Sense Zagori
Χαράδρα Βίκου. Η διάσχιση της χαράδρας του Βίκου γίνεται με αφετηρία το Μονοδέντρι και τερματισμό το χωριό Βίκος. Η συνολική διαδρομή είναι 12.8 χλμ και περιλαμβάνει ένα κατηφορικό τμήμα σε καλντερίμι, μια μακριά πορεία με συνεχή ανεβοκατεβάσματα σε καλό μονοπάτι στην δυτική όχθη της κοίτης και τέλος μια μεγάλη ανηφόρα, ξανά σε καλντερίμι, μέχρι το χωριό Βίκος. Η διαδρομή δεν μπορεί να γίνει όταν το ρέμα έχει πολλά νερά, καθώς σε δύο σημεία περνά αναγκαστικά από το όριο της κοίτης. Υπολογίστε 5-6 ώρες. Στο μέσον περίπου της διαδρομής υπάρχει νερό (πηγή Κλήμα) και χώρος ανάπαυσης.
Σκάλα Βραδέτου. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο, καλντερίμι του Ζαγορίου και σίγουρα αυτό που διεκδικεί τα πρωτεία της τεχνικής δεξιότητας, τόσο στη σχεδίαση, όσο και στην κατασκευή του έργου. Η Σκάλα και τα δύο γεφύρια που την πλαισιώνουν απαντούν σε δύο ανάγκες: από τη μιά, στη δημιουργία της συντομότερης οδού ανάμεσα στο Βραδέτο και το υπολοιπο Ζαγόρι, και από την άλλη, στην εξημέρωση του άγριου αναγλύφου, που έθετε τόσους περιορισμούς στην εποίκηση και νομή του τόπου. Η ανάβαση της Σκάλας, μήκους 3.3 χλμ, ζητά 1ω30λ, αλλά κυρίως ανάλαφρη διάθεση και πόδια.
Βραδέτο-Μπελόη. Μία από τις πιό γνωστές διαδρομές στο Ζαγόρι. Ένα υπέροχο μονοπάτι που διατρέχει τα γεμάτα χρώματα λιβάδια του Βραδέτου για να καταλήξει στη στέψη του φαραγγιού του Βίκου, σε μία θέση εξαιρετικής θέας, την Μπελόη. Η διαδρομή ξεκινά από την πλατεία του Βραδέτου (άρα μπορεί να συνδυαστεί με τη Σκάλα του Βραδέτου) και αρχικά ακολουθεί δρομάκια μέχρι την αρχή του μονοπατιού. Το μονοπάτι είναι ελάχιστα ανηφορικό και μετά από 850 μ. φτάνει σε μικρό συγκρότημα πλακωδών σχηματισμών, στην κορυφή των τοίχων του Βίκου και σε θέση ιδιανικά τοποθετημένη σε σχέση με τον άξονά του. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην ομάδα, χρειάζεται επιτήρηση γιατί δεν υπάρχει κάποιο προστατευτικό μέσο.
Μονοδέντρι-Βίτσα. Μια εντυπωσιακή διαδρομή, που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την επιλέξουν, που συνδυάζει τη Σκάλα του Μονοδεντρίου, τη χαράδρα του Βίκου και τη Σκάλα της Βίτσας. Η επιστροφή στο Μονοδέντρι μπορεί να γίνει είτε χαλαρά από τον άσφαλτο, είτε από το πρόσφατα καθαρισμένο μονοπάτι του Λάκκου Βίτσας. Υπολογίστε γύρω στις 2 ώρες για τα 5.4 χλμ μήκους.
Βίτσα-Κουκούλι. Μια σχετικά εύκολη διαδρομή, που συνδυάζει την κατάβαση της Σκάλας της Βίτσας, το πέρασμα του Βίκου από το γεφύρι του Μίσιου και την ανάβαση της ομαλής Σκάλας Κουκουλίου, μέχρι την βορεινή είσοδο του Κουκουλίου. Διασχίζουμε το χωριό μέχρι την νότια είσοδο, όπου και το καφενείο του χωριού.
