Χλωρίδα της Λίμνης Πλαστήρα

Χλωρίδα της Λίμνης Πλαστήρα

Γνωρίστε είδη φυτών

Λίμνη Πλαστήρα topoguide: Οι συστάδες των άγριων φυλλοβόλων (ασημοϊτιές, φτελιές, λεύκες, σπαζοϊτιές, οστριές, γάβροι) αποκαλύπτονται το Φθινόπωρο

Η βλάστηση της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα ευθυγραμμίζεται πλήρως με την τυπική διαβάθμιση των τοπίων της κεντρικής Ελλάδας. Στους πρόποδες και τις πτυχές του ορεινού αναγλύφου, εκεί δηλαδή όπου σώθηκαν από την εκχέρσωση, απλώνονται εκτεταμένα δρυοδάση, κυρίως σε πρεμνοφυή μορφή, αν και σε πολλές θέσεις θα συναντήσουμε άτομα ή συστάδες με ευσταλείς ώριμες βελανιδιές.
Λίγο ψηλότερα και πιο έντονα γύρω από τα χωριά θα δούμε μεγάλες ομάδες από φυλλοβόλα είδη: αν πλησιάσουμε θα αναγνωρίσουμε συστάδες από καστανιές και μεγάλα κτήματα με καρυδιές. Ειδικά η καρυδιά, που είχε μεγάλη σημασία για την ορεινή οικονομία, βρίσκεται παντού στην περιοχή, σε όλες τις κατάλληλες θέσεις, ακόμα και αρκετά μακριά από τα χωριά.
Έξω από τη ζώνη των οικισμων και των κοντινών κτημάτων, απλώνονται μεγάλες συστάδες άγριων φυλλοβόλων - ασημοϊτιές, φτελιές, λεύκες, σπαζοϊτιές, οστριές, γάβροι -, ενώ οι ρεματιές σκιαγραφούνται από τις γραμμικούς πλατανεώνες. Τα στεγνά, αποστραγγιζόμενα πρανή φωτίζουν το φθινόπωρο από τα λαμπερά χρώματα των χρυσόξυλων και της κοκορεβιθιάς.
Ήδη από το ύψος των χωριών εμφανίζεται το έλατο, που ψηλότερα και μέχρι το δασοόριο είναι το μοναδικό δασικό είδος. Το ανώτερο όριο των ελάτων έχει σχεδιαστεί στης περίμετρο των κορυφών από ανθρωπογενείς παράγοντες, κυρίως από τη βόσκηση. Από το υψόμετρο όπου το έλατο αρχίζει να διασπάται, εμφανίζονται οι νανώδεις άρκευθοι, που φτάνουμε μέχρι και πάνω στις κορυφές, όντας πολύ ανθεκτικά φυτά στον παγετό και την ελάχιστη υγρασία του στιφού εδάφους και του ξηρού αέρα.

Λίμνη Πλαστήρα topoguide
Λίμνη Πλαστήρα topoguide: Cephalanthera rubra

Χάρη στο μεγάλο εύρος βιοτόπων, η χλωρίδα της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα, αν και δεν περιλαμβάνει κάποια πολύ σπάνια ή πολύ στενής εξάπλωσης είδη, είναι ιδιαίτερα πλούσια.
Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα φυτά που θα βρούμε στους δασικούς βιοτόπους είναι είδη του γένους Viola, με αρκετούς ορεινούς εκπροσώπους, οι ίριδες (Iris sintenisii και άλλα είδη) και το Lilium chalcedonicum. Στα αλπικά λιβάδια θα βρούμε αρκετούς ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς κρόκους και κολχικά και τα τυπικά ορεινά αγριογαρύφαλλα, όπως ο Dianthus tymphresteus.
Στις ρεματιές θα βρούμε την εντυπωσιακή Pinguicula crystallina subsp. hirtiflora, το Εpilobium parviflorum και τον χαρακτηριστικό Petasites hybridus, ενώ τα υγρά πρανή νωρίς την άνοιξη ντύνονται με το ευρέως διαδεδομένο Tussilago farfara.

Λίμνη Πλαστήρα topoguide
Λίμνη Πλαστήρα topoguide: Sternbergia lutea

Πως θα τα βρείτε

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών χλωρίδας της Λίμνης Πλαστήρα και των Ανατολικών Αγράφων, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Λίμνη Πλαστήρα topoguide, που διατίθεται τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone).