Ορχιδέες της Πεντέλης

Ορχιδέες της Πεντέλης

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Η ταλαιπωρημένη από αμέτρητες διαχρονικά παρεμβάσεις Πεντέλη, από τις εξορύξεις μέχρι τις συχνές πυρκαγιές, καταφέρνει να διατηρεί αξιόλογη φυτοποικιλότητα, κάτι που αντανακλάται και στην παρουσία περίπου 40 ειδών ορχιδεών.

Πεντέλη topoguide
Πεντέλη topoguide: Ophrys bombyliflora

Όπως συμβαίνει και με τον Υμηττό, η κυριαρχία πιο ξηρών και υποβαθμισμένων βιοτόπων έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των ορχιδεών που είναι πιο προσαρμοσμένες σε αυτούς: είδη Ophrys και Orchis, αλλά και Serapias, με το τελευταίο γένος να εκπροσωπείται με ενδιαφέροντα είδη όπως τα Serapias lingua και Serapias orientalis.
Μαζί με αυτές θα συναντήσουμε και λιγότερο αναμενόμενα είδη, όπως η Dactylorhiza romana, τη μοναδική στην Ελλάδα από το γένος της που δεν εξαρτάται άμεσα από υγρές συνθήκες για να αναπτυχθεί.

Πεντέλη topoguide
Πεντέλη topoguide: Ophrys mammosa

Δεδομένης της παραπάνω συνθήκης, αποτελεί μάλλον έκπληξη η εμφάνιση στην Πεντέλη της Platanthera chlorantha, μίας τυπικής δασόβιας ορχιδέας, η οποία μάλιστα δεν έχει αναφερθεί αλλού στην Αττική. Η συγκεκριμένη ορχιδέα, καθώς και λίγα ακόμα είδη με ανάλογες απαιτήσεις σε σκίαση και υγρασία, όπως η Cephalanthera longifolia και η Neotinea maculata, απαντούν κατά κύριο λόγο στις αρκετά δασωμένες Β-ΒΔ πλαγιές του βουνού.

Πεντέλη topoguide
Πεντέλη topoguide: Orchis anthropophora

Από τις ορχιδέες που θα συναντήσουμε στους μεγαλύτερης φυσικότητας θαμνώνες της ΒΑ-Α πλευράς του βουνού αξίζει να μνημονευτούν διακριτά οι ενδημικές Ophrys heldreichii και η Ophrys aesculapii, η απαραγνώριστη Orchis anthropophora και οι επίσης εντυπωσιακές Ophrys speculum και Spiranthes spiralis.

Ορχιδέες της Πεντέλης

Φωτογραφίες και περιγραφές ειδών ορχιδέας της Πεντέλης, σπάνιων και κοινών, περιλαμβάνονται στην εφαρμογή Πεντέλη topoguide.

Η εφαρμογή Πεντέλη topoguide είναι διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android από το Play Store.

Η εφαρμογή Πεντέλη topoguide είναι επίσης διαθέσιμη ως αγορά μέσα στην εφαρμογή (in-app-purchase) στην εφαρμογή Topoguide Greece, σχεδιασμένη ειδικά για συσκευές iOS (iPhone και iPad), που δίνει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές των επιμέρους περιοχών της Ελλάδας.

Η εφαρμογή Πεντέλη topoguide καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή-τύπο του φυτού.

Η εφαρμογή παρέχει επίσης οδηγίες πλοήγηση κατά μήκος των χλωριδικών διαδρομών. Καθώς ο πεζοπόρος πλησιάζει τη θέση ενός φυτού, η εφαρμογή ενεργοποιεί το αντίστοιχο λήμμα από τον οδηγό, δημιουργώντας έτσι μια ζωντανή διαδικασία μύησης στη φύση του βουνού.