Μονοδέντρι-Καπέσοβο. Η αλληλουχία των δύο από τις πιό εντυπωσιακές Σκάλες του Ζαγορίου, της Σκάλας Μονοδεντρίου και της Σκάλας Καπεσόβου, θα κατευθύνουν τον περιπατητή σε ένα από πιό κρυφά περάσματα του Βίκου. Ωστόσο, η διαδρομή είναι αρκετά απαιτητική: αν η κατάβαση της Σκάλας Μονοδεντρίου είναι απολαυστική, το μονοπάτι μέχρι το Κουκούλι δεν χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για να διατηρήσει τις παλιές στροφές του και έχει καταλήξει να είναι πολύ ανηφορικό. Μετά από 4.5 χλμ ή 2ω περίπου θα αποζημιωθείτε για την επιμονή σας σε ένα από τα καφέ του Καπεσόβου.
Καπέσοβο-Κήποι. Το παλιό αυτό μονοπάτι καθαρίστηκε πρόσφατα και αποτελεί πλέον μια από τις πιό πολυσύχναστες διαδρομές, σε συνδυασμό με τη Σκάλα Κουκουλίου, τη Σκάλα Κήπων και τη Σκάλα Καπεσόβου. Αφού αφήσουμε πίσω μας το Καπέσοβο, το μονοπάτι κατηφορίζει μια μεγάλη προσήλια πλαγιά με νεαρές βελανιδιές και φτάνει στην όχθη του Βικάκη, τον οποίο δρασκελίζει με το γεφύρι Κοντοδήμου. Η κατάβαση των 4χλμ δεν θα απαιτήσει περισσότερο από 1ω30λ. Στην αντίθετη φορά υπολογίστε γύρω στις 2ω.
Κήποι-Δίλοφο. Μία από τις πιό δημοφιλείς διαδρομές του Ζαγορίου. Είναι σχετικά σύντομη και εύκολη και οι συνεχείς εναλλαγές των εικόνων και οι φιλικές κλίσεις απαλύνουν τις υψομετρικές διαφορές και αποζημιώνουν τον περιπατητή. Η διαδρομή ξεκινά από τους Κήπους και αρχικά ακολουθεί το δρόμο, σύντομα ωστόσο κατηφορίζει λίγο, περνά από το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα και διατρέχει ένα μικρό επίπεδο ύψωμα. Κατεβαίνουμε λίγο και τέμνουμε τον άσφαλτο, και φτάνουμε στο λιβάδι μπροστά στο ηρώο του Καπετάν Αρκούδα, όπου μπορεί να γίνει μια μικρή παύση πριν την ανηφοριά του Διλόφου. Περνάμε το μονότοξο γεφύρι του Αρκούδα και ανηφορίζουμε σταθερά σε ψαθυρά εδάφη μέχρι το κάτω μέρος του Διλόφου. Η πορεία ολοκληρώνεται στην ωραία πλατεία του $Διλόφου$ με τον τεράστιο πλάτανο. Υπολογίστε 2-2ω30 για τα 5.9 χλμ απόστασης.
Κουκούλι-Κήποι. Μια σύντομη, κατηφορική και πολύ ευχάριστη πορεία, ιδανική για οικογένειες ή για απογευματινή βόλτα. Η διαδρομή ξεκινά από την νότια είσοδο του Κουκουλίου και ακολουθεί τον άσφαλτο για 650 μ. Εδώ ξεκινά το μονοπάτι, που μετά από ένα μικρό ελαφρά ανηφορικό κομμάτι, κατηφορίζει αποφασιστικά προς την κοιλάδα του Βικάκη. Περνάμε την Σκάλα των Κήπων, ένα ωραίο πετρόχτιστο σύστημα ελιγμών, και αντικρίζουμε τα ερείπια του μύλου Λαζαρίδη. Δρασκελίζουμε τη γέφυρα του Κοντοδήμου και φτάνουμε στα εστιατόρια στη βάση του Κουκουλίου.
Μικρό Πάπιγκο-χωριό Βίκος. Ένα πολύ καλό μονοπάτι, που άλλοτε ήταν ο κύριος δρόμος ανάμεσα στα δύο αντικρυστά χωριά και σήμερα εξακολουθεί να είναι ο πιό σύντομος: ο αμαξητός δρόμος χρειάζεται 18 χλμ, ενώ το μονοπάτι μόλις 5.6 χλμ. Οπωσδήποτε θα χρειαστείτε γύρω στις 2 ώρες για τον διασκελισμό.
