Βάτικα-Μαλέας

Πεζοπορία στα Βάτικα και τον Μαλέα

Κείμενο και φωτογραφίες: Τ. Αδαμακόπουλος

Βάτικα
Βάτικα: προοπτικό από τα νότια

Τα Βάτικα είναι η περιοχή στο ανατολικό ακροδάκτυλο της Πελοποννήσου. To όνομά της προέρχεται από το αρχαίο όνομα της περιοχής - Βοιές - που και αυτό ανακαλεί τον αρχαίο βασιλιά Βοία. Οικιστικό κέντρο της περιοχής είναι η Νεάπολη, χτισμένη κοντά στα ερείπια των αρχαίων Βοιών.

Στο πιό απομονωμένο και ορεινό τμήμα της περιοχής, τον όγκο του ακρωτηρίου του Μαλέα, έχει δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον δίκτυο μονοπατιών. Κορυφαίο τμήμα του δικτύου είναι το διαμορφωμένο μονοπάτι που οδηγεί στο φάρο του Μαλέα. Το μονοπάτι είναι σημασμένο με τα σύμβολα του τοπικού δικτύου και με Ο33, καθώς αποτελεί το τελευταίο - και ενδοξότερο - σκέλος του Εθνικού Μονοπατιού Ο33.

Βάτικα
Βάτικα: Ο όγκος του ακρωτηρίου του Μαλέα

Ένας πεζοπορικός οδηγός της σειράς topoguide για τα Βάτικα και την περιοχή του Μαλέα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, όλα τα μονοπάτια της περιοχής περιλαμβάνονται ήδη στη χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, διαθέσιμη τόσο για συσκευές Android, όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad).
Το Toponavigator παρέχει έναν πλήρη off-line πεζοπορικό χάρτη της Ελλάδας, δεκάδες χιλιάδες POIs και λειτουργίες καταγραφής και πλοήγησης.