και η φριτιλάρια Fritillaria ehrhartii και το Ornithogalum spetae, που συναντώνται μόνο στις Κυκλάδες και την Εύβοια. Η παρουσία της εντυπωσιακής παιώνιας Paeonia mascula, που έχει ευρεία εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα, οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιού, που προσειδιάζουν εκείνων του ορεινής ηπειρωτικής χώρας.
Τέλος, από τις ορχιδέες, πιο ενδιαφέρουσα είναι η Ophrys holoserica subsp. andria, με εξάπλωση στις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και τη Στερεά.

Άνδρος topoguide
Άνδρος topoguide: Silene corinthiaca

Άλλα ενδιαφέροντα είδη είναι η καμπανούλα Campanula reiseri, το Allium bourgeaui subsp cycladicum, το υπερικό Hypericum delphicum, το αγριογαρύφαλλο Dianthus fruticosus subsp fruticosus, το Erysimum senoneri subsp senoneri, το Limonium graecum, η κενταύρια Centaurea laconica subsp lineariloba, το Ophioglossum vulgatum, το Hymenonema graecum, ο Echinops spinosissimus subsp bithynicus, η Berula erecta, η Kundmannia sicula, η Primula vulgaris subsp rubra, η βιόλα Viola sieheana, η Scutellaria albida subsp velenovsky, τα κολχικά Colchicum pusillum και Colchicum variegatum, η σιληνή Silene pentelica, το Isoetes durieui, το Arum concinnatum, ο Phedimus stellatus και το Ornithogalum armeniacum.

Αμοργός topoGuide
Αμοργός topoGuide: Orchis anatolica

Η ποικιλία των ορχιδεών της Άνδρου είναι μοναδική: πάνω από 40 είδη έχουν καταγραφεί στα φρύγανα, τους θαμνώνες και τα δάση του νησιού. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα Anacamptis laxiflora και Anacamptis palustris, η Dactylorhiza romana, η Orchis pauciflora, η Orchis purpurea, το φθινοπωρινό Spiranthes spiralis, η Neottia ovata, τα Serapias cordigera και Serapias parviflora, και τα στολίδια των φρυγάνων Ophrys iricolor, Ophrys omegaifera subsp. israelitica, Ophrys fusca subsp. blithoperta, η Ophrys omegaifera, Ophrys scolopax subsp. cornuta, Ophrys umbilicata subsp. umbilicata και Ophrys cretica subsp. karpathensis.

Αμοργός topoGuide
Αμοργός topoGuide: Orchis sancta