Μικρό Πάπιγκο-πηγές Βοϊδομάτη. Οι πηγές του Βοϊδομάτη είναι αναπόδραστος προορισμός, αν βρεθείτε στο Μικρό ή το Μεγάλο Πάπιγκο. Ένα καλοπατημένο, κατηφορικό μονοπάτι θα σας φέρει στην κοίτη, όπου ανάλογα το νερό, θα περάσετε απέναντι και θα συνεχίσετε μέχρι την Παναγία και την πρώτη μεγάλη λούτσα (κατάλληλη για μπάνιο) ή θα μείνετε στην ανατολική όχθη, κοντά στο κεφαλάρι που ορμά μέσα από τα βράχια της πλαγιάς. Η κατάβαση είναι 5 χλμ (1ω30), αλλά φυσικά πρέπει να προϋπολογίσετε την επίπονη επιστροφή.
Κυκλική πορεία ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Μια ωραία διαδρομή για όσους θα μείνουν σε ένα από τα δύο Πάπιγκα. Μετά τις Οβίρες και πριν τη Δρακόλιμνη, σίγουρα θα βρείτε μίαμιση ώρα για μια κυκλική πορεία ανάμεσα στα δύο χωριά. Η εκκίνηση γίνεται από την πλατεία του Μικρού Παπίγκου, δίπλα στους Ταξιάρχες και αρχικά ακολουθούμε το μονοπάτι για τις Πηγές του Βοϊδομάτη. Στρίβουμε προς Στεφόβρυση, περνάμε το ρέμα και ανηφορίζουμε μέχρι το Μεγάλο Πάπιγκο. Η επιστροφή θα γίνει με λίγο άσφαλτο και μέσα από την πέτρινή γέφυρα, κάτω από το φαράγγι των Οβιρών. Η διαδρομή έχει μήκος 3.8 χλμ.
Μικρό Πάπιγκο-κατ. Αστράκας. Διαδρομή που προϋποθέτει επάρκεια φυσικών δυνάμεων, αλλά και ανάλογου σεβασμού προς τη θεότητα με τα πολλά του πρόσωπα που είναι η Αστράκα. Η διαδρομή ξεκινά φιλικά από το Μικρό Πάπιγκο, αλλά μετά τις 2 πρώτες κρήνες περνά στα αλπικά τοπία. Σε περίπτωση ομίχλης, θυμηθείτε ότι εκτός του πολύ καλού μονοπατιού και της σήμανσης, ακολουθείτε πάντα μια ανοιχτή ρεματιά που βγάζει κατ' ευθείαν στο καταφύγιο. Το καταφύγιο της Αστράκας λειτουργεί καθημερινά απο Μάιο έως Οκτώβριο. Λόγω της συνεχούς ανηφόρας, θα χρειαστείτε γύρω στις 3ω για τα 5.6 χλμ μήκους.
κατ. Αστράκας-Δρακόλιμνη. Ο αναπόδραστος στόχος για κάθε επισκέπτη του Ζαγορίου. Μετά την ανάβαση στο καταφύγιο της Αστράκας, η Δρακόλιμνη απέχει μόνο 1-1ω30λ (2.8 χλμ). Μετά το κατηφορικό τμήμα μέχρι τη μεγάλη κλειστή λεκάνη της Ξερολούτσας Τσουμάνη, η διαδρομή ακολουθεί πολύ ομαλές, καταπράσινες πλαγιές μέχρι τη Δρακόλιμνη. Αν η ομορφιά του αλπικού τοπίο δεν απαλύνει την ανησυχία για την ανηφόρα της επιστροφής, η βλοσυρή μορφή της Αστράκας δεν θα σας επιτρέψει να την εκφράσετε δημόσια.
Γέφυρες Βοϊδομάτη. Μια εντυπωσιακή πορεία κατά μήκος του ποταμού, σε μια κοίτη στενά περιχαρακωμένη από τις κρημνώδεις όχθες. Η διαδρομή ξεκινά από τη τοξωτή (αλλά τσιμεντένια) γέφυρα της Αρίστης, περνά από το έρημο, υποβλητικό μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και τις σπηλαιώδεις θέσεις όπου εντοπίστηκε προϊστορική κατοίκηση και καταλήγει στη γέφυρα του Βοϊδομάτη, στο σημείο όπου ο ποταμός συναντά τον κάμπο της Κάτω Κλειδωνιάς.

