A2 Xyli loop

Hiking in Kyparissi,
Monemvasia, Vatika
and Cape Maleas

A2 Xyli loop

Text and photos: T. Adamakopoulos

Απέναντι στη μύτη της Ξυλής
Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Απέναντι στη μύτη της Ξυλής
(πατήστε για μεγέθυνση).

Η μικρή χερσόνησος της Ξυλής είναι μια έρημη ζώνη με άγριο ανάγλυφο, καλυμένη από θάμνους και κατοικημένη μόνο από κατσίκες.

Αναπάντεχα, διατηρείται σε καλή κατάσταση το παλιό μονοπάτι που συνέδεε το Καραβοστάσι με τους ελαιώνες και τα μαντριά της άξενης αυτής μεριάς. Το μονοπάτι συνέχεται με τα δρομάκια που εξυπηρετούν τον απομονωμένο φάρο του ακρωτηρίου, δημιουργώντας μια αλληλουχία που μπορεί να γίνει ως κυκλική πορεία.

Η διαδρομή ξεκινά από το Καραβοστάσι και αμέσως μπαίνει στο παλιό μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι σαφές, αρκετά καθαρό και σχετικά καλά σημαδεμένο.

Κερδίζουμε ύψος και φτάνουμε σε διασελάκι, που το ακολουθεί το πρώτο λιβάδι. Κατεβαίνουμε σε μικρή κοιλάδα, διασχίζουμε ωραίο λιβάδι και συνεχίζουμε ψηλότερα από την ακτογραμμή, σε βραχώδες αλλά εύκολο πεδίο, μέχρι να φτάσουμε σε μια μεγάλη ομάδα λιβαδιών και αμέσως στον παλιό δρόμο του ακρωτηρίου.

Το παλιό αυτό δρομάκι μας οδηγεί προς τα νότια. Ακολουθούμε έναν κλάδο του με πολύ καλή βατότητα, που τελειώνει σε ράχη, πάνω από το φάρο. Κατεβαίνουμε στη θέση του φάρου με μονοπατάκι πάνω στα βράχια, ακολουθώντας τη σήμανση, που εδώ είναι αρκετά εξυπηρετική. Ο φάρος είναι ένας μικρός μεταλλικός σημαντήρας με φωτοβολταϊκό στοιχείο.

Στα λιμανάκια της Ξυλής

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Στα λιμανάκια της Ξυλής
(πατήστε για μεγέθυνση).
Η επιστροφή γίνεται από τα δρομάκια που φτάνουν εδώ από το Καραβοστάσι. Αρχικά ο δρόμος είναι κατεστραμμένος, αλλά μετά από στάνη γίνεται καλύτερος.

Ακολουθούμε μια βατή ύφεση που ανοίγεται ανάμεσα στον κορμό της κορυφογραμμής, που τον σχηματίζει μια διαδοχή ασβεστολιθικών όρθοπλαγιών, και την ανατολική σειρά ασβεστολιθικών γκρεμών, που πέφτουν στη θάλασσα. Η ύφεση είναι ο χαμηλός άξονας ανάμεσα στις δύο αυτές ρηγματογενείς ζώνες και τα διαδοχικά πλατώματα που τη στολίζουν αντανακλούν τις ασυνέχειες της διαδικασίας.

Ο σημαντήρας της Ξυλής
Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Ο σημαντήρας της Ξυλής
(πατήστε για μεγέθυνση).
Ο χωματόδρομος συμβάλει με πιο κεντρικό δρόμο και μας φέρνει στον άσφαλτο που εξπηρετεί το Καραβοστάσι. Εύκολα επιστρέφουμε στην αφετηρία μας.

Επισημάνσεις και χρήσιμα

Βατότητα και δυσκολία

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Το μονοπάτι είναι καθαρό, με μικρές κλίσεις, χωρίς εκτεθειμένα σημεία και με πολύ ευχάριστα τοπία: η διαδρομή είναι κατάλληλη για αρχάριους και παδιά, με την επιφύλαξη ότι το καλοκαίρι ο ήλιος και η ζέστη μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα.
Στην επιστροφή, μετά την πρώτη μεγάλη ανηφόρα, θα συναντήσουμε ένα μαντρί με σκυλιά, κάπως ενοχλητικά αλλά όχι επιθετικά.
Φυσικά δεν υπάρχει νερό πουθενά στην περιοχή. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει σκιά, άρα το μεσοκαλόκαιρο πρέπει να κινείται κανείς πολύ νωρίς και γρήγορα.

Σήμανση

Πινακίδες και σημάδια

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas: Κυκλική πορεία στη χερσόνησο Ξυλή
Το μονοπάτι είναι σαφές, αρκετά καθαρό και σχετικά καλά σημαδεμένο με τη μέθοδο που ακολουθούν οι διαδρομές του Δήμου Μονεμβασιάς: μεταλλικές πινακίδες κατεύθυνσης, πινακιδάκια του ΕΟΣ Αν. Λακωνίας, κυκλικά κόκκινα πινακιδάκια, κόκκινα σημάδια στα βράχια και στη συγκεκριμένη διαδρομή επιπλέον αρκετά μεταλλικά πλακίδια με κίτρινο τρίγωνο.

Η διαδρομή έχει τον κωδικό Α2 στο τοπικό δίκτυο πεζοποριών. Όλη η σήμανση είναι παλιά και σε πολλά σημεία ταλαιπωρημένη. Η πινακίδα διαδρομής έχει τοποθετηθεί στην Πλύτρα, που είναι ο μητρικός οικισμός για το Καραβοστάσι.

Φύση

Τα φυτά των μικρών λιβαδιών

Hiking in Kyparissi, Monemvasia, Vatika and Cape Maleas
Ο πεζοπόρος που διασχίζει την Ξυλή δεν περιμένει να βρει λιβάδια μέσα στη ζώνη του μεσογειακού θαμνώνα. Ωστόσο, οι μικρές ή μεγαλύτερες υφέσεις, επίπεδες ή και ελαφρώς κοίλες, είναι τυπικό γεωμορφολογικό στοιχείο του ασβεστόλιθου και συνδέεται με τη διαλυτότητα του σχηματισμού από το ανθρακικό ασβέστιο της βροχής.

Στην πορεία μας στην Ξυλή θα βρούμε αρκετά λιβάδια. Στο περιβάλλον αυτό, που πλέον δεν βόσκεται με την ένταση των παλιών ημερών, θα ανακαλύψουμε πολλά ενδιαφέροντα φυτά, όπως ο Adonis flammea (φωτογραφία, αριστερά), ένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια των μικρών λιβαδιών, η Crepis rubra, τα λιβαδίσια Ornithogalum και πολλά άλλα.