Ανακαλύψτε την Οίτη

Ανακαλύψτε την Οίτη

Οίτη
Η Οίτη
Οι ψηλές κορυφές το χειμώνα

Η Οίτη είναι το κεντρικό στοιχείο στην τριλογία των μεγάλων βουνών που οριοθετούν και τρέφουν την λεκάνη του Μόρνου: ανάμεσα στα αυχμηρά Βαρδούσια και τη σκοτεινή Γκιώνα, απλώνεται ένας μεγάλος όγκος, ομαλός και φιλικός στη νότια και δυτική όψη, απόκρημνος και μυστηριώδης στην βόρεια και ανατολική πλευρά του.

Οίτη
Η Οίτη
Η λιμνούλα στις Λιβαδιές

Οι κορυφές του συγκροτήματος περιβάλουν ένα εκτεταμένο αλλά ακανόνιστο υψίπεδο, που διατηρεί υψόμετρα πάνω από 1850 m σε μια επιφάνεια 2.500 στρεμμάτων. Γύρω από το υψίπεδο αυτό, που το πιό ομαλό τμήμα του λέγεται Λιβαδιές, υψώνονται οι κορυφές Πύργος (2151 m. η ψηλότερη κορυφή της Οίτης), Γρεβενό (2114 m), Αλύκαινα (2052 m) και Αετοφωλιά (1910 m).

Οίτη
Η Οίτη
Η κορυφή Γρεβενό, όπως φαίνεται από τα λιβάδια του Πύργου

The eastern side of Oeta rises abruptly above the Sperceios valley. This face is particularly craggy, verdant and grooved by gorges. Being very difficult to access, it was never settled by villages or monasteries and even chapels are very few.

Among these inhospitable slopes, a few plateaus, such as the Louka plateau, hide an old and once lively pastureland.

Όλοι οι οικισμοί της πλευράς αυτής βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού και δεν έχουν χαρακτηριστικά ορεινού χωριού.

Οίτη
Η Οίτη
Το φαράγγι του Ασωπού διατρέχεται από τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Λαμίας

Η δυτική ζώνη της Οίτης πέφτει ομαλά προς τη κοιλάδα του Μόρνου, τροφοδοτώντας τον μέσα από πολλές ρεματιές με πλούσια και μόνιμη ροή. Τα χωριά της ζώνης αυτής, η Πυρά, το Μαυρολιθάρι και η Καστρώτισσα, αν και ζουν από τα λιβάδια και τα δάση της Οίτης, αντικρίζουν ολημερίς τα Βαρδούσια. Εδώ βρίσκεται και η ορεογραφική "γέφυρα" της Οίτης με τα Βαρδούσια, μια μακριά δασωμένη ράχη που φέρει την οδική σύνδεση με τις Μουσουνίτσες και τα χωριά των Μαρμάρων, αποτελώντας ταυτόχρονα και το "κλειδί" του υδροκρίτη του Μόρνου.

Οίτη
Η Οίτη
Το Νεοχώρι και στο βάθος οι ατελείωτες ορθοπλαγιές της Γκιώνας

Στα βόρεια, το βουνό χαμηλώνει τις πυκνά δασωμένες πλαγιές του στον πλατύ άξονα του Σπερχειού. Πιο ορεινό χωριό της πλευράς αυτής είναι το Νεοχώρι, το χωριό της Οίτης με το μεγαλύτερο υψόμετρο, και λίγο χαμηλότερα φωλιάζουν ο Πύργος, το Περιστέρι, το Μεσοχώρι και η Καστανιά με τους δορυφόρους της.

Σε θέση χαμηλού υψομέτρου αλλά με έντονα ορεινή τοπογραφία στέκεται περήφανη η Υπάτη, παμπάλαια κωμόπολη της Οίτης, άλλοτε σπουδαίος οικισμός και τώρα μοναδικό κεφαλοχώρι της περιοχής που αντιστέκεται στο μαγνητισμό της Λαμίας.

Οίτη
Η Οίτη
Ο μικρός οικισμός Λύχνος, δορυφόρος της Καστανιάς, επιβλέπει την κοιλάδα του Σπερχειού

Στα νότια, η Οίτη συνδέεται ορεογραφικά με τη Γκιώνα μέσω του οροπεδίου Βρίζες, τμήμα και αυτό του υδροκρίτη του Μόρνου. Οι ομαλές πλαγιές της ζώνης αυτής επιμηκύνονται μέσα από πολλές πτυχές και ρεματιές, πριν καταλήξουν στην άνω λεκάνη του Βοιωτικού Κιφησού. Το μεγαλύτερο χωριό στα ορεινά είναι η Παύλιανη, παλιό κεφαλοχώρι και σημερινό θέρετρο της ορεινής Φθιώτιδας, ενώ οι μικρότεροι οικισμοί, όπως η Καλοσκοπή, Οίτη, το Σκλήθρο και το Οινοχώρι, κρύβονται στις αναδιπλώσεις του αναγλύφου.

Οίτη
Η Οίτη
Το μεγάλο οροπέδιο Καταβόθρα στα δυτικά και η κορυφή Πύργοςς

Εκτός από το οδικό δίκτυο που την διατέμνει, και το οποίο είναι ιδανικό για μεγάλες ποδηλατικές διασχίσεις, η Οίτη χαρίζει στον πεζοπόρο ένα πολύ ευχάριστο πεδίο μεγάλων διαδρομών. Για την εξυπηρέτηση των ορειβατών, υπάρχουν δύο καταφύγια στην Οίτη, ένα κοντά στις κορυφές και ένα στην Παύλιανη, ενω ξενώνες λειτουργούν σε αρκετά χωριά, όπως στο Μαυρολιθάρι και την Παύλιανη.