Το Εθνικό Μονοπάτι O22

Το Εθνικό Μονοπάτι O22

Το Εθνικό Μονοπάτι O22 συνδέει την Αθήνα με τον Παρνασσό, περνώντας από όλα τα ενδιάμεσα βουνά.

Διασχίζει την Πάρνηθα από τη Χούνη και το διάσελο του Πανός, διατρέχει το οροπέδιο των Σκούρτων, περνά από τις κορυφογραμμές της Πάστρας και του Κιθαιρώνα και κατεβαίνει στη Λιβαδόστρα.

Από την Λιβαδόστρα ανεβαίνει στο οροπέδιο της Ξηρονομής με ένα ελάχιστα σαφές μονοπάτι, φτάνει στην Άσκρη και δρασκελίζει το Ζαγαρά και τον κυρίως Ελικώνα. Μετά τη μονή Οσίου Λουκά φτάνει στο Δίστομο και κάνει ένα μεγάλο διασκελισμό πάνω από την Κίρφη. Φτάνει στο Ζεμενό και από εκεί στον Κούβελο (εδώ φτάνει και η μία από τις δύο παραλλαγές του, που ξεκινά από μονή Ιερουσαλήμ). Από τον Κούβελο ανεβαίνει στα ψηλά του Παρνασσού από τις τρομακτικές Σιδηρόπορτες, διατρέχει την κορυφογραμμή του Γεροντόβραχου και κατεβαίνει στο καταφύγιο Σαραντάρι. Από εδώ κατηφορίζει προς τον Πάνω και μετά τον Κάτω Πολύδροσο και ξανανηφορίζει προς την Αγόριανη, όπου συναντά το Ε4 και ολοκληρώνεται.

Η διαδρομή έχει ωραία τμήματα αλλά στο σύνολό της δεν είναι ομοιογενής και δεν έχει παντού σημεία στήριξης για διαμονή και εστίαση. Έτσι, είναι μάλλον απίθανο να διασχίσει κανείς σειριακά ολόκληρο το Ο22. Οπωσδήποτε, ο πιό πρόσφορος σχεδιασμός είναι η "κάθοδος" από την Αγόριανη προς την Πάρνηθα, σε τρεις ενότητες και συνολικά 17 μέρες πορείας. Έχουμε υπολογίσει μία μέρα για τη σύνδεση Ξηρονομή-Λιβαδόστρα (που αν και χωρίς σαφές μονοπάτι είναι εφικτή), μία διανυκτέρευση σε αντίσκηνο στην Πουρνάρα του Ζαγαρά (έχει νερό αλλά όχι κατάλυμα) και άλλη μία στο Μπόρσι στην Πάρνηθα, γιατί η διάσχιση του οροπεδίου Σκούρτων και της Πάρνηθας απαιτεί δύο γεμάτες ημερήσιες πορείες.

Η διαδρομή έχει δύο παραλλαγές, μία από μονή Ιερουσαλήμ προς Ακρινό Νερό και μία από τα Βίλια προς το καταφύγιο Κιθαιρώνα.

O22

Η διαδρομή σηματοδοτήθηκε το 2004 και έκτοτε έχει δεχθεί ελάχιστη φροντίδα. Κάποια τμήματα είναι σε καλή κατάσταση, ικανοποιητικά σημασμένα και περπατιώνται συστηματικά, ενώ άλλα έχουν περιπέσει σε αχρησία.