Ανακαλύψτε την Κίρφη

Ανακαλύψτε την Κίρφη

Η Κίρφη είναι ο μεγάλος όγκος που υψώνεται νότια του Παρνασσού, από το πέρασμα του Ζεμενού μέχρι και την έξοδο της κοιλάδας του Πλειστού ποταμού, στην περιοχή του Χρισού και της Κίρρας. Αν και το βουνό είναι πολύ μεγάλο, επισκιάζεται από τον Παρνασσό και θεωρείται συχνά σαν ένα παραβούνι του. Πρόκειται ωστόσ για αυτόνομο ορεινό συγκρότημα, με εντελώς διαφορετιό χαρακτήρα από τον Παρνασσό.
Η ψηλότερη κορυφή της Κίρφης βρίσκεται ακριβώς νότια του Ζεμενού και λέγεται Ξηροβούνι (1.560 μ.), όνομα που συχνά χρησιμοποείται και για όλόκληρη την Κϊρφη ή τουλάχιστον για το ανατολικό τμήμα της.
Το δυτικό τμήμα της Κίρφης, με ψηλότερη κορυφή το Νεραϊδολάκκωμα (1.280 μέτρα) χωρίζεται από το Ξεροβούνι με το διάσελο Σκλιβινίτσα, παμπάλαιο πέρασμα ανάμεσα στο Δίστομο και την Αράχωβα. Πιο δυτικά απλώνεται το οροπέδιο της Δεσφίνας, που στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη πόλγη, δηλαδή μια καρστική λεκάνη με εσωτερική υδροφορία. Στο δυτικό άκρο του οροπεδίου υψώνεται ένα λοφώδες σύμπλεγμα, με ψηλότερες κορυφές γύρω στα 850-900 μέτρα και πιο γνωστή κορυφή τον Προφήτη Ηλία, όπου και ομώνυμη εκκλησία.
Η βόρεια πλευρά του Ξεροβουνίου, παρόλο που είναι βραχώδης και απότομη, διατηρεί εκταταμένα και πυκνά δάση ελάτων, ενώ όλο το υπόλοιπο συγκρότημα καλύπτεται από φρύγανα και θαμνώνες.

Νότια της Δεσφίνας εκτείνεται ο Μακρανικόλας, μια ζώνη μέτριου υψομέτρου, αλλά με έντονα ορεινή τοπογραφία, που σχηματίζει μια τριγωνική σφήνα μέσα στον Κορινθιακό.

Φαίνεται ότι η αυτή η ζώνη γύρω και νότια της Δεσφίνας, λόγω του απομονωμένου και δυσπρόσιτου της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα χάρη στην εγγύτητα με τους πλούσιους οικισμούς και πόρους του Κιρραϊκού πεδίου, υπήρξε κατάλληλο για την εγκατάσταση μοναστικών πόλων. Το σημαντικότερο εκκλησιαστικό μνημείο της περιοχής είναι η παλαιά μονή Προδρόμου, κτισμένη σε κρυπτική κοιλάδα ΝΔ της Δεσφίνας - η μονή εγκαταλείφθηκε και αναβίωσε σε νέα θέση κοντύτερα στη Δεσφίνα. Αντίστοιχα, στο νότιο άκρο του Μακρανικόλα, στο ομώνυμο ακρωτήρι, διατηρείται σε καλή κατάσταση, αλλά έρημο, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για την Κίρφη είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της Κίρφης περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.