Agia Marina-Profitis Ilias

Hiking in Kyparissi,
Monemvasia, Vatika
and Cape Maleas

Agia Marina-Profitis Ilias

Text and photos: T. Adamakopoulos

Αναμετρώντας το Ζόμπολο
Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Αναμετρώντας το Ζόμπολο
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η παράκτια πορεία από το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στον Προφήτη Ηλία είναι μια εξαίρετη εισαγωγή στο τοπίο του Μαλέα. Το τοπίο της εύκολης αυτής διαδρομής περιλαμβάνει τυπικά στοιχεία των φρυγάνων της Νότιας Πελοποννήσου, ρηχές και κατακλυσμένες βραχώδεις παράκτιες ζώνες, μια εντυπωσιακή ζώνη με απολιθώματα, έναν μικρό φάρο και τέλος το εξαιρετικά καλά προφυλαγμένο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία.

Η διαδρομή ξεκινά από την Αγία Μαρίνα. Κινούμαστε προς τα νότια, σε χαμηλά φρύγανα, που εναλάσσονται με βραχώδεις σχηματισμούς. Μετά από μια μικρή λεκάνη με οργωμένο χωράφι, περνάμε κοντά από μικρή βραχοσκεπή, που πιθανόν σχετίζεται με το αρχαίο Νυμφαίο.

Το λιμανάκι του Προφήτη Ηλία

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Το λιμανάκι του Προφήτη Ηλία
(πατήστε για μεγέθυνση).
Συνεχίζουμε σε ένα γυμνό από ψηλή βλάστηση τοπίο, πάνω σε πολύ βραχώδες υπόστρωμα και σύντομα φτάνουμε πάνω από ορμίσκο, όπου διακρίνονται μερικές δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί φοινίκων.

Φτάνουμε σε σπιτάκι και συνεχίζουμε σε ακόμη πιο άγονο και γυμνό πεδίο, μέχρι το μικρό μεταλλικό φάρο (σημαντήρα) του Ζόμπολου. Δεξιά μας βλέπουμε μικρό αντλητικό συγκρότημα αγροκτήματος.
Μονεμβασιά-Βάτικα topoguide topoguide
Μονεμβασιά-Βάτικα topoguide: Ο σημαντήρας του Ζόμπολου με την ομώνυμη ορθοπλαγιά στο βάθος
Κατηφορίζουμε σε βραχώδες αμφιθέατρο και μετά από νεότερο εικονοστάσι μπαίνουμε σε δρομάκι που μας φέρνει σε μπαλκόνι πάνω από το λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Η εκκλησία του - κατά κανόνα αγίου των κορυφών και των βουνών - λάμπει ολόλευκη απέναντί μας.

Επισημάνσεις και χρήσιμα

Βατότητα και δυσκολία

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Η διαδρομή έχει πολύ μικρές αλλαγές υψομέτρου και είναι κατά συνέπεια ελάχιστα κουραστική. Το πεδίο ωστόσο είναι πολύ βραχώδες και απαιτεί μια σχετική εξοικείωση με τα ελληνικά κοτρώνια.
Ο πεζοπόρος μπορεί να επιστρέψει στην αφετηρία του (δηλαδή το λιμανάκι του Προφήτη Ηλία ή την Αγία Μαρίνα) από έναν εσωτερικό χωματόδρομο, ολοκληρώνοντας έτσι μια ωραία κυκλική πορεία. Ο χωματόδρομος επιτρέπει στον πεζοπόρο να ασχοληθεί πιο χαλαρά με τις λεπτομέρειες του τοπίου και ειδικά με τα μικροσκοπικά φυτά, όπως η παρακείμενη Cymbalaria microcalyx.
Δεν υπάρχει νερό στη διαδρομή. Στον Προφήτη Ηλία, είναι αμφίβολο αν θα βρείτε κάποια εξυπηρέτηση, ακόμα και το καλοκαίρι.
Το καλοκαίρι ο ήλιος και η ζέστη μπορεί να είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Εξοπλιστείτε με αρκετό νερό, καπέλο, μακρυμάνικο μπλουζάκι και αντηλιακή κρέμα.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas: Προφήτης Ηλίας-Αγία Μαρίνα
Η διαδρομή έχει καλή σήμανση.

Στην αρχή της διαδρομής και σε αρκετές διακλαδώσεις έχουν τοποθετηθεί πινακίδες κατεύθυνσης, είτε με ένδειξη προορισμού, είτε απλές πινακίδες με βέλος διεύθυνσης. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά κόκκινα σημάδια στα βράχια.

Γεώτοποι

Απολιθωμένοι κορμοί φοινίκων

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Στον πρώτο όρμο που συναντάμε μετά την Αγία Μαρίνα, διατηρούνται εμφανή και πολυπληθή απολιθώματα κορμών, κλαδιών, φύλλων και καρπών φοινίκων, παρόμοιων με αυτά στο παράκτιο πέταλο της Αγίας Μαρίνας.
Οι φοίνικες απολιθώθηκαν σε περιβάλλον ρηχού νερού, περιβλημένοι από όστρακα και κελύφη μαλακίων και άλλων θαλάσσιων οργανισμών που ζούσαν στην πανάρχαια αυτή παραλία. Το χερσαίο τμήμα της παραλίας, με τη συστάδα των φοινίκων, καλύφθηκε από θαλασσινό νερό, όταν η ακτογραμμή βυθίστηκε στη διάρκεια αλλαγής της ισοστασίας όλης της νότιας Πελοποννήσου.