X7 Charakas-Stavros-Piliza

Hiking in Kyparissi,
Monemvasia, Vatika
and Cape Maleas

X7 Charakas-Stavros-Piliza

Text and photos: T. Adamakopoulos

Χάρακας-Σταυρός-Πίλιζα: Η Αγία Παρασκευή στην Παλιόχωρα Χάρακα
Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Χάρακας-Σταυρός-Πίλιζα, η Αγία Παρασκευή στην Παλιόχωρα Χάρακα
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η διαδρομή από το Χάρακα μέχρι την παραλία Πίλιζα ενσωματώνει δύο πολύ σημαντικά κομμάτια της τοπικής ιστορίας: την Παλιόχωρα του Χάρακα και το παλιό πετρόχτιστο μονοπάτι.

Και τα δύο αυτά στοιχεία παραπέμπουν σε έναν πολιτισμό της πέτρας: η πέτρα ως αντίπαλος, η πέτρα ως τόπος καταφυγής, η πέτρα ως εμπόδιο, η πέτρα ως μέσον υπερπήδησης του εμποδίου. Η πέτρα ως εχθρός και ως σύμμαχος κατά της πέτρας.

Η διαδρομή ξεκινά από το κέντρο του Χάρακα και ακολουθεί τον άσφαλτο προς το Κυπαρίσσι. Στο διάσελο (το οποίο έχει βαθύνει η διάνοιξη του δρόμου) αποκλίνει τσιμεντόδρομος προς τον οχυρό οικισμό της Παλιόχωρας. Με χωμάτινο δρομάκι φτάνουμε εύκολα στο χώρο του οικισμού, γεμάτο από ερείπια οικιών, τειχών και πύργων γύρω από την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Μονεμβασιά-Βάτικα topoguide topoguide
Μονεμβασιά-Βάτικα topoguide: Η Παλιόχωρα και ο Χάρακας
Συνεχίζοντας τον τσιμεντόδρομο, φτάνουμε στο ξεκίνημα του παλιού πετρόχτιστου δρόμου προς το Κυπαρίσσι. Ο μνημειώδης αυτός δρόμος χάνει ύψος με ελιγμούς και κανονικά συνέχιζε βόρεια, κάτω από τις ορθοπλαγιές που προστατεύουν τη λεκάνη του Κυπαρισσιού. Η παλιά αυτή όδευση έχει καταστραφεί από τις εκχωματώσεις του νεότερου δρόμου.

Η διαδρομή μας γυρίζει δεξιά και ακολουθεί καλό χωμάτινο μονοπάτι, αρχικά σε ήπιες κλίσεις, σταδιακά όμως αρκετά απότομο, μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο. Τελικά το μονοπάτι φτάνει σε μια ζώνη με παλιές καλλιέργειες και καταλήγει στην παραλία της Πίλιζας.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas: Χάρακας-Σταυρός-Πίλιζα
Η σήμανση της διαδρομής είναι αρκετά καλή.

Στο οδικό διάσελο, στο σημείο όπου αφήνουμε τον άσφαλτο, υπάρχει μεγάλη πινακίδα του όλου δικτύου του Κυπαρισσιού και αμέσως μετά μικρή πινακίδα κατεύθυνσης.

Η διαδρομή είναι σημασμένη με κόκκινα σημάδια στα βράχια.

Φύση

Το γένος Onosma

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas: Το γένος Onosma
Τα είδη του γένους Onosma είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά που βρίσκουμε στον κάθετο ασβεστόλιθο - φυσικό βράχο ή τεχνητά πρανή δρόμων.

Το πιο σύνηθες είδος στην περιοχή της ΝΑ Πελοποννήσου είναι το Onosma frutescens, που απλώνει τη θαμνώδη δομή του πάνω σε κάθε κάπως μη κάθετη - αλλά πάντως επικλινή - επιφάνεια του βράχου. Το Onosma frutescens ανθίζει από το τέλος του χειμώνα και τα πολύ χαρακτηριστικά άνθη του είναι στην αρχή υποκίτρινα για να πάρουν σύντομα "φρουτώδη" χρώματα - πορτοκαλί έως ανοιχτό κόκκινο.

Το φυτό είναι πλήρως σκεπασμένο από λεπτές ασημένιες βελόνες που μπορεί να προκαλέσουν ελαφρύ κνηδισμό. Χάρη στις βελόνες αυτές και τη θέση όπου αναπτύσεται, δεν κινδυνεύει να φαγωθεί από τα κατοικίδια ζώα.