Η χλωρίδα της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας
Η χλωρίδα της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας:
Η χλωρίδα της Ριτσώνας, του Κτυπά και του Πτώου
Γνωρίστε είδη χλωρίδας
Η ζώνη από τους λόφους της Ριτσώνας μέχρι και τους λόφους βόρεια της Υλίκης φιλοξενεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την τυπική χλωρίδα της ημιορεινής ζώνης της Κενρτικής Ελλάδας. Η περιοχή δεν έχει κάποια ιδιαίτερη βιογεωγραφική θέση, ούτε έντονα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και το υψομετρικό εύρος είναι περιορισμένο. Οι βιότοποι της περιοχής έχουν μια σχεδόν αζωνική οργάνωση, με αλληλλεπικαλύψεις θαμνώνων, φρυγάνων και υπολειμματικών πευκοδασών.
Η πιο πάνω "αρνητική" περιγραφή δεν σημαίνει ότι η βιοποικιλότητα είναι μικρή ή ότι δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα είδη. Πράγματι, σε όλους τους βιοτόπους θα βρούμε πολλά ενδιαφέροντα είδη ορχιδεών και άλλων γεώφυτων, αλλά και αρκετά σπάνια ή ελληνικά ενδημικά φυτά. Οπωσδήποτε, όμως, το τοπίο κυριαρχείται από μεγάλους πληθυσμούς από τα συνήθη είδη των φρυγάνων και του μεσογειακού θαμνώνα.
Γύρω στα χωριά και τους ελαιώνες

comosum

arvensis

lutea

vulgaris

porrifolius
Το γένος Convolvulus
Τα "χωνάκια" του γένους Convolvulus ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των Περιπλοκοειδών, φυτών που αναπτύσσουν αναρριχητικούς βλαστούς. Τα ελληνικά είδη του γένους Convolvulus είναι περίπου 20, με πιο γνωστό το Convolvulus tricolor, που το συναντάμε στη ΒΑ Ελλάδα και βεβαίως σε όλη την Ευρώπη, όπου αποτελεί τη βάση για πολλές μονόχρωμες ή ποικιλόχρωμες ποικιλίες, που φυτεύονται για καλλωπιστικούς σκοπούς.

boissieri
subsp. parnassicus

arvensis
(λευκή απόχρωση)
Στην περιοχή μας, θα βρούμε λίγα είδη, με πιο συνηθισμένο το Convolvulus arvensis, που εμφανίζει ένα μικρό εύρος λευκών και ρόδινων αποχρώσεων. Στα βράχια κοντά στην κορυφή του Κτυπά θα βρούμε το Convolvulus boissieri subsp. parnassicus, που αναπτύσσεται σε υψόμετρα πάνω από 600 μέτρα. Το συγκεκριμένο υποείδος είναι γνωστό από πολλά ελληνικά βουνά, ανάμεσα στα οποία και τον Παρνασσό, θέση που μνημονεύεται στο όνομά του.
Πετροπλαγιές και φρύγανα

strictum

didyma

stellatum
Οι πετροπλαγιές και τα φρύγανα αλληλλοδιαδέχονται χωρικά στην περιοχή, ως αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων από τις φωτιές και τη βόσκηση, που άφησαν τη διάβρωση να απογυμνώσει τα εδάφη. Τα τοπία αυτά θυμίζουν μεσαίο βουνό, αλλά στην πραγματικότητα καλύπτουν χαμηλά υψόμετρα.
Οι λαδανιές

creticus

salviifolius

parviflorus